Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Finansiering av fordon

Det finns många olika typer av fordon som på olika sätt kan ge näring åt drömmen om den totala friheten. Men det handlar inte bara om drömmar, ett fordon som en bil kan även spela en viktig roll för att få vardagspusslet att gå ihop. På den här sidan finner du information, tips och råd kring köp och finansiering av olika typer av fordon som bil, båt och husbil.

Byta bil eller köpa ny?

Någon lämnar över ett par bilnycklar till en annan

Rullar den gamla bilen på sina sista mil? Eller vill du byta din nuvarande bil till en med mer effektiv bränsleförbrukning? Växer familjen? Anledningarna till inköp av bil kan vara många, likaså frågorna kopplade till köpet. Därför har vi samlat innehåll som kan hjälpa dig på traven när bilaffären närmar sig.

En kvinna kollar på en ny bil hos en bilhandlare

 

Köpa ny bil

Att köpa en bil, oavsett om den är ny eller begagnad, kräver noggrann planering och undersökning. För nya bilar bör du fastställa en budget, förstå dina behov, jämföra olika modeller, provköra och se över försäkringar och garantier. Vid köp av begagnade bilar är det särskilt viktigt att kontrollera bilens skick och historik, samt att vara medveten om eventuella reparationsbehov. I båda fallen är det viktigt att förhandla om priset och villkoren samt att ha ett tydligt och omfattande köpekontrakt.

Läs vad du bör ha koll på när du köper bil

 

Köpa begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är en investering som kräver omsorg och överväganden. När du köper en begagnad bil privat är det viktigt att kontrollera att säljaren verkligen är ägaren och att bilen inte är belånad. Du bör också skriva ett köpekontrakt för att undvika framtida problem och jämföra bilens pris med andra liknande modeller.

Läs fler råd vid köp av begagnad bil

 

Leasa bil 

Att leasa en bil innebär att du betalar en fast månadskostnad för att använda bilen under en viss period utan att äga den. Leasingavtalet inkluderar ofta service och försäkring, vilket kan göra det bekvämt, men det finns vanligtvis begränsningar som max antal körda mil per år och kostnader vid överträdelse eller tidig uppsägning. Leasing passar bra för dem som vill byta bil ofta och slippa oroa sig för andrahandsvärde och stora reparationer, men kan bli dyrare än att köpa bil på lång sikt.

Läs om för- och nackdelar med att leasa bil

 

 

Försäkra din bil

När du väljer bilförsäkring bör du överväga vilken typ av försäkring du behöver, som trafik-, halv- eller helförsäkring, och vad de täcker. Analysera faktorer som påverkar premiekostnaden, inklusive bilens modell, din körsträcka och bostadsområde. Jämför olika försäkringsbolag och deras tilläggspaket för att hitta det bästa skyddet till det mest prisvärda priset.

Läs fler tips om bilförsäkring

 

Vad kostar en elbil? 

Att ha en elbil är inte bara ett steg mot en grönare framtid utan kan även vara en ekonomiskt fördelaktig investering. Genom att minska beroendet av fossila bränslen och dra nytta av lägre underhålls- och bränslekostnader, erbjuder elbilar en mer kostnadseffektiv fordonslösning på lång sikt. Vilka kostnader är förknippade med elbil och vad innebär det för plånboken? 

Läs vad det kostar att ha en elbil

Ett par dricker kaffe vid sin husbil

Ditt hem på vägarna

Drömmer du om husbil? För många är husbilen den ultimata symbolen för frihet. Att ta med hemmet ut på vägarna öppnar upp nya möjligheter att uppleva världen på dina villkor. Om du behöver låna till ditt husbilsköp finns en del att tänka på. Läs vår artikel med smarta tips och bra information om husbilslån.

Allt du behöver veta om husbilslån

Tre båtar i hamnen

När du drömmer om båt

Ett liv på havet lockar många. Men vilken typ av skuta du drömmer om och hur mycket tid du vill ägna båtlivet är högst individuellt. På samma sätt varierar det om målet är att köpa en helt ny eller begagnad båt. Ta del av vår experts tips och lär dig mer om vanliga frågor och misstag i samband med båtköp.

Båtköp - Vår expert ger dig tips inför ditt båtköp