Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Badboll i en pool

Vad kostar det att bygga en pool?

ekonomiskolan

Nu är det hög tid att planera för sommarens uteprojekt! Är du en av dem som drömmer om en pool? Här berättar vi vad en pool kostar samt ger tips och råd kring vad du bör tänka på när du planerar bygget.

En pool är en plats för motion, avkoppling, lek och umgänge. Just därför kan en sådan stå högt upp på många personers önskelista. Men det har också visat sig att en pool kan ha en positiv effekt på husets värde. I en rapport från Booli framgår att värdet kan öka med cirka 3,45 procent beroende på var i landet huset ligger.

Vad kostar en pool?

Priset på en pool ligger i grova drag mellan 200 000 och 600 000 kronor och beror på många olika faktorer. Saker som påverkar priset är bland annat typ av pool, storlek, markförhållanden och hur mycket som du kan göra själv respektive hur mycket av jobbet som du behöver leja bort. 

Utöver själva poolen och jobbet med installationen så kostar även uppvärmning av poolen. En pool utan värme ger oftast inte samma upplevelse, så uppvärmning av pool kan verkligen vara att rekommendera. Ca 90% av Sveriges pooler är i storlek om fyra gånger åtta meter. Driftkostnaden för en sådan pool landar på ca 500 till 1 000 kronor i månaden med en poolvärmepump. 

En poolvärmepump kostar mellan 15 000 till 30 000 att installera, och är det mest energisnåla samt effektiva sättet att värma upp din pool på. Andra alternativ är elpanna, poolsolfångare och poolskydd. Du kan också ansluta din pool till husets värmesystem med en värmeväxlare.

Vilken pool ska du välja?

Vilken pool är billigast? Vilken pool är bäst? Vilken pooltyp är lämpligast för mig? Frågorna kan vara många när man börjar fundera på att bygga pool. Först och främst behöver du bestämma dig för om du vill ha en markpool eller en ovanjordspool.

Som namnen antyder är markpool en pool som man gräver ned i marken, medan ovanjordspool är en pool ovan mark. En nedgrävd pool innebär mer arbete och blir därför i regel dyrare. 

När det gäller markpooler kan du välja mellan:

  • Betongpool (från 350 000 kronor och uppåt)
  • Stålpool (från 250 000 kronor och uppåt)
  • Träpool (från 200 000 kronor och uppåt)
  • Murad pool (från 350 000 kronor och uppåt)
  • Thermopool (från 320 000 kronor och uppåt)
  • Glasfiberpool (från 200 000 kronor och uppåt)

Ovanmarkspooler är sådana med enklare montering, där du inte behöver göra lika mycket markarbeten – om ens några. De är ofta rampooler som hålls uppe med stålrör. Baserat på deras enkla konstruktion och att de inte kräver så mycket jobb, kommer de även med en billigare prislapp. Vill du så kan du alltid klä in din ovanjordspool med trätrall, för en mer exklusiv finish. Då tillkommer dock materialkostnad för detta.

Är pool bygglovspliktigt?

Det enkla svaret på den frågan är nej. Att anlägga en pool kräver oftast inget bygglov. Det är däremot en bra idé att ändå kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du har bestämt dig för att bygga pool. De kan berätta exakt vad som gäller för just ditt projekt. I vissa fall kan nämligen ett pooltak eller högre plank till poolen innebära att du ändå behöver bygglov. 

Byggnadsnämnden i din kommun har även koll på om du måste ha marklov för att schakta eller fylla så att du förändrar markens höjdläge. Till dem anmäler du också om du ska ansluta poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

Vad ska du tänka på när du bygger pool?

Att bygga pool är ett stort och kostsamt arbete, men du kan spara både tid och pengar om du planerar väl. Här kommer våra bästa råd för dig som vill påbörja processen:

  1. Gör ordentlig research och bestäm dig för vilken typ av pool som passar. Vilken storlek vill du att poolen ska ha? Vilken teknik ska försörja den? 
     
  2. Var ska poolen byggas? Hur ser markförhållandena ut där? Var går ledningarna i marken? För mer info om detta se Ledningskollens hemsida. 
     
  3. Hur säkerställer du att ingen trillar ner i poolen av misstag? För privata pooler finns egentligen inga lagstadgade krav kring inhägnad. Däremot finns det generella krav om att poolen ska vara säkrad från olyckor. Enligt Boverkets reglemente ska alla fasta pooler med ett vattendjup om minst 20 centimeter omgärdas av ett rejält staket. Lär mer här.
     
  4. Vem ska bygga och hur? Fundera på om du kanske kan göra en del av jobbet själv och se till att ta in ordentligt med offerter på resten. 
     
  5. Hur ska du finansiera poolen? Hos oss på Lån & Spar Bank kan du både komma i gång med ett sparande eller ansöka om ett lån

Effektiv ränta per 2023-06-15: 5,70 %

Ta dig tid att tänka igenom alla bitar ordentligt då en pool är något som man inte installerar särskilt ofta. Det är därför viktigt att du väljer en pool som är rätt för såväl din yta och smak som din plånbok. 

Låna till pool

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn