Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Person skriver sms på telefonen

Sms vid kortköp och uttag i utländsk valuta

nyheter

Från och med 19 april 2021 kommer du att få ett sms om och när du gör en korttransaktion i utländsk valuta, det vill säga annan valuta än svenska kronor (SEK). Korttransaktioner som omfattas av sms-notifieringen är kortköp i fysiska eller onlinebaserade butiker och kontantuttag i uttagsautomater.

Förändringen berör alla svenska kortutgivare och görs till följd av en EU-förordning.

Därför skickas sms


Syftet med den EU-förordning som ligger till grund för ovan nämnd sms-notifiering är att öka transparens och tydlighet kring vilken växelkurs som tillämpas vid kortköp och uttag i utländsk valuta, samt förtydliga för dig vilka avgifter som tillkommer i samband med dessa transaktioner.

På sikt är förhoppningen, och målet, med denna åtgärd både att minska befintliga valutaväxlingsavgifter och skydda dig som konsument mot överdrivet höga kostnader i samband med valutaväxling.

Vad innebär förändringen för dig?


När du använder ditt Lån & Spar Bank Mastercard för att göra ett köp eller uttag i en annan valuta än svenska kronor (SEK) kommer det att, från och med ovan angivet datum, skickas ett sms till dig med information om genomförd transaktion.

Meddelandet skickas till det mobilnummer du har registrerat hos oss och innehåller information om var köpet/uttaget är gjort (i fysisk butik/på internet/i uttagsautomat), belopp i aktuell valuta samt preliminärt belopp att betala i svenska kronor (SEK), vilket kort som använts, den senaste växlingskursen från ECB (Europeiska centralbanken) och den valutaväxlingsavgift som tillkommer.

Om vi saknar uppgifter om ditt aktuella mobilnummer kommer inget sms att skickas i samband med den här typen av korttransaktioner. Hör av dig till oss om du vill lägga till ett nytt nummer, eller önskar uppdatera uppgifterna om ditt befintliga mobilnummer.

Bra att känna till

  • Sms med information om korttransaktion i utländsk valuta skickas när den första transaktionen i aktuell valuta görs. Därefter notifieras du minst en gång i månaden beroende på hur ofta och när kortet används för köp/uttag i andra valutor.
  • Om du inte känner igen transaktionen, eller inte vet med dig att det är du som gjort aktuellt köp/uttag, ska du ringa Spärrservice och spärra ditt kort snarast möjligt. För att spärra ditt kort ringer du 040-205 698 (från utlandet: +46 (0)40-205 698). Spärrservice är öppet dygnet runt.
  • Uppgiften om valutaväxlingskurs är den senast tillgängliga växelkursen från Europeiska centralbanken (ECB).
  • När extrakortsinnehavarens Mastercard används för transaktion i annan valuta än svenska kronor skickas sms till innehavaren av aktuellt extrakort.
  • Du har möjlighet att avregistrera/avanmäla dig från dessa utskick om så önskas. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.
  • I produktvillkoren för Lån & Spar Bank Mastercard kan du läsa mer om sms-notifieringar vid kortköp/uttag i annan valuta en svenska kronor (SEK). Du hittar villkoren här.

Exempel – så kommer sms-notifieringen se ut


Nedan återfinns ett exempel på hur sms som skickas i samband med kortköp/uttag i utländsk valuta ser ut. Notera att informationen och siffrorna endast är exempeluppgifter. Meddelandet skickas från oss och kommer att ha avsändare LaanSparSE respektive Lån & Spar Bank A/S.

Sms vid korttransaktion i utländsk valuta:

Kortköp i ny valuta
2020.04.29. Coffee HQ. 12,00 EUR 
Prel. belopp att betala: 127,90 SEK
Kortnr. xxxx1234
ECB’s senaste valutaväxlingskurs 10,6583 EUR/SEK
Valutaväxlingsavgift 2,01%  
Har du inte gjort det här köpet kontakta oss omgående för att spärra ditt kort +46  40 205 600. 
Mvh Lån & Spar Bank A/S

Frågor?

Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss. Ring 040-205 600 eller skicka ett meddelande i Internetbanken.

Vi finns här för dig!

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn