Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Låna smart

För många är lån ett välbekant inslag i ekonomin. Men ett lån har alltid inverkan på din ekonomi i form av olika ränte- och lånekostnader. När, och om, det finns behov av att låna ska du därför alltid försöka låna smart, något vi hoppas att informationen på den här sidan kan hjälpa dig att göra.

Att tänka på innan du lånar pengar

Innan du bestämmer dig för att ansöka om lån, eller se över dina möjligheter att låna, finns en hel del som är bra för dig att känna till. Beroende på hur ditt behov och din ekonomiska situation ser ut kan det även röra sig om olika typer av lån.

Här hittar du artiklar som kan vara bra att läsa när du går i lånetankar.

 

Allt du behöver veta om privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som används för personlig konsumtion, såsom att finansiera en renovering, bilköp eller en resa. Räntan och villkoren för privatlån kan variera betydligt mellan olika långivare, vilket gör det viktigt att noggrant jämföra erbjudanden för att hitta det bästa lånet för din situation. I vår guide går vi igenom allt du behöver veta om privatlån, inklusive ansökningsprocessen, krav och tips för att få de bästa villkoren.

Läs vår snabbguide om privatlån

En man jämför lånevillkor på datorn

 

Jämför lånevillkor & påverka totalkostnaden för lån 

Att jämföra lånevillkor innan du ansöker om ett lån är viktigt för att säkerställa att du får de bästa möjliga ekonomiska villkoren. Genom att jämföra olika lån kan du identifiera skillnader i räntor, avgifter och återbetalningsplaner, vilket kan påverka den totala kostnaden för lånet. Dessutom hjälper det dig att hitta ett lån som passar din ekonomiska situation och minskar risken för oväntade kostnader eller ekonomiska problem i framtiden.

Läs hur du jämför lånevillkor

Vilken väg ska man ta för att spara pengar

 

Vilket lån ska jag ta?

Att välja rätt lån börjar med att identifiera ditt specifika lånebehov och din ekonomiska situation. Fundera på om du behöver ett privatlån, bolån eller något annat, och jämför olika låns villkor såsom räntor, återbetalningstid och eventuella avgifter. Överväg om en bunden ränta, som ger stabila kostnader, eller en rörlig ränta, som kan vara lägre men varierar, passar dig bäst. Att samla flera smålån till ett större lån kan också minska dina totala kostnader och förbättra din ekonomiska översikt.

Läs mer om vad det finns för olika typer av lån och vad de innebär 

 

Hur mycket får jag låna? 

Hur mycket du får låna beror på flera faktorer såsom exempelvis din inkomst, befintliga lån och krediter, samt dina boendekostnader. Banken tar även höjd för framtida ränteförändringar för att säkerställa att du klarar av lånekostnaderna även om räntorna stiger. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer gör banken en bedömning av din betalningsförmåga och kreditvärdighet för att avgöra ditt låneutrymme​.  

Läs mer om hur banken bedömer hur mycket du får låna

Avbetalning/delbetalning är som att köpa nu men betala sen som det står på mobiltelefonen

 

Hur fungerar avbetalningar?

Avbetalningar är en metod för att köpa något och dela upp betalningen över en längre tid. Det fungerar genom att du betalar en del av priset när du köper produkten och sedan betalar resten i regelbundna avbetalningar under en förbestämd tidsperiod. Vanligtvis inkluderar avbetalningar även ränta och eventuella avgifter och det är därför viktigt att vara medveten om villkoren för avbetalningen. 

Läs vad du bör tänka på gällande avbetalningar

Har du flera lån?

Om du redan har lån kan det vara en bra idé att se över aktuella räntor och lånevillkor med jämna mellanrum. När översynen görs kan ett alternativ vara att samla lånen hos en och samma bank.

Innan du bestämmer dig är det bra att läsa på. Börja med att ta del av våra artiklar på temat.

 

Att samla lån och krediter

Att samla flera lån innebär att slå ihop flera mindre lån till ett större lån hos en bank. Detta kan leda till lägre räntekostnader och en enklare hantering av ekonomin eftersom du då bara har en månadskostnad och en kontaktyta. För att det ska vara fördelaktigt att samla sina lån är det viktigt att jämföra räntor och villkor, samt att ens ekonomiska situation möjliggör en sammanslagning under bättre villkor än de ursprungliga lånen.

Allt du behöver veta om att samla lån

 

 

Fördelar med att samla lån och krediter

Att samla sina lån och krediter kan ge flera fördelar, såsom lägre räntekostnader, bättre översikt över ekonomin och en förenklad hantering av skulderna. Genom att slå ihop flera mindre lån till ett större lån kan man ofta förhandla fram bättre lånevillkor och sänka sina månadskostnader. Detta kan även minska risken för försenade betalningar och ge en mer balanserad privatekonomi.

Läs fler fördelar med att samla lån och krediter
 

Tips för en bättre privatekonomi

Kvinna ser glad ut och visar sin hand

5 tips för att förbättra privatekonomin

Att förbättra privatekonomin handlar inte minst om att ta kontroll över dina pengar med hjälp av en budget och god överblick. Men det handlar också om att tänka framåt, planera smart.

Förbättra privatekonomin
Två personer kollar sin budget på datorerna

Budgetmall för privatpersoner – få koll på ekonomin på 15 minuter

Har du koll på var dina pengar tar vägen varje månad? Med en enkel hushållsbudget får du en viktig överblick över privatekonomin och möjlighet att ta kontroll över dina pengar. 

Gör en budget
Par kollar hur de sänker sin ränta

Så sänker du din ränta – 5 bra tips

I denna artikel kan du läsa om fem hjälpsamma tips på hur du kan sänka dina räntekostnader och börja spara mer pengar. 

Sänk din ränta

Har du fått avslag på låneansökan?

Om du har fått avslag ska du inte se det som något negativt i sig. Ytterst handlar det om att banken, genom den kreditprövning som måste göras, tillvaratar dina ekonomiska intressen. För att öka förståelsen kring bedömning av låneansökan och vad som kan göras för bästa möjliga förutsättningar att beviljas lån kan du läsa våra artiklar nedan.

Hur bedömer banken en låneansökan? 

När en bank bedömer en låneansökan granskar de främst din inkomst och anställningsform, eftersom en stabil och långvarig inkomst visar på betalningsförmåga. Betalningsanmärkningar och redan befintliga skulder kan leda till avslag eftersom de indikerar en högre risk. Banken tar också hänsyn till andra faktorer som boendekostnader, antal barn och framtida ränteförändringar för att bedöma hur mycket du kan låna och din förmåga att betala tillbaka. 

Läs vad mer banken kollar på vid låneansökan

Kreditupplysning – vad och varför? 

En kreditupplysning är en viktig del av låneprocessen eftersom den ger långivaren en inblick i din ekonomiska situation och din betalningsförmåga. Denna upplysning påverkar din kreditvärdighet genom att sammanställa information om dina inkomster, skulder, tidigare betalningshistorik och antal kreditförfrågningar. För att förbättra din kreditvärdighet kan du fokusera på att betala dina räkningar i tid, minska antal kreditförfrågningar, säga upp oanvända krediter och ha en långsiktig plan för dina skulder.

Läs om kreditupplysning och kreditbetyg

 

Förbättra din kreditvärdighet

Att förbättra din kreditvärdighet är avgörande för att öka tillgången till förmånliga finansiella möjligheter som lägre räntor och bättre lånevillkor. En sund kreditprofil ger även fördelar som enklare bostadsuthyrning och ökad anställningsbarhet i vissa branscher. Genom att följa strategier för att stärka din kreditprofil kan du säkra din ekonomiska framtid och öppna dörrar till långsiktig ekonomisk stabilitet.

Läs 5 knep för att förbättra din kreditvärdighet