Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Två personer kollar sin budget på datorerna

Budgetmall för privatpersoner – få koll på ekonomin på 15 minuter

ekonomiskolan

Har du koll på var dina pengar tar vägen varje månad? Med en enkel hushållsbudget får du en viktig överblick över privatekonomin och möjlighet att ta kontroll över dina pengar. Det behöver inte vara svårt eller tidskrävande– med vår checklista och enkla budgetmall kan du ha en färdig hushållsbudget på 15 minuter.

För dig som vill minska dina onödiga utgifter, komma igång med ett sparande inför framtiden eller helt enkelt få bättre överblick över vad familjens pengar går till är en budget ett effektivt verktyg för att se över kostnaderna och göra enkla, långsiktiga justeringar. Full insyn i den egna ekonomin är en förutsättning för att kunna minska onödiga utgifter, sätta upp olika mål för ett sparande eller göra andra justeringar för att påverka familjens ekonomi. Först när du ser svart på vitt vart pengar faktiskt tar vägen varje månad kan du ta kontroll över ekonomin och känna dig trygg i att du lägger pengarna på rätt saker.

På sikt kan det spara dig många tusenlappar som kanske annars läggs på dubbla försäkringar, bortglömda abonnemang eller onödigt stora eller många inköp. Att planera ekonomin med hjälp av en budget kanske känns svårt, men går snabbt och sparar värdefull tid.

Fördelar med att göra en budgetkalkyl

  1. Minska onödiga utgifter: En budget hjälper dig att identifiera och eliminera onödiga kostnader, vilket kan spara dig pengar på lång sikt.

  2. Sparande inför framtiden: Genom att skapa en budget kan du avsätta pengar för framtida mål och investeringar, vilket ger ekonomisk trygghet.

  3. Bättre överblick: En budget ger dig ökad insyn i din ekonomi och hjälper dig att förstå var dina pengar faktiskt går varje månad.

  4. Mål för sparande: Du kan använda budgeten för att sätta upp tydliga mål för ditt sparande, vilket ger riktning och motivation.

  5. Kontroll över ekonomin: En budget ger dig kontroll över din ekonomi och ökar din säkerhet i att du använder dina pengar på rätt sätt.

  6. Förebygga dubbla försäkringar och bortglömda abonnemang: Genom att granska dina utgifter kan du undvika att betala för onödiga dubbla försäkringar och glömda abonnemang.

  7. Förhindra onödiga inköp: En budget kan hjälpa dig att hålla dig fokuserad på dina prioriterade utgifter och undvika impulsiva och onödiga inköp.

  8. Sparar tid: Trots den initiala tidsinvesteringen sparar en budget tid på lång sikt genom att du slipper hantera ekonomiska problem och beslut i efterhand.

Så här kommer du igång.

Tårtdiagram med olika budgetpottar så som boende, sparande etc

Gör en enkel budget – checklista för att komma igång

Börja med att samla ihop och sortera alla viktiga papper över dina fasta kostnader, såsom avtal och fakturor. Sätt dem i en pärm eller spara dem elektroniskt. Det viktiga är att du smidigt får en överblick och löpande kan uppdatera innehållet. Vi vet att detta kan vara en tråkig punkt men tro oss – det lönar sig att göra den!

Summera dina inkomster

Skriv ner dina sammanlagda inkomster en genomsnittlig månad, kanske den senaste månaden. Till inkomster räknas alla pengar du tjänar så som lön, sjuk- eller föräldrapenning eller studiemedel och inkomster från kapital, till exempel ränta på sparande.

Få koll på dina utgifter

Försök sedan att summera dina övriga utgifter en genomsnittlig månad. Det kan till exempel vara utgifter för mat, kläder, nöjen men även sparande. Ett tips är att ta fram kontoutdrag eller spara kvitton för en viss period. Genom att skriva ner dina utgifter skapar du dig en uppfattning om vilka poster du har och därmed eventuellt kan förändra.

Nu är du redo att skapa din egen budget! Nedan hittar du enkla verktyg.

Skapa en budgetkalkyl – hushållsbudget

På Konsumentverkets hemsida kan du skapa din budget utifrån schablonvärden genom att fylla i Budgetkalkylen online. Fyll i uppskattade poster baserat på de sammanlagda inkomster och utgifter du sammanställt för en genomsnittlig månad. Att fylla i budgeten tar uppskattningsvis mellan 15 och 25 minuter.

Smarta tips för att få bättre koll på din ekonomi

1. Betalar du dubbelt eller är någon kostnad onödigt stor? 

När du fyller i inkomster och utgifter i budgeten märker du snart om det är något du betalar dubbelt för eller om någon post verkar onödigt stor. Du kan exempelvis spara pengar på att ha kunskap om dina fasta kostnader och avtal, så att du med jämna mellanrum kan jämföra till exempel försäkringar och kanske hitta bättre alternativ.

2Ta hjälp av en jämförelsetjänster på nätet. Kanske är någon försäkring helt överflödig?

3. Avsätt en pott från nästa löneökning

Ett tips för långsiktigt sparande är att öka sparandet med hälften av nästa löneförhöjning när den sker – då märker du inte av någon skillnad i plånboken, men sparandet på bankkontot växer. 

4. Har du rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg? Kontakta Försäkringskassan för att ta reda på mer.

Budgetmall

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn