Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Boendeekonomi

Hemmet är en central del av våra liv. Här ska du trivas och få utrymme att växa som människa. Men hem och boende är även förknippat med en rad ekonomiska och juridiska frågor av varierande karaktär. Boendeekonomi handlar inte bara om bolån och vad huset eller lägenheten är värd, det handlar också om personerna som ska bo tillsammans under samma tak. Kort sagt är det mycket att tänka på, och därför har vi samlat tips, artiklar och annan information som kan vara bra att ha.

Köpa bostad

En familj ligger på golvet och läser en bok framför ett barntält.

Lägenhets- eller husköp är en av de större och mer omfattande affärer vi gör i livet. Det är en investering inte bara rent ekonomiskt utan även på ett känslomässigt plan. När du ska köpa nytt boende finns det mycket att tänka på och ta hänsyn till. Vi har samlat artiklar som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven.

 

Partners har ingått ett avtal och skakar hand.

Köpa lägenhet med ekonomin i behåll

Dags att köpa lägenhet? Upptäck våra bästa ekonomitips för att slå till med ekonomin i behåll när du köper en bostadsrätt. Vi delar insikter om ekonomiska förutsättningar, bästa köptidpunkten och skillnaden mellan bostadsrätt och andra boendeformer. Läs vår guide för köp av bostadsrätt

 

En person visar ett miniatyrhus för en potentiell köpare.

Kostnader att tänka på vid husköp

Att köpa ett hus är en spännande och stor affär i livet. För att lyckas, bör du ansöka om bolån tidigt och jämföra olika banker. Dessutom är det viktigt att känna till de nya kostnaderna som kommer med husägande, såsom fastighetsavgift, pantbrev och lagfart.  Läs vad som är bra att tänka på vid husköp 

Investera i renovering av din bostad

Material inför en renovering såsom skruvar, skruvmejsel, brädor och en verktygslåda

Många väljer att investera i sitt befintliga boende istället för att köpa nytt. Utöver att det kan innebära förbättringar för dig personligen, kan det även höja det faktiska värdet på din bostad. Nedan hittar du artiklar som vi skrivit på det här temat.

 

Ett hus som renoveras, en man installerar en dörr

Kostnadseffektiva tips när du ska renovera din bostad

Att renovera din bostad kan vara en klok investering. För att renovera din bostad framgångsrikt bör du skapa en noggrann plan och budget, samt välja hantverkare med omsorg genom att jämföra flera offerter. Ha en tydlig betalningsplan och genomför en slutbesiktning för att säkerställa kvaliteten på arbetet. Dessa steg hjälper dig att undvika vanliga fallgropar och gör renoveringsprojektet smidigare och mer kostnadseffektivt.

Läs våra 6 renoveringstips

Solceller på ett tak

 

Investera i solceller

Solcellslån gör det möjligt att sprida ut kostnaderna för en solcellsinstallation över tid, vilket minskar den initiala ekonomiska belastningen. Att investera i solceller kan sänka dina energikostnader långsiktigt och bidra till en hållbar energiförsörjning. Genom att jämföra olika lånealternativ och utnyttja eventuella subventioner kan du optimera din investering i förnybar energi.

Läs hur du kan maximera din investering i solenergi

Badboll i pool

 

Vad kostar det att bygga pool?

Att bygga en pool kan kosta mellan 200 000 och 600 000 kronor, beroende på faktorer som pooltyp, storlek, markförhållanden och hur mycket arbete du kan göra själv. Driftkostnaden för en pool av storleken fyra gånger åtta meter, vilket är den vanligaste storleken i Sverige, ligger på cirka 500 till 1 000 kronor i månaden med en poolvärmepump. Dessutom kan en pool öka värdet på ditt hus med cirka 3,45 procent, beroende på var i landet huset ligger

Här är allt du behöver veta om att bygga pool

Ett hus med en tomt

 

Kostnader & regler vid bygge av attefallshus

Artikeln beskriver reglerna och övervägandena som är relevanta för att bygga ett attefallshus i Sverige, inklusive tillåtna storlekar och byggkrav. Den betonar vikten av att följa de specifika reglerna för att undvika eventuella problem med tillstånd och lagbrott. Dessutom ger den praktiska tips för att maximera utrymmet och användbarheten i ett attefallshus inom de givna riktlinjerna.

Läs reglerna vid bygge av attefallshus

Att sälja sitt hus eller lägenhet

En person håller i en hemnyckel

Det kommer en dag då det av olika anledningar är tid att lämna det nuvarande boendet för något annat. Att sälja sitt hus eller sin lägenhet kan vara jobbigt känslomässigt, men innebär även en del praktiska göromål. Här kan du läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på vid försäljning.

 

Ett par kollar ut genom fönstret på sin nya lägenhet

Sälja lägenheten - en lyckad försäljning

När du ska sälja din bostadsrätt är det viktigt att tänka på rätt tidpunkt för försäljningen, att värdera bostaden med hjälp av en mäklare, och att överväga homestyling eller renovering för att höja värdet. Att förstå mäklararvoden och vinstskatt är också avgörande för en lyckad försäljning. 

För mer detaljer och praktiska tips, läs vidare här:  Det här bör du tänka på vid försäljning av bostadsrätt!

 

Ett grönt hus på en grön tomtSälja hus med maximerat värde

När du säljer ditt hus finns det mycket att tänka på för att maximera försäljningspriset. När är rätt tidpunkt, ska man köpa eller sälja först, hur förbereder du husförsäljningen? Att ha koll på alla dokument och att förbesiktiga huset kan underlätta processen och ge trygghet för både säljare och köpare. 

För fler tips om hur du maximerar värdet på din husförsäljning, läs mer här: Tänk på det här när du ska sälja ditt hus

Delat boende

Ett par flyttar in i en lägenhet

En familj under ett tak. När en blir två eller två blir tre finns det plötsligt lite mer att tänka på när det kommer till ekonomi och juridik. Vanliga frågor kan vara om man ska ha gemensam eller separat ekonomi, varför det kan vara bra med samboavtal, vad som händer vid en eventuell skilsmässa eller vad det innebär att samäga boende? Svaren på dessa frågor varierar så klart, men vi försöker hjälpa dig att hitta rätt i den snåriga frågedjungeln.

Ett par sitter i soffan och kollar dokumentSamboavtal - varför ska man ha det?

Ett samboavtal är avgörande för att skydda både dig och din partner genom att klargöra hur er gemensamma egendom ska fördelas vid en separation eller dödsfall. Det hjälper er att avtala bort sambolagen och bestämma hur ni vill hantera era tillgångar och eventuella lån. 

Vill du veta mer om varför ett samboavtal är viktigt och hur det kan påverka er situation? Läs vidare här: Varför ska man ha ett samboavtal

 

En person delar upp tillgångar i form av träbrickorBodelning vid skilsmässa eller separation - säkra ekonomin

Vid en skilsmässa är det viktigt att skydda din ekonomi genom att noga planera bodelningen och förstå hur tillgångar och skulder ska fördelas. Förbered dig genom att skaffa en överblick över era gemensamma och individuella ekonomiska tillgångar, och överväg att ta hjälp av en jurist. 

För fler tips om hur du säkrar din ekonomi vid en skilsmässa eller separation, läs Skilda vägar - så säkrar du ekonomin

 

Två personer går igenom ett testamenteGåvobrev och testamente

Att upprätta gåvobrev och testamente är viktigt för att säkerställa att dina tillgångar fördelas enligt dina önskemål och för att undvika framtida konflikter. Gåvobrev reglerar överlåtelse av egendom under din livstid, medan testamenten styr fördelningen efter din bortgång. 

Vill du veta mer om hur du tryggar din och dina närståendes framtid? Läs Allt du behöver veta om gåvobrev och testamente

 

Ett sommarhus med trädgårdSamäga fritidshus - ekonomisk fördelning

Att samäga ett fritidshus kan vara ekonomiskt fördelaktigt och roligt, men det kräver god planering och kommunikation. Diskutera och skapa tydliga avtal om användning, underhåll och ekonomisk fördelning för att undvika konflikter. 

För fler praktiska tips om hur ni kan göra samägandet smidigare och mer framgångsrikt, läs mer här: 9 tips när ni ska samäga fritidshus