Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Person har lagt sina matvaror i en kundvagn

Ekonomismart del 1 – så kan du minska dina matkostnader

ekonomiskolan

Matprisökningen var 2023 den näst högsta på över 10 år och under 2024 beräknas matpriserna gå upp med cirka 8 procent. Läget blir inte heller bättre av att många redan kämpar med en tuff ekonomi till följd av höga energipriser och en svag svensk krona. Det finns dock några enkla sätt att sänka sina matkostnader – och samtidigt äta mer klimatsmart. Här ger vi våra bästa tips. 

Gör en matbudget 

Matkostnader är en stor del av varje hushålls totala kostnad och våren 2023 måste man dessutom tyvärr räkna med att lägga ungefär 25% mer än vanligt på att handla mat. Att se över sin ekonomi och göra en budget för varje månad är oftast det bästa sättet för att få kontroll över pengarna som flödar ut. En budget gör du genom att skapa ett dokument där du lägger in alla matkostnader för en genomsnittlig månad och räknar ihop den totala summan. Dela gärna upp budgeten för vardagshandling, restaurangbesök och annat för att få en bättre överblick. Då kan du nog också se var ni borde kunna sänka kostnaderna.

Fallgropar som fördyrar matkostnader

Händer det ofta att ni beställer hem take-away en trött vardag trots att det finns mat i frysen? Eller är det vanligt med spontana besök till den dyra närbutiken om magen kurrar? Genom att bestämma hur mycket pengar ni har att lägga på mat kommande månader blir det enklare att försöka undvika de där onödigt dyra matinköpen.

Take away sallad

Minska matkostnaderna 

I knapra tider är det värt att vända på varje sten för att minska matkostnaderna. Några enkla åtgärder att ta till är att gå med i kundklubbar i de butikerna du ofta besöker för extra många erbjudanden. Skriv en inköpslista och planera veckans måltider baserat på vad som säljs till rabatterat pris. Gör storkok och fyll frysen med matlådor så ofta som möjligt. Köp bara det du verkligen behöver även om det är “3 för 2”-erbjudanden (om du inte kommer att äta upp den där tredje, det vill säga).

Säsongsmat är billigt och klimatsmart 

Genom att välja råvaror som är i säsong just nu kommer både planeten och plånboken att tacka dig – inget behöver fraktas från andra sidan jorden och mängder av energi sparas in när färre växthus behöver användas. Dessutom smakar maten ofta godare när den framställts under naturliga förhållanden. Genom att fylla varukorgen med säsongens grönsaker kan du också skippa köttet och ersätta det med billiga baljväxter fullproppade med protein. Vegetariska måltider, som inte är halvfabrikat, är ofta mer prisvärda och dessutom många gånger bättre för kroppen och klimatet.

Läs Ekonomismart del 2 - Kläder som är bra för miljön

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn