Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Bil kör på väg

Funderar du på att köpa bil?

ekonomiskolan

Att köpa bil är för många ett stort beslut eftersom det ofta innebär en större kostnad, det underlättar därför om det blir rätt från start. Det gäller att ta reda på så mycket som möjligt innan du slår till, så du vet vad du behöver lägga på exempelvis service och försäkring. Här reder vi ut vad du bör ha koll på innan du köper bil.

Köp din bil hos en bilhandlare

Om du köper en helt ny bil ingår det garanti på bilen. En garanti betyder att företaget ansvarar för bilens funktion eller en viss egenskap i bilen under en viss tid. Om det finns en garanti så är det säljaren som har bevisbördan. Det betyder att, om det blir fel på bilen under garantitiden så måste säljaren bevisa att felet inte omfattas av garantin. Men kom ihåg att du alltid har tre års reklamationsrätt på bilen oavsett vilka garantier du har.

Vad ska man tänka på om man köper begagnat?

Det finns olika sätt att gå tillväga om du vill köpa begagnat, även hos en bilhandlare hittar du begagnade bilar, det går även att välja att köpa via en privatperson. För att komma i kontakt med säljare finns det flera marknadsplatser för begagnade bilar.

Garanti på bilen

Värt att tänka på när du köper en begagnad bil är att det inte är säkert att det följer med en garanti på bilen. Om det följer med en garanti på bilen bör den vara längre än sex månader. Annars ger den dig inget bättre skydd än konsumentköplagen.

Köpa bil online

Idag finns det flera olika marknadsplatser på nätet där du både kan sälja och köpa bil. Provkörning och kontroll av bilen måste du alltid göra, även om vissa bakgrundskontroller såklart görs innan försäljning. Om det är en bilhandlare som säljer bilen finns det ofta finansieringsalternativ och försäkringsavtal du kan köpa till.

Låna pengar till bil

Vi på Lån & Spar Bank erbjuder billån från 50 000 - 600 000 kr, du kan även flytta ett befintligt billån till oss. Du kan låna utan krav på säkerhet och lösa lånet när du vill. Ansöker du själv kan du låna upp till 500 000 kr. Är ni två sökande är det maximala lånebeloppet 600 000 kr. Räntan är individuell och bestäms efter kreditprövning, läs mer här.

Inför bilköpet

Att köpa bil är för många en stor investering, så för att ta rätt beslut är det bra att få fram så mycket fakta som möjligt om bilens historia och drift. Det gör att du även har argument för att diskutera priset med säljaren.

Ta reda på bilens historia

Bilens historik är intressant då du får reda på att rätt person står som ägare, vilka som varit tidigare ägare, om det finns några skulder på bilen och hur höga kostnader du kan räkna med när det kommer till skatt och försäkring. Bilens registreringsnummer är nyckeln till all den här informationen och det matar du in hos transportstyrelsen.

Ställ många frågor till säljaren

Det finns en del saker som kan leda till kostnader inom en snart framtid. Sådant du säkerligen vill ha reda på är exempelvis:

  • Om du snart måste köpa nya vinter- eller sommardäck?
  • Om det är en mer omfattande och då mer kostsam service som snart måste genomföras på bilen?
  • Du bör också tänka på vilket skick bilen är i, titta på klädsel, om klimatanläggningen fungerar, och andra funktioner. Glöm inte att kolla kaross och under motorhuven.
  • Hur många nycklar finns det och fungerar alla?
  • Har bilen genomgått service i det intervall som krävs? Det här är viktigt om det skulle bli ett garantiärende. 

Gå igenom bilen grundligt, både invändigt och utvändigt. Känner du dig osäker på allt som du bör kolla upp, kan du köra bilen till en bilprovning och få en bedömning av bilen. De kan göra en diagnos och förhoppningsvis upptäcka dolda fel.

Skriva köpekontrakt för bil

När du har hittat drömbilen är det dags att upprätta ett avtal som blir ditt kvitto och bevis på att du äger bilen. Kom ihåg att upprätta ett skriftligt kontrakt för bilköpet. En annan viktig sak är att se till att du har en heltäckande försäkring på bilen när du rullar hemåt. Läs vårt blogginlägg om bilförsäkring här

Själva ägarbytet kan ske på olika sätt. En del bilfirmor har direkt tillgång till bilregistret och sköter det själva. Vid en privat bilaffär är det du som köpare som skickar in anmälan om ägarbyte med hjälp av registreringsbeviset, direkt på Transportstyrelsens hemsida eller via appen, Mina fordon.

Hur finansierar jag bilköpet?

Det finns olika vägar till ett bilköp när det kommer till finansiering. Har man inte möjlighet att finansiera hela köpet själv finns det andra tillvägagångssätt. Du kan exempelvis välja att lägga upp ett billån, då går du in med en del av priset vilken kallas kontantinsats och betalar av ditt billån varje månad. Om du inte har pengar till kontantinsats, är en möjlighet att byta in din gamla bil för att täcka kontantinsatsen. Eller så väljer du att privatleasa, då prenumererar du på att nyttja en bil, här ingår försäkringar, vägassistans och service. 

Läs om Billån

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn