Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Bil kör på landsväg

Hur ska man tänka kring försäkring när man köper en bil?

ekonomiskolan

Dags att köpa ny bil? Då kan det vara värt att få koll på vad bilförsäkringen kommer att kosta varje månad för att undvika en jobbig överraskning. Men vad påverkar priset och vad behöver man veta när man tecknar en ny försäkring? Det reder vi ut här.

Vilken bilförsäkring ska jag välja? 

Enligt svensk lag måste du ha en trafikförsäkring för att få köra din bil. Den försäkringen finns till för att ersätta skador på andra personer och deras bilar om du skulle krocka. Förutom detta är det en god idé att addera ytterligare försäkringsskydd för andra oförutsägbara saker som kan ske i trafiken. 

Lån & Spar Bank Halvförsäkring är ett bra komplement till trafikförsäkringen och vi erbjuder dessutom en Helförsäkring som är mer omfattande. Oavsett om du väljer halv- eller helförsäkring kan du alltid välja till vårt Pluspaket. Där ingår exempelvis bärgning till verkstad, däckbyte vid punktering samt hel eller delvis ersättning för din självrisk vid skadegörelse, parkeringsskada och djurkollision.

Vad ingår i bilförsäkringen? 

Vår Halvförsäkring täcker bland annat glasskador, brand och inbrott i bilen. Vill du ha en mer omfattande försäkring finns vår Helförsäkring som även täcker vagnskador som du själv orsakat. Ett exempel på vagnskada är plåtskador du orsakat, exempelvis om du skulle backa på något hemma på uppfarten. 

Både vår Halv- och Helförsäkring täcker skador på själva bilen och dess utrustning – så länge det är utrustning man vanligtvis har i en bil. Din bilstereo och GPS ingår till exempel i försäkringen. Försäkringen täcker också utrustning eller bildelar som har avmonterats, fram till att någon annan del monteras i dess ställe. Förutom den uppsättning hjul du har monterade på bilen täcks ytterligare en uppsättning däck av din försäkring. 

Hur mycket kostar bilförsäkringen? 

Vad din bilförsäkring kommer att kosta beror på hur omfattande försäkring du väljer och ett antal olika faktorer utöver det, till exempel vad du har för bilmodell, hur gammal du är och hur långt du kör på ett år. Den del av kostnaden du står för själv vid varje skadetillfälle kallas självrisk och hur stor den är beror på vilken typ av skada som skett. I regel är det högre självrisk om du är under 24 år och ju längre du kör per år desto högre månadskostnad får du. Du kan själv välja om du vill betala för försäkringen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. När det så småningom är dags att sälja bilen behöver du inte kontakta oss för att avsluta försäkringen, det sker per automatik när bilens ägarbyte har rapporterats in till Transportstyrelsen. 

Behöver du anmäla ägarbyte kan du göra det på Transportstyrelsens hemsida.

Du kan alltid höra av dig till oss för att få en offert eller tips och råd kring val av försäkring. Notera att du dessutom kan få upp till 15 % rabatt på årspremien om du samlar fler försäkringar hos oss.

Lycka till med det nya billivet – och kör försiktigt!

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn