Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Vilket ord är du nyfiken på idag?

Bankordlista

S

Servicekonto är ett transaktionskonto som öppnas i samband med att vi betalar ut ett lån till dig. Det är till detta konto vi betalar ut avtalat lånebelopp. När du ska betala din månadskostnad gör du en månatlig överföring till ditt Servicekonto i vår bank.

Skatterättslig hemvist är det land i vilket du betalar skatt och deklarerar din inkomst. I de flesta fall bor eller arbetar du i detta land, men avvikelser kan förekomma.

Skatteåterbäring är pengar som Skatteverket betalar ut till dig som betalat in för mycket skatt i samband med inkomstdeklaration. Detta omfattar därmed det endast dig som fått en inkomstdeklaration eller av andra anledningar behöver deklarera i Sverige. För att räkna ut din slutgiltiga skatt går Skatteverket igenom uppgifterna du lämnat vid deklarationen. När din slutgiltiga skatt räknats ut skickar Skatteverket ut ett så kallat slutskattebesked där du ser hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala.

Kom ihåg att du behöver ha ett registrerat konto för utbetalning. Detta för att du ska få din eventuella skatteåterbäring utbetald till ditt konto. Du kan registrera utbetalningskonto i samband med att inkomstdeklarationen skickas in digitalt. Det går även bra att göra detta via någon av Skatteverkets digitala e-tjänster "Mina sidor" eller "Skattekonto". Du loggar enkelt in med ditt BankID eller annan godkänd och giltig e-legitimation.

Skuldebrev är ett annat ord för låneavtal. Skuldebrev är det avtal som du skriver under när du lånar pengar av en bank eller ett kreditinstitut. I skuldebrevet framgår hur stort lånebeloppet är samt vilka villkor som gäller för det avtalade lånet. Se även förklaring av låneavtal.

Skuldsättningsgrad är ett mått på relationen mellan skulder och eget kapital. Används ofta som ett finansiellt nyckeltal i företagsekonomiska sammanhang.

Solidariskt betalningsansvarig är ett begrepp som blir aktuellt när det är flera låntagare som gemensamt ansvarar för att betala tillbaka hela skulden. Att vara solidariskt betalningsansvarig innebär exempelvis att en medlåntagare i vissa fall kan komma att krävas på full betalning för hela lånet. Se även förklaring av medlåntagare.

Styrränta är en ränta som sätts av Riksbanken. Styrräntan är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg och utgör den ränta som svenska banker får betala för att låna pengar. Genom att höja eller sänka styrräntan har Riksbanken möjlighet att påverka marknadsräntorna i Sverige. Generellt sett bromsar en hög styrränta tillväxt och inflation medan en låg styrränta stimulerar tillväxt.

En stående överföring är ett sätt att automatisera överföringar som du gör med viss regelbundenhet. En stående överföring innebär att ett av dig förutbestämt belopp automatiskt överförs till valfritt konto i samma eller annan bank. Du bestämmer själv vilket datum transaktionen ska göras, vilket belopp som ska dras och när den ska upphöra.

Tips! När du ska betala månadskostnaden på ett lån hos oss är det smart att lägga upp en stående överföring från din ordinarie bank till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Då slipper du överföra pengar manuellt varje månad.

Aktuellt om och när du tar ett lån med säkerhet. Kan vara pant i fast egendom som till exempel en lägenhet, ett hus eller en bil. Skulle du få svårt att betala tillbaka din skuld kan långivaren (borgenären) tvinga fram en försäljning av säkerheten.