Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Båtar i skärgården

Båtköp - Vår expert ger dig tips inför ditt båtköp

ekonomiskolan

Går du i tankarna att köpa båt har du säkert en hel del funderingar kopplat till båtköpet. I denna artikel tar vi hjälp av en båtexpert som är yrkesverksam inom svensk båtorganisation och har många sjö-år på nacken, för att reda ut några av de vanligaste frågorna. Experten delar dessutom med sig av andra goda tips som kan vara bra att ha med sig längs med vägen.

Båtköp - att tänka på 

När du köper båt finns det en hel del saker som kan vara bra att känna till. Nedan berättar båtexperten om fyra viktiga saker att tänka på när du köper båt.

1. Användningsområde

Det absolut första du bör fundera över innan du köper din nya båt är för vad du planerar att använda den till. Ska du ha den till sportfiske, dagsturer, segling eller är det viktigaste för dig att det finns möjlighet att övernatta i båten? Något du också bör fundera över är storleken på båten. 

Något annat som är värt att fundera på är om du vill ha en motorbåt eller segelbåt. Planerar du att köpa en segelbåt är det bra att åtminstone ha viss kunskap om hur man seglar.

2. Kostnaden för båten

En annan faktor du bör räkna in i förberedelsearbetet inför ditt båtköp är hur mycket du kan och är villig att betala för båten. En båt kan skilja sig en del i pris beroende på modell, men också om du väljer att köpa en ny eller begagnad båt. Prisbilden är absolut något du bör ha en uppfattning om. Bestäm redan innan du åker och tittar på båten hur mycket du kan och är beredd att betala. Tänk också på att räkna med löpande kostnader för bryggplats, vinterplats och försäkring.

3. Förvaring, bryggplats och vinterplats

Innan du köper båt är det också viktigt att ha en plan för vart den ska förvaras. Något många glömmer är att en båt inte bara behöver ha en bryggplats att ligga vid under sommaren, utan även under vintertid behöver båten ha en yta att förvaras på. 

På sommaren och när båten används uppskattar de allra flesta att ha en båtplats. En båtplats är en yta likt en parkeringsplats till bil där du kan förvara båten. En båtplats kan du antingen hyra eller köpa. Du kan välja att göra detta på en bryggförening eller på en kommersiell marina. Väljer du inte att köpa eller hyra en båtplats behöver du ta hand om förvaringen själv. Är det en mindre båt du planerar att köpa kan du exempelvis ha den på tomten, på en kärra, i ett garage eller annan önskad yta.  

Under vintern bör din båt förvaras på land. Att vinterförvara en båt innebär att båten tas ur vattnet och förvaras så att den inte skadas av kylan. Detta kan göras antingen på en bryggförening, i kommersiell marina alternativt att du tar hand om det själv. Att du har en båtplats klar redan innan du köper din båt är att rekommendera. Har du inte detta kan situationen både bli kostsam och stressfull.

4. Båtförsäkring 

Många glömmer vikten av att ha en båtförsäkring. Du bör ha minst en ansvarsförsäkring, och det är även bra att ha stöldförsäkring. Dessa är nödvändiga för ett tryggt båtliv. Det kan uppstå oväntade situationer, men om du har din båt försäkrad undviker du höga kostnader om olyckan är framme. 

Enligt Transportstyrelsen är en ansvarsförsäkring ett minimum för varje båtägare. I en ansvarsförsäkring täcks enbart skador som sker på andras båtar. Skador som sker på din egna båt täcks alltså inte av enbart en ansvarsförsäkring. 

Vår båtexpert menar därför att ytterligare försäkringar är att rekommendera samt att du är väldigt noga när du väljer försäkring så att allt du behöver verkligen ingår.

Hur mycket kostar det att ha en båt? 

Något som alltid tillkommer vid köp av en båt är kostnader. Men vilka kostnader bör du ha i åtanke egentligen? Det går vi igenom nedan. 

  • Kostnaden för båten. Givetvis bör du vara förberedd på att båten i fråga kommer kosta pengar att köpa.
  • Servicekostnader. Vanligtvis brukar man serva en motor en gång om året. Även annan utrustning kan behöva service och underhåll.
  • Försäkringskostnader. Du bör minst ha en ansvarsförsäkring, men ytterligare försäkringar rekommenderas.
  • Bryggplats/båtplats samt vinterförvaring. Kostnaden för båtplats och vinterförvaring kan variera en hel del. En båtplats på båtklubb eller bryggförening är ofta billigare än att ha sin båt på en kommersiell marina. Som medlem i en båtklubb eller bryggförening ställs det dock mer krav på dig som enskild båtägare. Exempelvis kan båtklubben kräva att du hjälper till med städ och annat underhåll. Du förväntas helt enkelt vara en aktiv medlem. 

Väljer du istället att ha din båt på en kommersiell marina sköts mer av det praktiska uppgifterna av marinan och personalen som arbetar där. Detta är dock ett dyrare alternativ. 

Hur finansierar man ett båtköp?

Att köpa båt är generellt sett en stor affär, därför är sannolikheten stor att du behöver finansiera din affär på något vis. Precis som för en bil kan du låna till din nya båt genom att ansöka om ett lån. 

Att låna till båtköp är i regel smidigt, men oftast har banken ett par kriterier du behöver uppfylla. Hos Lån & Spar Bank gäller följande grundkriterier för båtlån: 

  • Du måste vara över 18 år
  • Vara folkbokförd i Sverige 
  • Vara tillsvidareanställd eller pensionär
  • Minst 300 000 kr i årsinkomst och betalar skatt i Sverige 
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inneha Mobilt BankID eller BankID på fil

Uppfyller du dessa kriterier kan du ansöka om finansiering av båtköp via vårt båtlån. Du kan låna utan krav på säkerhet och kan lösa lånet när du vill. Ansöker du själv kan du låna upp till 500 000 kr. Är ni två sökande är det maximala lånebeloppet 600 000 kr. Möjlig återbetalningstid är mellan 2 och 15 år. 

Vanliga misstag att undvika som nybliven båtägare

Som nybliven båtägare finns det en hel del att tänka på. Ovan har vi nämnt en hel del saker som kan vara bra att känna till. Nedan tänkte vi därför berätta om ett par misstag nya båtägare gör och hur du kan undvika dem. 

Väljer för liten båt

Ett av de vanligaste misstagen nyblivna båtägare gör är att köpa en för liten båt. Många köpare går under tron om att en mindre båt är lättare att hantera och att den också är sjösäkrare. Detta är dock inte alltid fallet. Det är därför alltid bättre att åtminstone provköra en lite större båt för att sedan bestämma sig. Enligt vår expert är det nämligen sällan man hör någon säga att man “köpt för stor båt”. 

Ser inte över valmöjligheterna som finns 

Något annat som alltid är rekommenderat men inte alltid efterföljs är att våga jämföra men också se över vilka alternativ som finns. Åk runt till lite olika försäljningsplatser och jämför leverantörer samt modeller sinsemellan. 

Ett annat bra tips är att besöka en eller flera båtmässor. Dessa hålls 1- 2 gånger om året, ofta i Stockholm och Göteborg, men det kan också dyka upp andra evenemang runt om i Sverige som drivs av olika arrangörer. 

Att gå på båtmässor är ett bra sätt att få en överblick över vilka modeller som finns på marknaden. Det ger dig också en chans att möta riktiga båtexperter som kan besvara även de tuffaste av frågor. 

Missar att undersöka om konsumentköplagen gäller 

En del köpare tycker att det är svårt att veta var de ska köpa sin båt. Du kan idag göra båtköp helt privat via Blocket eller liknande tjänst men något många inte känner till är att konsumentköplagen då inte gäller. Om du ändå vill göra ditt båtköp helt privat är det viktigt att du både är påläst men också själv förbereder ett köpavtal. 

Har du ingen erfarenhet och ska göra ditt första båtköp är det nästintill alltid bättre att göra detta via en båtförmedlare eller liknande handlare. Då ingår alltid konsumentköplagen och ditt köp är därefter mer säkert. 

Ny eller begagnad båt?  

När du ska köpa en ny båt uppstår ofta frågetecknet kring om du ska köpa en ny eller begagnad båt. Idag finns det en mängd båtförmedlare som delvis eller helt ägnar sig åt inbyte av just begagnade båtar. Faktum är att marknaden för begagnade båtar nästintill är lika stor som för begagnade bilar. Valmöjligheterna är alltså många. 

De allra flesta som aldrig tidigare ägt en båt väljer att köpa en begagnad. Detta eftersom priset generellt är lägre. Vill du ha en ny båt bör du vara beredd på att priserna stiger snabbt.

Fördelen med att köpa en ny båt är just att den är ny. Det kommer inte finnas några fel på båten och garantitiden är ofta längre. 

Framtiden för båtägare

En fråga som ständigt är aktuell är miljöfrågan och så även när man talar om båtlivet. Bensinpriserna ökar år för år och det talas ofta om fritidsbåtars påverkan på miljön. Vi frågade vår båtexpert vad han tror om framtiden för båtar och båtlivet samt vad han tror om utvecklingen av elbåtar. 

Framtiden för båtägare som vill njuta av livet till sjöss ser ljus ut trots de ökande bensinpriserna. De allra flesta båtägare använder nämligen sin båt främst för kortare dagsturer och då märks inte de ökade bensinpriserna av lika mycket. 

Miljöfrågan är ständigt aktuell men många åtgärder görs också. En åtgärd är att de äldsta motorerna, som släpper ut mycket avgaser, slutat tillverkas. Samtidigt som fler båtägare väljare att köpa miljövänliga produkter. 

När det kommer till marknaden av elbåtar finns det en hel del utvecklingspotential. Elbåten finns visserligen men den är förhållandevis dyr. Dessutom finns det inte tillräckligt med laddstationer i anslutning till havet för att det ska vara smidigt att välja elbåten istället för den traditionella. 

I framtiden kommer infrastrukturen kring elbåtar och dess laddnät förhoppningsvis se annorlunda ut, men i dagsläget är det svårt att helt kunna förlita sig på el till sjöss om man ska ge sig ut på längre turer.  

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi på de vanligaste frågorna vi får kopplat till båtköp.

Hur får man tag i en båtplats?

Att få tag i en båtplats kan vara svårt, speciellt om du bor i storstadsområdena. Det du kan göra är att ringa runt till olika marinor och bryggföreningar. Du kan också hitta båtplatser på begagnatmarknaden eller rådfråga din båtförmedlare.

När behövs båtkörkort? 

För en vanlig fritidsbåt behöver du inte ha något båtkörkort. Först när din båt är över 12 meter lång eller bredare än 4 meter krävs särskilda intyg för att få köra båten.

Finns det något negativt med att köpa en äldre båt? 

Risken finns ju alltid att den kan gå sönder snabbare. Vissa äldre båtar har också en motor med gammal förgasarteknik vilket du bör undvika att köpa. En sådan motor är nämligen mycket miljöfarlig. 

Kan jag få hjälp att underhålla båten med service och dylikt? 

Ja. Du kan ta din båt till ett servicevarv. Där hjälper personal dig att underhålla båten. En sådan tjänst kostar självklart pengar men det kan vara en god investering, speciellt om du själv inte vet hur du servar båten på bästa sätt.

Läs om Båtlån

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn