Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Renoveringslån

Har du tankar på att bygga om eller starta upp ett renoveringsprojekt, men saknar finansiering? Hos oss hittar du renoveringslån till såväl stora som små renoveringar.

Ett par har målat grönt
Check mark

Omfattas av Räntegaranti

Check mark

Såväl stora som små projekt

Check mark

Inget krav på säkerhet

Representativt exempel

Kreditbelopp 100 000 kr, rörlig årsränta per 2024-06-17 6,93 %, återbetalningstid 12 år, uppläggningsavgift 395 kr, aviavgift 0 kr/månad, effektiv ränta 7,23 %. Total månadskostnad 1023 kr, antal avbetalningar 144 st. (annuitetslån). Totalt belopp att betala 147 707 kr. Räntan är individuell, 5,95 - 11,95 % per 2024-06-17, och beslutas efter sedvanlig kreditprövning.

Kredittagare under 65 år ansluts automatiskt till vår låneskyddsförsäkring. Försäkringen är kostnadsfri för kredittagaren de tre första månaderna, men ett månatligt belopp motsvarande försäkringspremien debiteras dessa tre månader och används för extraamortering på krediten. Premien för Låneskyddet är 8,5 % av månadskostnaden för lånet, eller 7 % per person om ni är 2 låntagare. I ovanstående exempel är kostnaden för försäkringen 95 kr/månad alternativt 166 kr/månad.

Vad säger våra kunder?

Vi använder oss av tjänsten Trustpilot för att samla in omdömen från kunder som fått ett lån beviljat hos oss. Trustpilot är en oberoende plattform där vem som helst kan lämna ett omdöme om ett företag. Så samlar vi in och använder kundomdömen

Familj vid köksbord

Låna pengar till renovering

Ett renoveringslån kan bli aktuellt då man vill förnya sitt kök till något mer modernt, bygga uterum, förnya sitt badrum eller lägga om golven. Att renovera kan vara en bra investering i ditt boende om du planerar ditt projekt väl, men för en del saknas en genomarbetad och strukturerad renoveringsbudget.

Oavsett vilka renoveringsplaner du vill påbörja så kan du enkelt ansöka om renoveringslån hos oss till förmånlig ränta. Möjlig återbetalningstid är mellan 2 och 15 år.

Fyll i din ansökan  redan idag och se vad vi kan erbjuda dig. 

HUR FUNGERAR DET?

Vår smidiga låneprocess

Laptop

1. Ansök om lån

Hand med mynt

2. Få ditt erbjudande

Komplettera med dokument

3. Komplettera din ansökan

Signera avtal med BankID

4. Signera kreditavtal med BankID

Händer som gör tummarna upp

5. Invänta utbetalning

Räkna på renoveringen

Med hjälp av vår Låneindikator kan du räkna på ditt möjliga låneutrymme. Ange uppgifter om din nuvarande boendesituation, inkomst och om du har några andra lån eller kreditkort för att få en uppskattning av hur mycket du kan lägga på din renovering. När du beräknar ditt låneutrymme görs ingen kreditupplysning.

Indikator för lån

Ekonomiskolan

Tips när du renoverar

Personer renoverar en bostad

Ekonomiskolan

Tips att tänka på när du ska renovera din bostad

Sol och moln

Ekonomiskolan

Solcellslån - allt du behöver veta om lån till solceller

Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är ett lån som du ansöker om för att finansiera din renovering. Det finns olika former av renoveringslån men i många fall är det ett så kallat lån utan säkerhet (blancolån). Det förekommer också att man utökar sitt bolån för att få pengar till sitt planerade renoveringsprojekt. Då är det istället ett lån med säkerhet där du har din bostad som pant.

Hos oss kan du ansöka om ett Privatlån för att finansiera renoveringen. Ett lån till renoveringen har samma villkor som ett vanligt privatlån.

Hur fungerar renoveringslån?

Hur renoveringslån fungerar beror till viss del på vilken bank eller kreditgivare du väljer att vända dig till när det är tid för att ansöka om lånet.

Allt från möjligt belopp att låna till ränta och val av återbetalningstid är exempel på faktorer som kan skilja en hel del mellan olika kreditinstitut. Det är också sådant som kan vara avgörande för vilket renoveringslån som passar dig. En annan viktig aspekt i sammanhanget är om lånet ska vara med eller utan säkerhet.

Detta gäller när du ansöker om renoveringslån hos oss:

 • Lånebelopp: 50 000 – 600 000kr (belopp över 500 000 kr kräver två sökande)
 • Återbetalningstid: 2-15 år
 • Ränta:  5,95- 11,95% (räntan är individuell och bestäms efter kreditprövning)

Så här går det till när du ansöker om ett renoveringslån:

 1. Fyll i och skicka in din ansökan via hemsidan.
 2. Vi gör en kreditprövning och du får besked om lånet beviljas eller ej. Vid beviljning får du ett låneerbjudande med information om exempelvis din individuella ränta.
 3. Väljer du att gå vidare med erbjudandet ska du komplettera din ansökan med uppgifter om bland annat skatterättslig hemvist.
 4. Signera kreditavtal med BankID. Vid två låntagare behöver båda skriva under lånehandlingarna.
 5. Invänta utbetalning. Pengarna betalas ut till ditt Servicekonto normalt sett inom 24 timmar (bankdagar).

Vilken ränta får jag på mitt renoveringslån?

Räntan på ett renoveringslån varierar och det kan därför vara svårt att säga vilken ränta du får innan din ansökan har behandlats. Det finns banker som erbjuder lägre räntor exempelvis 2,95%  och de som erbjuder högre räntor som ligger på 25,95%. Dock använder sig de flesta kreditinstituten av räntespann och beroende på hur din ekonomiska situation ser ut blir du erbjuden en ränta inom aktuellt intervall.

Vi tillämpar individuell räntesättning vilket innebär att du kan erbjudas en ränta mellan 5,95 % och 11,95 %.

När kan jag ansöka om lån till renoveringen?

Ett renoveringslån kan passa för såväl stora som små renoveringsprojekt. Du kan ansöka om ett renoveringslån om du exempelvis planerar att göra något av följande:

 • bygga altan eller uterum
 • kakla om badrummet
 • förnya köket
 • lägga om golven
 • installera och montera solceller
 • anlägga pool
 • installera klimatsmart värmesystem

Tänk på att ansöka om ett lån till renoveringen i god tid. Då vet du redan innan start hur mycket pengar du kan lägga på ditt renoveringsprojekt.

Vad innebär ett renoveringslån med/utan säkerhet?

Ett renoveringslån utan säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta exempelvis den bostad som ska renoveras. I dessa fall ansöker du vanligtvis om ett privatlån (blancolån). Om du istället väljer att utöka ditt befintliga bolån för att finansiera en renovering innebär det att din bostad utgör säkerheten för lånet. Vilken typ av lån du väljer beror på hur din ekonomiska situation ser ut. Generellt sett får du en lägre ränta på bolån men samtidigt kräver det att det finns utrymme för dig att belåna fastigheten mer. Om du istället väljer ett lån utan säkerhet kanske räntan blir något högre men du är inte beroende av belåningsgraden på din bostad.

Kan jag ansöka om ett renoveringslån med betalningsanmärkning?

Ja, du kan ansöka om ett renoveringslån men i många fall kan det vara svårt att bli beviljad ett lån när betalningsanmärkningar finns. De flesta kreditinstituten kommer inte bevilja en låneansökan om det finns en anmärkning av detta slag. Det finns dock aktörer som beviljar lån trots dessa omständigheter. Viktigt att veta då är att räntan med största sannolikhet kommer vara betydligt högre och att villkoren för lånet kan vara sämre.

Om du har eventuella betalningsanmärkningar rekommenderar vi dig att vänta med en låneansökan tills dessa har försvunnit. Uppgift om betalningsanmärkning  ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register olika länge, men vanligtvis 3 år när det gäller privatpersoner.

När får jag mitt lån utbetalt?

Lånet betalas normalt sett ut inom 24 timmar (bankdagar) från det att du godkänt och skrivit under ditt avtal och dina lånehandlingar. Det beviljade lånebeloppet betalas då ut till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank.