Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Vindkraftverk

Handlingar som gör gott både för planet och plånbok

ekonomiskolan

Vilka val vi gör när det kommer till transportmedel, mat, konsumtion och sparande har stor inverkan på planetens koldioxidutsläpp. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar i klimatfrågan och vill vi uppmuntra dig till att reflektera över vilka förändringar du kan göra för att anamma en mer hållbar livsstil. Vi vill också ge dig en inblick i Lån & Spar Banks hållbarhetsarbete.

Ett ansvarsfullt agerande är en del av Lån & Spar Banks DNA. Att hjälpa våra kunder mot en hållbar ekonomi utgör själva kärnan i vårt uppdrag vilket också inkluderar frågan om en grön omställning. Men hållbarhetstänket sträcker sig längre än så – det genomsyrar hela vår verksamhet.

 Vi jobbar aktivt för att bidra till FNs globala mål för hållbar utveckling och har valt att fokusera på fem strategiska teman kopplat till dessa: hälsa och trivsel på arbetsplatsen, jämställdhet, sund ekonomi, klimat och samarbete,

berättar Keld Thornæs, HR- och kommunikationsdirektör på Lån & Spar Bank i Danmark.

En av målsättningarna är att vara en CO2-neutral bank år 2030 och för att nå dit krävs anpassningar såväl internt som externt.

– Vi investerar ansvarsfullt, hjälper våra kunder att minska sina klimatavtryck genom rådgivning kring gröna alternativ och fokuserar på hur vi kan göra vår egen verksamhet mer miljövänlig. Exempelvis kommer all vår ström på kontoren från vindkraftverk, vi handlar närproducerad och ekologisk mat och reser antingen kollektivt eller samåker till möten, förklarar Keld.

Han påpekar att goda samarbeten är avgörande för att åstadkomma den förändring som krävs.

– Ingen kan förändra allt ensam, goda samarbeten mellan olika aktörer är nyckeln för att nå de globala målen. Vi har format interna och externa arbetsgrupper som kommer med nya idéer och säkerställer att vi ständigt förbättrar vårt hållbarhetsarbete. Jag skulle rekommendera alla människor att sätta sig ner och fundera på vad som är allra viktigast och sedan låta den insikten visa vägen. Även små handlingar skapar skillnad i det långa loppet.

En man cyklar till jobbet

Fem tips som gynnar planeten och plånboken

Vilka små förändringar kan du göra redan idag? Här kommer våra fem bästa tips som gynnar både jordklotet och din ekonomi:

1. Minska matsvinnet

Planera inköpen så att du håller dig till de matvaror du faktiskt behöver och undviker att samla på dig fler färskvaror än du hinner äta upp. Lär dig också att ta vara på matresterna innan du fyller på kylskåpet igen!

Vill du läsa tips om hur du kan minska din matkostnader, klicka här.

2. Välj transportmedel med omsorg

Försök att välja cykeln eller kollektivtrafiken så ofta du kan och överväg att ansluta dig till en bildelningstjänst om du trots allt behöver bil.

3. Se över din konsumtion 

  • Ta hand om dina saker och testa att reparera innan du köper nytt. 
  • Kolla om du kan låna prylar du inte kommer att använda så ofta, exempelvis verktyg.
  • Handla begagnat istället för nytt.

4. Investera och spara hållbart

Se över dina investeringar och leta efter gröna sparalternativ som inte bidrar till den globala uppvärmningen. Var inte rädd för att fråga ut din bank, fondförvaltare eller ditt försäkringsbolag om var dina pengar placeras.

5.  Installera solpaneler på taket

Solpaneler är en hållbar investering som får dig att minska klimatavtrycket och sänka driftkostnaderna. Här kan du läsa mer om fördelarna med att installera solpaneler och vad som kan vara bra att tänka på.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn