Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Det orange kuvertet

Då får du ditt orange kuvert

nyheter

Pensionsmyndighetens årliga utskick av det orange kuvertet är igång. Utskicket görs till flera miljoner svenskar runt om i landet och innehåller årsbeskedet för den allmänna pensionen. Även de svenskar som är bosatta utomlands får det orange kuvertet.

Är du pensionssparare innehåller brevet ditt årsbesked samt information om bland annat hur mycket du hittills tjänat ihop till din allmänna pension. Om du redan är pensionär och har börjat ta ut din allmänna pension innehåller det orange kuvertet istället din utbetalningsplan för året samt information om eventuella premiepensionsfonder.

Utskicket görs i olika etapper

Det är många svenskar som ska få sitt orange kuvert och därför görs utskicket i olika etapper under perioden januari – mars 2020. Om du har anslutit dig till en digital brevlåda får du ditt besked i digital form.

Pensionärerna är först ut. Utskick till denna grupp görs redan i mitten av januari, och du som är pensionär bör därför ha mottagit ditt besked vid det här laget.

Övriga pensionssparare får sina kuvert under februari eller mars. När du mottar ditt årsbesked beror på var i landet du bor eller om du har utlandsadress. Här kan du se preliminära datum för när det orange kuvertet skickas ut i ditt område.

Bra att veta om den allmänna pensionen

Susanne Surla, processpecialist på Lån & Spar Bank, tipsar om tre saker som är bra att känna till när det kommer till den allmänna pensionen.

  • Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv har möjlighet att påverka. När du loggar in med din e-legitimation på Pensionsmyndighetens tjänst Mina sidor kan du välja vilka fonder som din premiepension ska placeras i. Du kan också se värdeutvecklingen för aktuellt innehav samt få information om hur avgiftsbilden för de olika fondalternativen ser ut.
  • När du ser över ditt innehav är det viktigt att ta hänsyn till hur din tidshorisont ser ut. Om du har många år kvar till planerad pension och dina pengar ska vara placerade en längre tid kan du eventuellt ta något högre risk när det kommer till val av fonder. Det är också viktigt att se över risknivån när du närmar dig planerad pensionsålder. Tänk dock på att din premiepension fortsatt kommer att vara placerad i fonder även efter den dag du blivit pensionär.
  • Det är inte bara beskattningsbar inkomst från arbete som genererar pensionsrätter. Eventuell ersättning för exempelvis arbetslöshet eller sjukskrivning samt föräldrapenning är också pensionsgrundande. Utöver det tjänar du in till din pension när du får studiebidrag från CSN för studier vid universitet och högskola.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om den allmänna pensionen och hur pensionssystemet fungerar. Där kan du också logga in på Mina sidor för att gå igenom din allmänna pension eller göra en prognos för hur din framtida pension kan komma att se ut. Men din pension består många gånger av fler delar. Med hjälp av den oberoende tjänsten minpension.se kan du få en överblick över hela din pension. Logga in med ditt BankID för att se din allmänna pension, eventuell tjänstepension och ditt privata pensionssparande.

Läs mer

Så fungerar den allmänna pensionen


43 miljarder till pensionsspararna

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn