Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Rosa spargrisar som står på rad

Din guide för att spara pengar i vardagen

ekonomiskolan

Att spara pengar är viktigt för att ha en god ekonomi och känna sig trygg inför framtiden. Oavsett om du sparar för ett speciellt mål eller bara vill ha en buffert för oväntade utgifter så finns det flera olika sätt att spara pengar. I den här artikeln har vi samlat de bästa sätten att spara pengar i vardagen så att du kan få ut så mycket som möjligt av dina besparingar utan några större uppoffringar.

Varför är det viktigt att spara pengar i vardagen?

Innan vi går in på de bästa sätten att spara pengar är det viktigt att förstå varför det är så nödvändigt att spara pengar i vardagen. Förutom att det är roligt att se sina pengar växa, kan en vana att spara kan hjälpa dig att:

  • Skapa en ekonomisk trygghet och vara bättre förberedd för oväntade utgifter.
  • Nå dina långsiktiga ekonomiska mål, som att köpa en bostad eller gå i pension.
  • Minska stressen kring pengar och få bättre kontroll över din ekonomi.

Så, nu när vi vet varför det är viktigt att spara pengar kan vi titta närmare på det bästa sättet att spara pengar i vardagen.

Diagram som visar fördelning av budget

Bästa sättet att spara pengar – Skapa en budget för din vardagsekonomi

Ett av de bästa sätten att spara pengar i vardagen är genom att ha en budget som du följer noga. En budget hjälper dig att se vart dina pengar tar vägen och gör att du kan hitta områden där du kan minska dina utgifter och spara mer.

Här är tre steg att följa när du skapar din budget:

1. Övervaka och analysera dina utgifter

Först, börja med att noggrant hålla koll på dina utgifter under en månad. Använd appar eller budgetverktyg för att sortera dina utgifter och få en tydlig bild av hur mycket du spenderar på olika saker som mat, boende, transport och underhållning. Det ger dig en bra grund att bygga vidare på när du planerar hur du kan spara pengar i vardagen.

2. Minska onödiga kostnader

När du har sett hur du spenderar dina pengar är det dags att hitta områden där du kan minska kostnaderna; kanske kan du äta ute lite mindre eller välja ett billigare mobilabonnemang. Genom att vara medveten om dina vanor kan du enkelt se vilka områden i vardagen du kan spara pengar inom, utan att behöva göra alltför stora förändringar i din livsstil.

3. Utmana dig själv till att spara mer

Utmana dig själv genom att sätta upp sparmål varje månad. Försök att spara en viss procent av din inkomst varje månad och håll dig till det. Om du får en löneökning eller extra inkomster, tänk på att höja ditt sparmål. Det hjälper dig att bygga upp dina besparingar snabbare och mer effektivt.

Matlådor som lunch

Små förändringar som ger stora besparingar

De bästa sätten att spara pengar i vardagen behöver inte vara särskilt komplicerade. Ibland kan små förändringar göra en stor skillnad. Här är några enkla men effektiva tips:

Matlåda istället för att äta ute

Att köpa lunch ute kan snabbt bli dyrt. Genom att istället ta med en matlåda hemifrån kan du spara pengar i vardagen på sikt. Dessutom ger det dig möjlighet att göra hälsosamma val och minska matsvinnet.

Undvik spontanköp – gör en inköpslista

Ett enkelt sätt för att spara pengar i vardagen är att skriva en inköpslista innan du går och handlar. Det hjälper dig att hålla fokus på det du verkligen behöver istället för att impulsivt köpa saker som du egentligen inte har någon användning för.

Fundera över att köpa begagnat istället för nytt

När du behöver köpa något, tänk på att leta efter begagnade alternativ istället för att köpa helt nya produkter. Begagnade varor kan vara i utmärkt skick och kosta betydligt mindre än deras nya motsvarigheter. Dessutom är det snällare mot planeten.

Byt ut dyra abonnemang och prenumerationer

Ett annat tips för att spara pengar i vardagen är att gå igenom dina olika abonnemang och prenumerationer, som streamingtjänster, medlemskap på gym eller tidningsprenumerationer. Om du inte använder dem tillräckligt ofta eller kan hitta billigare alternativ, överväg att avsluta eller byta dem.

Spara pengar i vardagen med små förändringar

Att spara pengar i vardagen behöver inte vara svårt eller kräva stora uppoffringar, ofta är det bästa sättet att spara pengar det enklaste. Genom att vara medveten om dina utgifter, skapa en budget och göra små förändringar kan du snabbt bygga upp dina besparingar och förbättra din ekonomiska situation. 

Tänk på att varje liten summa du sparar räknas, så börja idag och se hur dina besparingar växer över tid. Kontakta oss om du behöver hjälp på vägen.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn