Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Par kollar hur mycket de kan låna

Hur mycket får jag låna - lånekalkyl?

ekonomiskolan

Ska du renovera, köpa bil eller samla dina lån? Hur mycket du kan låna hos banken beror bland annat på din inkomst, kreditvärdighet och betalningsförmåga. Så här bedömer banken hur mycket du får låna.

”Hur mycket kan jag låna?” är en fråga som besvaras olika beroende på hur banken bedömer din ekonomiska situation som låntagare. För att räkna ut hur mycket pengar du får låna gör banken en grov uppskattning av din ekonomiska situation och riskprofil – det vill säga hur goda förutsättningar du bedöms ha att kunna betala tillbaka lånet över tid.

Testa vår låneindikator kostnadsfritt och utan att kreditprövning görs för att se hur stort ditt låneutrymme är. 

4 faktorer som påverkar hur mycket du får låna

 

1. Din inkomst

Något av det första banken tittar på för att kunna göra en lånekalkyl för dig är din inkomst. Anställningsform och hur länge du har arbetat för din arbetsgivare påverkar också hur mycket du får låna, samt om du är ensam låntagare eller om ni är två vuxna som tillsammans kommer att stå på lånet. Är ni två sökande på lånet har ni två inkomster, vilket innebär att det finns en buffert om en av er skulle få sänkt inkomst. Tryggheten i att ha en medsökande gör att låneutrymmet blir större och att ni kan få bättre lånevillkor.

2. Barn, bostad och fasta kostnader påverkar din lånekalkyl

En annan faktor som påverkar hur mycket du kan låna är dina boendekostnader. Hur mycket har du kvar att leva på varje månad, när alla dina fasta kostnader är betalda? Vanligtvis räknar banken ut en schablon för din boendekostnad baserad på din boendeform. Om du i dagsläget bor i till exempel villa, radhus, bostadsrätt eller hyresrätt ser schablonsumman för dina kostnader olika ut. Om du har barn påverkar det också dina kostnader. I lånekalkylen tar banken hänsyn till såväl barnbidrag som att det kostar pengar att ha barn, och naturligtvis till hur många hemmavarande barn det finns i ditt hushåll.

3. Dina övriga lån och krediter

Har du redan lån, som bolån och privatlån? Eller flera kreditkort med outnyttjade krediter? Befintliga lån samt räntan och amorteringarna på dessa spelar också in när banken bedömer din ekonomiska situation. Mycket outnyttjade krediter ger sämre kreditvärdighet. Om du har många mindre lån eller ofta lånar mindre belopp indikerar det också en högre risk. Att samla alla sina lån på samma ställe är ett smart sätt att sänka sin månadskostnad och få bättre överblick. Läs mer om hur du samlar dina lån.

4. Banken tar höjd för framtida ränta

Bra att känna till är att banken alltid tar höjd för eventuella ekonomiska förändringar på marknaden över tid när de räknar ut din lånekalkyl. Om din ränta på ett privatlån i dag är till exempel 5 % kan banken i lånekalkylen räkna med en ränta på 9 %. Du utgår alltså inte enbart ifrån räntan du har i dag, utan tar höjd för det framtida marknadsläget för att vara säker på att du klarar av dina kostnader.

Så mycket kan du låna – bra att veta:

  • Din och din eventuella medsökandes inkomst spelar in
  • Antal barn och schablonkostnader för ert boende påverkar
  • Se över dina befintliga lån och krediter
  • Ta höjd för framtida ränta när du räknar
Räkna på ditt låneutrymme

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn