Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Kvinna ser glad ut och visar sin hand

5 tips för att förbättra din privatekonomi

ekonomiskolan

Har du koll på vad du lägger dina pengar på varje månad? Vill du få pengarna att räcka längre, samtidigt som du sparar inför framtiden och har en trygg, ekonomisk buffert? Här är 5 enkla tips på hur du förbättrar din privatekonomi.

Att förbättra privatekonomin handlar inte minst om att ta kontroll över dina pengar med hjälp av en budget och god överblick. Men det handlar också om att tänka framåt, planera smart och att effektivisera genom att utnyttja fördelarna din bank erbjuder dig.

Så här kan du tänka.

1. Få koll på läget – gör en budget!

En privatekonomisk budget som ger överblick över hushållsekonomin varje månad ger dig möjlighet att se svart på vitt vart pengarna går. Genom att få koll på dina fasta och rörliga kostnader och gå igenom dina avtal och försäkringar får du också en uppfattning om var du kan spara pengar.

Här hittar du konsumentverkets budgetkalkyl för privatpersoner. Den tar mellan 15-25 minuter att fylla i och ger en bra överblick över din privatekonomiska situation. Den är enkel att fylla i och du gör allt online.

Kom ihåg: var så realistisk och ärlig du kan i dina beräkningar!

2. Samla dina lån

Har du lån som du betalar onödigt hög ränta och månadskostnad för?

Många svenskar har flera lån ställda på olika kreditinstitutet på grund av att de gör kreditköp och väljer avbetalningar vid mindre inköp, vilket inte sällan kommer med relativt höga räntor.

Ett sätt att minska din ränta och månadskostnad rejält är att samla dina lån hos en och samma bank. Det ger dig ofta möjlighet att förbättra din kreditvärdighet och sänka snitträntan och månadskostnaden för dina lån. Dessutom kan du i större utsträckning själv välja hur du vill spara och amortera – du får större valfrihet.

Att samla dina lån går snabbt. Här listar vi tre viktiga anledningar till att göra det.

3. Börja buffertspara – öppna ett sparkonto

Vad skulle hända om du satte av cirka 10 procent av din månadsinkomst före skatt till ett sparkonto varje månad?

Du skulle snabbt bygga upp en ekonomisk trygghet och en buffert för om något oförutsett inträffar. Du vet aldrig om din bil plötsligt slutar fungera, eller du eller någon annan i hushållet tråkigt nog blir arbetslös eller oförmögen att arbeta under en period.

En viktig pusselbit i en hälsosam privatekonomi är ett aktivt buffertsparande. Genom att månadsvis lägga undan pengar skapar du en viktig ekonomisk buffert, oavsett hur mycket eller lite du sparar. Allt sparande är bra – även lite räcker långt!

Vill du veta mer om hur du kommer igång med ett buffertsparande, hur mycket som är lagom att spara och vad du kan få för ränta på ditt sparande?

Läs vår enkla guide till ett smart buffertsparande.

4. Gör en snabbkoll: Se över dina krediter

När du exempelvis ska ta lån bedömer banken din betalningsförmåga genom att titta på din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är ett slags betyg på din privatekonomiska situation: hur trygg och stabil din privatekonomi är, vilken ekonomisk riskprofil det ger dig och hur sannolikt det är att du kommer att kunna betala tillbaka olika lån.

Du kan göra en privatekonomisk hälsoundersökning genom att ta en kreditupplysning på dig själv innan någon annan gör det. Sedan har du möjlighet att förbättra din kreditvärdighet på olika sätt, bland annat genom att säga upp outnyttjade krediter och kort. Ett enda betal- och kreditkort räcker.

Sträva efter att ha så många delar som möjligt av din privatekonomi samlade på samma plats och hos samma bank, däribland krediter och lån.

Här hittar du våra fem bästa knep för att förbättra din kreditvärdighet.

5. Anslut dig till e-faktura och autogiro

Se till att alltid betala dina fakturor och räkningar i tid. Har du inte redan en rutin för att betala dem i slutet av månaden, då de flesta räkningar ska betalas, rekommenderar vi att du skapar en sådan rutin genom att ansluta dig till e-faktura och autogiro i de fall det går.

Med autogiro kan du vara säker på att fakturan betalas i tid. Det är dessutom lättare att hålla reda på räkningarna.

Med e-faktura sköts allt digitalt och du slipper oroa dig för att någon räkning kommer bort – i stället är allt samlat på samma ställe.

Vill du ha fler tips på hur du förbättrar din privatekonomi, eller hur du tar ett grepp om dina lån, krediter och ditt sparande?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Kontakta oss

Gör en budget

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn