Inga resultat hittades.

Nyhet

Stärkt säkerhet vid betalningar

sakra_betalningar

Den 14 september 2019 ändrades betaltjänstlagen för att höja säkerheten vid vissa typer av betalningar inom EU/ESS. De nya och skärpta reglerna omfattar till största del kortbetalningar, men syftar även till att stärka säkerheten kring digitala tjänster som exempelvis Internetbanken.

Därför ändras betaltjänstlagen
Syftet med lagändringen är främst att  göra betalningar med kort säkrare samt minska risken för bedrägerier. En viktig del av förändringen handlar om att betalningar framöver oftare kommer att kräva så kallad stark kundautentisering.

Vad är stark kundautentisering?
Stark kundautentisering innebär exempelvis att du, utöver att läsa ditt kort i en kortterminal i fysisk butik eller ange dina kortuppgifter online, behöver styrka din identitet med exempelvis PIN-kod eller Mobilt BankID.

De viktigaste förändringarna
Den största förändringen sker när kortköp görs på Internet. Nu räcker det inte med att endast ange dina kortuppgifter, du måste också verifiera att du är du med exempelvis ett Mobilt BankID.

Handlar du med kort i fysisk butik kommer du oftare att bli ombedd att ange din PIN-kod. Kontaktlös betalning, så kallade blipp-funktion, kommer fortsatt att fungera, men även i dessa fall kan du behöva ange din kod oftare. Kortbetalningar som du tidigare godkänt med signatur och giltig id-handling kan framöver nekas.

Avslutningsvis påverkas även tidsperioden för inaktivitet i Internetbanken. Framöver blir du, av säkerhetsskäl, automatiskt utloggad från Internetbanken om du varit inaktiv i 5 minuter. På så sätt blir användningen av denna digitala tjänst både tryggare och säkrare för dig som kund.


Viktigt att tänka på

  • Om du handlar på Internet behöver du ha tillgång till ett BankID på fil eller Mobilt BankID.
  • Se till att vi alltid har aktuella kontaktuppgifter till dig. I vår Internetbank kan du snabbt och enkelt lägga till eller uppdatera ditt telefonnummer och din mailadress.

 

Läs även
Så skyddar du ditt BankID

 

Fler nyheter

Bild till artikeln Försäkringsskydd i Coronatider
Försäkringsskydd i Coronatider
Reviderade villkor
Information om reviderade villkor
Trevlig valborg
Trevlig Valborg
Kom ihåg att deklarera
Glöm inte bort att deklarera

Kontakta oss

Vår kundservice har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se