Inga resultat hittades.

Ekonomiskolan

Snabbguide för Privatlån

Så fungerar privatlån

Det här en praktisk och enkel snabbguide som hjälper dig att bättre förstå vad ett privatlån är och hur det fungerar. I guiden kan du bland annat läsa om vad som är en bra ränta på privatlån, vilka faktorer som påverkar vilken ränta du kan få samt vad som kan vara bra att känna till när du ska välja bank eller kreditgivare.

Vad är privatlån?

Privatlån, även kallat blancolån, är ett lån som kan användas till privat konsumtion. Du kan exempelvis ansöka om privatlån för att finansiera en renovering, när du ska köpa bil eller om du ska införskaffa nya möbler till din bostad. Ett privatlån är i de flesta fall ett lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet innebär att du inte behöver lämna något i pant för lånet, så som en bostad.

Hur mycket får jag låna i privatlån?

Hur mycket du får låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. När banken bedömer vilket lånebelopp du kan bli beviljad tas hänsyn till andra eventuella lån samt hur ditt kreditbetyg ser ut. Kreditbetyget framgår av den kreditupplysning som görs när du ansöker om lån. En annan vanligt förekommande term i dessa sammanhang är kreditvärdighet.

Med vårt privatlån kan du låna från 50 000 kr till 350 000 kr som ensam sökande. Är ni två sökande går det att låna upp till 500 000kr.

Vill du räkna på hur mycket du skulle kunna få låna hos oss kan du använda vår låneindikator. I den anger du bland annat vilken inkomst du har och om du har lån på andra banker eller kreditinstitut. Därefter görs en beräkning av hur stort lån vi möjligen skulle kunna bevilja dig. Tjänsten är kostnadsfri och det görs ingen kreditupplysning när du räknar på ditt låneutrymme.

Beräkna låneutrymme

Effektiv ränta per 2021-02-03: 3,32 % *

Vad är en bra ränta på privatlån?

Vad som är en bra ränta på privatlån är högst individuellt. Därför är det är svårt att objektivt avgöra vad som är bra eller dålig ränta. Till stor del beror det på dina egna preferenser och vilken räntesats du väljer att fokuserar på.

Generellt likställer många en bra ränta med en låg ränta, men så behöver inte alltid vara fallet. När man pratar lån är det viktigt att göra skillnad på effektiv ränta respektive nominell ränta. En bra nominell ränta kan exempelvis vara en mindre bra effektiv ränta om det tillkommer många avgifter på lånet. På samma sätt kan en lite högre nominell ränta vara en bra effektiv ränta om det inte tillkommer några avgifter på lånet, eller om avgifterna är möjliga att förhandla bort.

Det är viktigt att komma ihåg att skillnaden mellan effektiv ränta och nominell ränta är att den förstnämnda räntesatsen inkluderar alla avgifter som tillkommer på lånet. Du ska därför alltid fråga efter den räntesatsen när du ansöker om lån.

Vad som är en bra ränta är inte bara individuellt, det är också relativt. Om du exempelvis får låneerbjudande från två olika banker kan räntan som den ena banken erbjuder vara bra i relation till vilken ränta du får hos den andra banken. Ger Bank A dig en ränta på 15 % medan Bank B kan erbjuda 10 % är den senare räntesatsen bra i förhållande till vad Bank A kan ge dig. Men på en tredje bank (Bank C) kanske du har möjlighet att få en ännu lägre ränta. Då innebär det att den bästa räntan inte längre erbjuds av Bank B, utan av Bank C.

I exemplet ovan tydliggörs att det faktiskt är flera olika faktorer och aspekter som avgöra om låneräntan är bra eller ej. Den aktuella räntesats som du erbjuds av en bank behöver därför alltid sättas i relation till både hur din ekonomiska situation ser ut och vilken ränta andra aktörer på marknaden kan ge dig.

Vilken bank har lägst ränta på privatlån?

Olika banker har olika räntor och skillnaderna mellan dessa kan vara ganska stora. Räntesatserna på blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, är vanligen lite högre jämfört med lån där du pantsätter något, exempelvis ett hus. Därutöver är det många andra faktorer som påverkar vilken ränta du kan erbjudas.

I lånesammanhang pratar man ofta om risk och vilken risk banken är beredd att ta. Om banken bedömer att utlåning till dig innebär en högre risk kommer räntan du erbjuds i de flesta fall vara något högre.

Det kan vara bra att känna till att det på lånemarknaden finns aktörer som arbetar med högre räntor och aktörer som arbetar med lägre räntor. När du ska ansöka om lån, ta dig tid att undersöka vilken låneaktör som erbjuder lägst ränta. Självklart är tid pengar, men om du hittar en bank/kreditgivare som kan erbjuda dig en så låg ränta som möjligt kan det vara värt den investeringen du gör i tid.

I slutändan är det alltid du som avgör vilken bank som har den bästa räntan för dig. På Lån & Spar Bank tillämpar vi individuell räntesättning. På Privatlån erbjuder vi nominell ränta från 2,95 % till 8,95 %.

Ansök om Lån & Spar Banks Privatlån

Effektiv ränta per 2021-02-03: 3,32 % *

Hur fungerar ett privatlån?

De flesta banker har ett flertal grundkriterier som behöver uppfyllas för att din ansökan om Privatlån ska bli beviljad.

Våra grundkriterier för ett lån är:

  • Fyllt 18 år
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Tillsvidareanställning eller pensionär
  • Minst 250 000 kr i årsinkomst
  • För lånebelopp över 350 000 kr krävs två sökande
  • Inneha BankID på fil eller Mobilt BankID

Om du ansöker om ett privatlån och din låneansökan blir beviljad betalas lånet vanligen ut till ett konto inom några dagar. När pengarna väl finns på kontot kan du använda pengarna till det lånet var avsett för. Nu kan du till exempel köpa bilen du har drömt om, betala hantverkarna för renoveringen eller åka på din efterlängtade semester.

Givetvis ska lånet också betalas tillbaka. Att betala tillbaka på ett privatlån kallas amortering. Ofta sker återbetalningen månadsvis men andra betalrutiner kan förekomma. I flera fall kan du även välja att göra extraamorteringar på ditt privatlån. Det är ett effektivt sätt att betala av ditt lån i en snabbare takt. Om du har möjlighet att extraamortera är det alltid bra att göra det. Tänk dock på att vissa banker tar ut en avgift för dessa extrainbetalningar till lånet. På Lån & Spar Bank är det kostnadsfritt att extraamortera. Hos oss kan du med andra ord göra så många extraamorteringar som du önskar utan att det kostar dig något.

Hur mycket privatlån får man ha?

Hur mycket privatlån man får ha beror på flera olika faktorer. Generellt handlar det då inte om antalet lån utan om den totala summan som alla lånen uppgår till. Hur stor den totala summan får lov att vara kan variera mellan olika aktörer, men banken gör i de flesta fall en bedömning i förhållande till vilken inkomst du har och hur din ekonomi ser ut i övrigt. I grund och botten handlar det om att banken ska ta ansvar för att du inte ska ta lån som du inte klarar av att betala tillbaka.

Även om antalet lån spelar mindre roll för hur mycket privatlån du får ha, är det alltid bra att ha så få lån som möjligt. Hellre ett stort än flera små lån. Att samla lån är ett effektivt sätt att åstadkomma just det (färre antal lån). Ett vanligt förekommande begrepp i det här sammanhanget är ”Samlingslån”. I praktiken är det dock samma sak som att samla lån.

Samla lån hos Lån & Spar Bank

Effektiv ränta per 2021-02-03: 3,32 % *

Om du vill räkna på hur mycket du får låna innan en låneansökan skickas in kan du ta hjälp av vår Låneindikator. När Låneindikatorn används görs ingen kreditupplysning. Kom ihåg att resultatet endast är en indikation och inte ett bindande erbjudande.

Hur mycket kan du låna?

Vilken bank är bäst för privatlån?

Den bästa banken för privatlån är den som passar dig, dina behov och din ekonomiska situation. När du ska avgöra vilken bank som är bäst för dig ska du därför fundera på vad som är viktigt för dig och vad du värdesätter i relationen till en bank. Vill du endast ha en så låg ränta som möjligt, eller vill du ha en bank som både ger dig bra personlig service och finns där när du behöver det?

Annat som kan ha betydelse för valet av bank är frågor som rör exempelvis samhällsansvar, värderingar och hållbarhet.

Det enkla svaret på frågan vilken bank som är bäst på privatlån är faktiskt att det inte finns något bra svar på den frågan. Olika banker är bra på olika saker och beroende på vilka preferenser du har kommer din uppfattning om den bästa banken att variera.

Med bra personlig service samt prisvärda och trygga bankprodukter är vår ambition att du ska få ut mer av din ekonomi.

Läs mer om vårt privatlån

Effektiv ränta per 2021-02-03: 3,32 % *

Vad är normal ränta på privatlån?

I normala fall är räntan på privatlån rörlig inom ett visst och givet räntespann. Det innebär att räntan på ett lån exempelvis kan vara 8.95 % om ränteintervallet för produkten är mellan 6,95 % till 14.95 %.

Vad som avgör vilken ränta du kan erbjudas beror på dina ekonomiska förutsättningar. En normal ränta är därför ett resultat av din kreditvärdighet och den ekonomiska situation du befinner dig i.

Se våra räntor & priser

Vad ligger räntan på privatlån på?

Räntan på privatlån ligger mellan 2.95 % och 8.95 % hos Lån & Spar Bank. Hos andra aktörer kan räntespannet för lån se annorlunda ut. Därför är det alltid en bra idé att avsätta extra tid när du jämför olika bankers räntor. Allt för att du ska hitta lånet med den räntesats som motsvarar dina förväntningar bäst.

Ansök om Privatlån

Effektiv ränta per 2021-02-03: 3,32 % *

 

* Representativt exempel
Kreditbelopp 205 000 kr, rörlig årsränta per 2021-02-03: 3,19 %, återbetalningstid 10 år, uppläggningsavgift 395 kr, aviavgift 0 kr/månad, premie låneskyddsförsäkring 183 kr/mån, effektiv ränta 3,32 %. Total månadskostnad 2 187 kr, antal avbetalningar 120 st. (annuitetslån). Totalt belopp att betala 262 855 kr. Kredittagare under 65 år ansluts automatiskt till låneskyddsförsäkringen. Försäkringen är kostnadsfri för kredittagaren de tre första månaderna, men ett månatligt belopp motsvarande försäkringspremien debiteras dessa tre månader och används för extraamortering på krediten. Räntan är individuell, 2,95 - 8,95 % per 2021-02-03, och beslutas efter sedvanlig kreditprövning.

Mer från Ekonomiskolan

Kontakta oss

Vi har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se