Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Privatlån

Oavsett vad du har för drömmar eller planer har vi lån upp till 600 000 kr med räntegaranti.

Glad man och kvinna kramar om varandra
Check mark

Omfattas av Räntegaranti

Räntegarantin gäller dig som har lån utan säkerhet (blancolån).

Check mark

Kostnadsfritt Låneskydd i 3 månader

Trygghet om det oplanerade händer. Läs mer

Check mark

Ingen säkerhet krävs

Du behöver inte lämna någon pant för lånet.

Representativt exempel

Kreditbelopp 200 000 kr, rörlig årsränta per 2023-03-15 5,11 %, återbetalningstid 12 år, uppläggningsavgift 395 kr, aviavgift 0 kr/månad, premie låneskyddsförsäkring 172 kr/månad, effektiv ränta 5,26 %. Total månadskostnad 1 854 kr, antal avbetalningar 144 st. (annuitetslån). Totalt belopp att betala 267 419 kr. Kredittagare under 65 år ansluts automatiskt till låneskyddsförsäkringen. Försäkringen är kostnadsfri för kredittagaren de tre första månaderna, men ett månatligt belopp motsvarande försäkringspremien debiteras dessa tre månader och används för extraamortering på krediten. Räntan är individuell, 3,95 - 9,95 % per 2023-03-15, och beslutas efter sedvanlig kreditprövning.

circles

Vad säger våra kunder?

Lån med förmånlig ränta

Låna pengar till bilköpet, renoveringen eller samla dina andra lån och krediter. Oavsett vad du har för planer är det enkelt att ansöka om Privatlån och du får förmånlig ränta. Möjlig återbetalningstid är mellan 2 och 15 år.

Lån utan krav på säkerhet (blancolån) och du kan lösa lånet när du vill. Ansöker du själv kan du låna upp till 500 000 kr. Om du har en medsökande när du ansöker om lån är det maximala lånebeloppet 600 000 kr.

Räntan är individuell och bestäms efter kreditprövning: 3,95 - 9,95 %. Rörlig effektiv ränta: 4,03 – 11,28 %.

Kort om Privatlån

 • Omfattas av Räntegaranti.
 • 3 månader Låneskydd kostnadsfritt.
 • Låna från 50 000 till 600 000 kr.*
 • Ingen säkerhet krävs.
 • Individuell ränta från 3,95% till 9,95%.
 • Ingen aviavgift vid digital avi.
 • Uppläggningsavgift: 395 kr.

* Det krävs två sökande för belopp över 500 000 kr.

Man läser om grundkriterier för lån på datorn

Grundkriterier för Privatlån

Check mark

Fyllt 18 år

Check mark

Vara folkbokförd i Sverige

Check mark

Tillsvidareanställd eller pensionär

Check mark

Minst 250 000 kr i årsinkomst och betalar skatt i Sverige

Check mark

Inga betalningsanmärkningar

Check mark

Inneha Mobilt BankID eller BankID på fil

Hur fungerar det?

Vår smidiga låneprocess

Laptop

1. Ansök om lån

Hand med mynt

2. Få ditt erbjudande

Komplettera med dokument

3. Komplettera din ansökan

Signera avtal med BankID

4. Signera kreditavtal med BankID

Händer som gör tummarna upp

5. Invänta utbetalning

Om Privatlån

Vanliga frågor & svar

Din låneansökan behandlas normalt sett direkt när den skickas in. Handläggningstiden kan dock i enskilda fall vara något längre. Hör av dig till oss om du inte fått någon återkoppling inom 2 bankdagar. Och kom ihåg att kontrollera din inkorg och skräppost i mejlen.

Läs mer

Du får alltid den bästa ränta vi kan erbjuda dig vid det tillfälle du gör din ansökan. Vi tillämpar individuell räntesättning och räntan beslutas efter sedvanlig kreditprövning.

Läs mer

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

När du överför pengar mellan olika banker kan det ta upp till en extra bankdag innan pengarna finns på det mottagande kontot. Räkna därför alltid med att pengarna är framme vardagen efter överföringen är genomförd.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

Ja, det går att lösa delar av ett lån. När och om du gör det kallas det för att extraamortera. En extraamortering innebär att du betalar av en del av din befintliga skuld, du amorterar ner din låneskuld med önskat belopp.

Läs mer

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer

Ett accepterat låneerbjudande är inte bindande. Om du av någon anledning ångrat dig och inte vill gå vidare med erbjudandet du accepterat kan du kontakta oss och avbryta.

Läs mer
Indikator för lån

Hur mycket kan jag låna?

Använd vår Låneindikator för att enkelt och smidigt räkna på ditt låneutrymme utan att någon kreditprövning görs. 

Mamma med två barn läser om låneskyddsförsäkring på surfplattan

Låna tryggt med Låneskydd

Vår låneskyddsförsäkring är framtagen i samarbete med försäkringsbolaget Gjensidige och ger dig och din familj en bra ekonomisk trygghet om du skulle bli sjukskriven, förlora din inkomst eller behöva vårda en nära anhörig. Låneskyddet hjälper dig och din familj när du som mest behöver det. 

Ekonomiskolan

Tips för din privatekonomi

Färgglatt diagram

Ekonomiskolan

Hur bedömer banken en låneansökan?

Pappa och son spelar fotboll

Ekonomiskolan

Låneskyddsförsäkring – vad är det och när är det bra att ha?

Snabbguide om privatlån

Vad är privatlån?

Privatlån, även kallat blancolån, är ett lån som kan användas till privat konsumtion. Du kan exempelvis ansöka om privatlån för att finansiera en renovering, när du ska köpa bil eller om du ska införskaffa nya möbler till din bostad. Ett privatlån är i de flesta fall ett lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet innebär att du inte behöver lämna något i pant för lånet, så som en bostad.

Hur mycket får jag låna i privatlån?

Hur mycket du får låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. När banken bedömer vilket lånebelopp du kan bli beviljad tas hänsyn till andra eventuella lån samt hur ditt kreditbetyg ser ut. Kreditbetyget framgår av den kreditupplysning som görs när du ansöker om lån. En annan vanligt förekommande term i dessa sammanhang är kreditvärdighet.

Med vårt privatlån kan du låna från 50 000 kr till 500 000 kr som ensam sökande. Är ni två sökande går det att låna upp till 600 000kr.

Vill du räkna på hur mycket du skulle kunna få låna hos oss kan du använda vår Låneindikator . I den anger du bland annat vilken inkomst du har och om du har lån på andra banker eller kreditinstitut. Därefter görs en beräkning av hur stort lån vi möjligen skulle kunna bevilja dig. Tjänsten är kostnadsfri och det görs ingen kreditupplysning när du räknar på ditt låneutrymme.

Vad är en bra ränta på privatlån?

Vad som är en bra ränta på privatlån är högst individuellt. Därför är det är svårt att objektivt avgöra vad som är bra eller dålig ränta. Till stor del beror det på dina egna preferenser och vilken räntesats du väljer att fokuserar på.

Generellt likställer många en bra ränta med en låg ränta, men så behöver inte alltid vara fallet. När man pratar lån är det viktigt att göra skillnad på effektiv ränta respektive nominell ränta. En bra nominell ränta kan exempelvis vara en mindre bra effektiv ränta om det tillkommer många avgifter på lånet. På samma sätt kan en lite högre nominell ränta vara en bra effektiv ränta om det inte tillkommer några avgifter på lånet, eller om avgifterna är möjliga att förhandla bort.

Det är viktigt att komma ihåg att skillnaden mellan effektiv ränta och nominell ränta är att den förstnämnda räntesatsen inkluderar alla avgifter som tillkommer på lånet. Du ska därför alltid fråga efter den räntesatsen när du ansöker om lån.

Vad som är en bra ränta är inte bara individuellt, det är också relativt. Om du exempelvis får låneerbjudande från två olika banker kan räntan som den ena banken erbjuder vara bra i relation till vilken ränta du får hos den andra banken. Ger Bank A dig en ränta på 15 % medan Bank B kan erbjuda 10 % är den senare räntesatsen bra i förhållande till vad Bank A kan ge dig. Men på en tredje bank (Bank C) kanske du har möjlighet att få en ännu lägre ränta. Då innebär det att den bästa räntan inte längre erbjuds av Bank B, utan av Bank C.

I exemplet ovan tydliggörs att det faktiskt är flera olika faktorer och aspekter som avgöra om låneräntan är bra eller ej. Den aktuella räntesats som du erbjuds av en bank behöver därför alltid sättas i relation till både hur din ekonomiska situation ser ut och vilken ränta andra aktörer på marknaden kan ge dig.

Vilken bank har lägst ränta på privatlån?

Olika banker har olika räntor och skillnaderna mellan dessa kan vara ganska stora. Räntesatserna på blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, är vanligen lite högre jämfört med lån där du pantsätter något, exempelvis ett hus. Därutöver är det många andra faktorer som påverkar vilken ränta du kan erbjudas.

I lånesammanhang pratar man ofta om risk och vilken risk banken är beredd att ta. Om banken bedömer att utlåning till dig innebär en högre risk kommer räntan du erbjuds i de flesta fall vara något högre.

Det kan vara bra att känna till att det på lånemarknaden finns aktörer som arbetar med högre räntor och aktörer som arbetar med lägre räntor. När du ska ansöka om lån, ta dig tid att undersöka vilken låneaktör som erbjuder lägst ränta. Självklart är tid pengar, men om du hittar en bank/kreditgivare som kan erbjuda dig en så låg ränta som möjligt kan det vara värt den investeringen du gör i tid.

I slutändan är det alltid du som avgör vilken bank som har den bästa räntan för dig. På Lån & Spar Bank tillämpar vi individuell räntesättning. På Privatlån erbjuder vi nominell ränta från 3,95 % till 9,95 %.

Vad ligger räntan på privatlån på?

Räntan på privatlån ligger mellan 3,95 % och 9,95 % hos Lån & Spar Bank. Hos andra aktörer kan räntespannet för lån se annorlunda ut. Därför är det alltid en bra idé att avsätta extra tid när du jämför olika bankers räntor. Allt för att du ska hitta lånet med den räntesats som motsvarar dina förväntningar bäst.

Hur fungerar ett privatlån?

De flesta banker har ett flertal grundkriterier som behöver uppfyllas för att din ansökan om privatlån ska bli beviljad.

Våra grundkriterier för ett lån är:

 • Fyllt 18 år
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Tillsvidareanställd eller pensionär
 • Minst 250 000 kr i årsinkomst och betalar skatt i Sverige
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Inneha Mobilt BankID eller BankID på fil

Om du ansöker om ett privatlån och din låneansökan blir beviljad betalas lånet vanligen ut till ett konto inom några dagar. När pengarna väl finns på kontot kan du använda pengarna till det lånet var avsett för. Nu kan du till exempel köpa bilen du har drömt om, betala hantverkarna för renoveringen eller åka på din efterlängtade semester.

Givetvis ska lånet också betalas tillbaka. Att betala tillbaka på ett privatlån kallas amortering. Ofta sker återbetalningen månadsvis men andra betalrutiner kan förekomma. I flera fall kan du även välja att göra extraamorteringar på ditt privatlån. Det är ett effektivt sätt att betala av ditt lån i en snabbare takt. Om du har möjlighet att extraamortera är det alltid bra att göra det. Tänk dock på att vissa banker tar ut en avgift för dessa extrainbetalningar till lånet. På Lån & Spar Bank är det kostnadsfritt att extraamortera. Hos oss kan du med andra ord göra så många extraamorteringar som du önskar utan att det kostar dig något.

Hur mycket privatlån får man ha?

Hur mycket privatlån man får ha beror på flera olika faktorer. Generellt handlar det då inte om antalet lån utan om den totala summan som alla lånen uppgår till. Hur stor den totala summan får lov att vara kan variera mellan olika aktörer, men banken gör i de flesta fall en bedömning i förhållande till vilken inkomst du har och hur din ekonomi ser ut i övrigt. I grund och botten handlar det om att banken ska ta ansvar för att du inte ska ta lån som du inte klarar av att betala tillbaka.

Även om antalet lån spelar mindre roll för hur mycket privatlån du får ha, är det alltid bra att ha så få lån som möjligt. Hellre ett stort än flera små lån. Att samla lån är ett effektivt sätt att åstadkomma just det (färre antal lån). Ett vanligt förekommande begrepp i det här sammanhanget är ”Samlingslån”. I praktiken är det dock samma sak som att samla lån.

Samla lån hos Lån & Spar Bank

Vilken bank är bäst för privatlån?

Den bästa banken för privatlån är den som passar dig, dina behov och din ekonomiska situation. När du ska avgöra vilken bank som är bäst för dig ska du därför fundera på vad som är viktigt för dig och vad du värdesätter i relationen till en bank. Vill du endast ha en så låg ränta som möjligt, eller vill du ha en bank som både ger dig bra personlig service och finns där när du behöver det?

Annat som kan ha betydelse för valet av bank är frågor som rör exempelvis samhällsansvar, värderingar och hållbarhet.

Det enkla svaret på frågan vilken bank som är bäst på privatlån är faktiskt att det inte finns något bra svar på den frågan. Olika banker är bra på olika saker och beroende på vilka preferenser du har kommer din uppfattning om den bästa banken att variera.

Med bra personlig service samt prisvärda och trygga bankprodukter är vår ambition att du ska få ut mer av din ekonomi.

Vad är normal ränta på privatlån?

I normala fall är räntan på privatlån rörlig inom ett visst och givet räntespann. Det innebär att räntan på ett lån exempelvis kan vara 8,95 % om ränteintervallet för produkten är mellan 6,95 % till 14,95 %.

Vad som avgör vilken ränta du kan erbjudas beror på dina ekonomiska förutsättningar. En normal ränta är därför ett resultat av din kreditvärdighet och den ekonomiska situation du befinner dig i.

Se våra räntor & priser