Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
En rosa glad spargris som har guldmynt runt sig

Det bästa sättet att spara pengar långsiktigt

ekonomiskolan

Det bästa sättet för att kunna spara pengar långsiktigt och nå ekonomisk trygghet och frihet är att skapa en långsiktig sparplan. Oavsett om ditt mål är att bygga en buffert, att spara till en större utgift såsom en bostad eller att kunna pensionera dig tidigare, kan en sparplan vara nyckeln till att nå dina ekonomiska mål. I denna guide går vi igenom några tips på steg att ta för att lyckas spara pengar långsiktigt på ett sätt som är anpassat efter just din situation och dina mål.

Steg 1: Definiera dina mål

Det första steget för att på bästa sätt börja spara pengar långsiktigt är att tydligt definiera dina ekonomiska mål. Vad försöker du uppnå genom att spara? Är det att köpa ett nytt hem, betala av en skuld, bygga ett pensionssparande eller något annat? Målen du sätter kommer att vara grunden i din sparplan och hjälpa dig att bibehålla fokus.

Steg 2: Skapa en budget

En budget är grundläggande för att kunna förstå hur mycket pengar du har tillgängligt att spara varje månad. Gå igenom dina inkomster och utgifter noggrant för att fastställa hur mycket du kan avsätta för sparande varje månad. Var realistisk i din budget och se till att inkludera alla fasta utgifter och utrymme för oväntade kostnader. 

Steg 3: Rätt sparalternativ för att spara pengar långsiktigt

Vilket som är det bästa sättet att spara pengar långsiktigt beror helt på dina mål och hur stor risk du kan ta. Några vanliga sparalternativ är:

  • Sparkonto: Ett sparkonto är säkert och lättillgängligt. Hos oss på Lån & Spar Bank får du alltid bra ränta på ditt sparkapital, vilket innebär att dina pengar växer för varje månad.
  • Aktier och fonder: Investeringar i aktier och fonder kan generera högre avkastning över tid, men det innebär också en högre risk.
  • Obligationer: Obligationer är säkrare än aktier och ger regelbundna utbetalningar, men har oftast lägre avkastning.
  • Pensionssparande: Om din målsättning är pensionssparande är ett pensionskonto ett bra alternativ för sparandet. 

Steg 4: Sprid dina investeringar

Att diversifiera, alltså sprida dina investeringar, är nyckeln till att minska riskerna när man sparar pengar långsiktigt. Genom att sprida dina pengar och placera dessa i olika typer av sparanden (olika tillgångsslag) minskar du risken för att en enskild investering påverkar dina totala besparingar alltför mycket. En diversifierad portfölj kan inkludera både aktier, fonder, obligationer, fastigheter och andra tillgångar.

Steg 5: Automatisera ditt sparande

För att göra det enklare att hålla dig till sparplanen, testa att automatisera ditt sparande. Du kan ställa in automatiska överföringar från ditt lönekonto till ditt sparkonto eller investeringskonto varje månad. På det sättet sparar du pengar innan du har en chans att spendera dem.

Steg 6: Övervaka och justera din plan

Din sparplan är inte statisk. Det är viktigt att du regelbundet ser över dina framsteg och gör nödvändiga justeringar om din livssituation eller ditt mål förändras. Kanske ökar du din inkomst och kan spara mer, eller så behöver du justera din portfölj för att bättre passa din risktolerans. Oavsett är det bra att se sparplanen som ett levande dokument.

Steg 7: Spara mer pengar

För att kunna nå dina sparmål snabbare, fundera på om du kan spara ihop extra pengar genom att exempelvis minska onödiga utgifter eller sälja saker du inte längre behöver. Varje extra krona att lägga till när du sparar pengar långsiktigt kan göra stor skillnad i det långa loppet.

Steg 8: Håll dig motiverad och disciplinerad

Att hålla sig motiverad och disciplinerad är viktigt för att kunna spara pengar långsiktigt. Påminn dig själv om dina mål och varför de är viktiga för dig. Det kan också vara till hjälp att spara tillsammans med en partner eller familjemedlem, eller att följa ekonomiska bloggar och nyheter för att hålla sig inspirerad och informerad.

Att skapa och följa en långsiktig sparplan kräver tålamod och engagemang, men det är en värdefull investering i din framtid. Har du fler frågor och funderingar kring hur du på bästa sätt kan spara pengar långsiktigt?  Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn