Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
En grön villa och en trädgård med ett äppleträd

Tänk på det här när du ska sälja ditt hus

ekonomiskolan

Det kan vara många tankar som snurrar runt när det är dags att sälja sitt hus. När ska man sälja? Vem är ansvarig för dolda fel? Vilka extrakostnader måste man räkna med? Här tar vi upp de vanligaste frågorna som ofta dyker upp när det är dags att sälja sitt hus.

Hur får du maximalt betalt för din bostad?

Självklart vill man ha så mycket som möjligt för sin bostad när det är dags att sälja. Förutom att se till att alla nödvändiga renoveringar är gjorda och alla skönhetsfel är fixade, kan man även anlita en homestyling stylist, eller homestyla själv. Det gör mycket för helhetsintrycket om man rensar bort. Om du väljer att sälja först har du större chans att få ett högre pris.

Vilken tid på året är det bäst att sälja?

När det kommer till husförsäljningar är våren en populär tid att sälja då trädgården står i blom. Utbudet är stort och det är många spekulanter som går på visningar, det finns ofta en önskan om att stänga bostadsaffären innan man går på semester. Så på våren och försommaren är det många som går på husjakt eller säljer sina hus. Oavsett när du tänker sälja är det bra att kontakta en mäklare i god tid för att planera bästa tiden för försäljning, en mäklare med god lokalkännedom guidar dig rätt.

Ska man sälja eller köpa först?

Med tanke på världsläget och de stigande räntorna är det många som är avvaktande på bostadsmarknaden, därför kan en bostadsaffär ta extra tid just nu. Många väljer att sälja först för att vara säker på vad man har att röra sig med, och med längre tillträden får du större chans att hitta din nya drömbostad om du är en av dem som väljer att sälja först.

Plan för renovering

Räkna ut avdrag för renoveringar och nybyggnation

När du säljer ditt hus finns det avdrag du kan få göra beroende på om du har gjort renoveringar, byggt till eller byggt nytt. Har du gjort grundförbättringar, det vill säga byggt till, byggt nytt eller köpt in någon utrustning som inte fanns i huset innan, så har du rätt att göra avdrag på hela utgiften. Om du har reparerat eller bytt ut något, till exempel bytt ut ett handfat eller kök, så får du göra avdrag för en del av utgiften. På Skatteverket kan du läsa mer om vad som gäller för just din situation, och hur du redovisar dem på rätt sätt i deklarationen.

Hur förbereder du en husförsäljning?

När du förbereder din husförsäljning är det bra att kolla upp alla dokument som behövs. Din mäklare kan hjälpa dig med ett frågeformulär så ingenting missas. Det kan vara papper på servitut, ritningar, pantbrev och kvitton på renoveringar till exempel (dessa behöver du till uträkning för deklarationen). Tänk dig in i köparens sits och ta fram så mycket information som möjligt. 

Vad kostar en husförsäljning?

Besiktning 

När det kommer till husförsäljning är det vanligt att man gör en besiktning och det här är något som eventuell köpare ofta stå för. Du som säljer kan förbesiktiga ditt hus, som en trygghet för köparen. En besiktning kostar mellan 7 000 - 10 000 kr.

Mäklararvode

Om du säljer ditt hus med hjälp av en mäklare får du betala mäklararvode och mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Vid vinst får du dra av mäklararvodet från det du skattar och vid förlust får du istället tillbaka mer på skatten. Du räknar ut detta i din deklaration. 

Homestyling

Om du behöver anlita en homestyling stylist kan du dra av en del av kostnaden, det gäller konsultation, ommöblering, om du måste hyra möbler för visningen, eller magasinera dina möbler under en period till exempel.

Dolda felförsäkring

Som säljare av ett hus har du ansvar för dolda fel i tio år från köparens tillträde. Det är därför viktigt att du dokumenterar och informerar köparen om de fel som du har kännedom om. Om du inte gör det så brister du i din upplysningsplikt. För att skydda sig mot dolda fel, är det många säljare som tecknar en dolda felförsäkring, den kan man köpa via sin mäklare och kostar 10 000 - 30 000 kr. Försäkringen skyddar säljaren från köparens krav när ett dolt fel har upptäckts. Då är det försäkringsbolaget som går in och utreder säljarens ansvar, och företräder säljaren i en eventuell tvist med köparen. 

En homestylist dekorerar i hemmet

Deklarationsdags vid husförsäljning

Du betalar alltid en vinstskatt på din bostadsförsäljning om du inte väljer att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att begära bostadsuppskov. 2021 togs den årliga skatten på 0,5 procent (uppskovsräntan) bort och du kan ha kvar uppskovet så länge du bor i ersättningsbostaden. På Skatteverket kan du enkelt räkna ut din vinst eller förlust och vad vinstskatten blir, samt om du har möjlighet till uppskov. Här kan du även se när du behöver göra en inbetalning till skattekontot om din kvarskatt blir mer än 30 000 kr, detta för att undvika kostnadsränta. 

Du deklarerar din husförsäljning i din vanliga inkomstdeklaration året efter att du sålt huset. Du som säljer under 2022 redovisar du försäljningen på en blankett som du lämnar som bilaga till deklarationen 2023.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn