Inga resultat hittades.

Nyhet

43 miljarder till pensionsspararna

pension

Nu i december månad genomför Pensionsmyndigheten den årliga insättningen av pensionsspararnas intjänade pensionsrätter. Det här året är det totalt 43 miljarder som ska fördelas mellan spararna, vilket innebär ett genomsnittligt belopp på 7 748 kronor per person. Insättningen görs till premiepensionen och placeras enligt det eventuella fondval som gjorts vid tidigare tillfälle. Om inget aktivt val gjorts kommer pengarna att placeras i AP7 Såfa.

Hur mycket pengar som sätts in på ditt pensionskonto kan du se när du loggar in med din e-legitimation på Pensionsmyndighetens hemsida. Det är din beskattade inkomst som ligger till grund för storleken på insättningen.

Se över ditt pensionssparande

I samband med den årliga insättningen av pensionsrätter kan det vara bra att se över sin pension. Avsätt därför tid för att, i lugn och ro, logga in på Pensionsmyndighetens tjänst Mina sidor och gå igenom din pension. Har du gjort aktiva val för hur din premiepension ska placeras är det exempelvis bra att undersöka om fondinnehavet utvecklats i önskad och avsedd riktning. Kom ihåg att tidshorisonten för din pension är en viktig parameter när värdeutvecklingen ska bedömas.

När du är inloggad på Mina sidor kan du också få information om föregående års insättningar och placeringar, samt göra en pensionsprognos för att få en uppfattning om din framtida pension.

Bra att veta

Susanne Surla, processpecialist på Lån & Spar Bank, tipsar om tre saker som är bra att känna till när det kommer till den allmänna pensionen.

  • Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv har möjlighet att påverka. När du loggar in med din e-legitimation på Pensionsmyndighetens tjänst Mina sidor kan du välja vilka fonder som din premiepension ska placeras i. Du kan också se värdeutvecklingen för aktuellt innehav samt få information om hur avgiftsbilden för de olika fondalternativen ser ut.
  • När du ser över ditt innehav är det viktigt att ta hänsyn till hur din tidshorisont ser ut. Om du har många år kvar till planerad pension och dina pengar ska vara placerade en längre tid kan du eventuellt ta något högre risk när det kommer till val av fonder. Det är också viktigt att se över risknivån när du närmar dig planerad pensionsålder. Tänk dock på att din premiepension fortsatt kommer att vara placerad i fonder även efter den dag du blivit pensionär.
  • Det är inte bara beskattningsbar inkomst från arbete som genererar pensionsrätter. Eventuell ersättning för exempelvis arbetslöshet eller sjukskrivning samt föräldrapenning är också pensionsgrundande. Utöver det tjänar du in till din pension när du får studiebidrag från CSN för studier vid universitet och högskola.

Läs mer om den allmänna pensionen på Pensionsmyndighetens hemsida.

 

Fler nyheter

Utökat samarbete kring försäkringar
Villabanken blir Lån & Spar Bank
Räntegaranti
Räntegaranti - för bättre ränta
Trevlig midsommar
Trevlig midsommar!

Kontakta oss

Vår kundservice har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se