Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Nya lagar

Nytt år, nya lagar

nyheter

I vanlig ordning är det en rad nya lagar och lagändringar som träder i kraft i samband med det nya årets intåg. I år görs en del förändringar som kan påverka din ekonomi på olika sätt. Om du inte redan har full koll på dessa förändringar kommer här en kort summering.

  • Om du är pensionär med garantipension kan din pension nu bli högre. I samband med årsskiftet höjs grundnivån för denna pensionsform med 200 kr per månad. 
  • Föredrar du att betala med kontanter? Då är det säkert en glad nyhet att banker nu är skyldiga att tillhandahålla bankomater. Den nya lagen innebär att de största bankerna i Sverige blir skyldiga att säkra tillgången till platser på vilka det är möjligt att göra kontantuttag. 
  • Tjänar du mer än 59 000 kr i månaden? Då kommer du, från och med i år, inte längre betala så kallad värnskatt på inkomster som överstiger detta belopp. Värnskatten är en femprocentig tilläggsskatt som nu tas bort. Du som tjänar mer än 59 000 kr kommer därmed få mer pengar kvar i plånboken varje månad. 
  • Föredrar du jobbet framför att gå i pension? Då är förlängningen av anställningsskyddet en förändring till din fördel. Från och med 1 januari 2020 förlängs anställningsskyddet till den dag då du som anställd fyller 68. Om du trivs på din arbetsplats och gör ett bra jobb har du nu lagstadgad rätt att vara kvar längre. 

Utöver ovan nämnda lagar och lagändringar kan det också vara bra att känna till att prisbasbeloppet för 2020 är 47 300 kr. Prisbasbeloppet är en summa som bland annat ligger till grund för beräkningar av den ersättning som sjuk- och föräldrapenning kan ge. Prisbasbeloppet används även inom skattesystemet. 

På Regeringskansliets hemsida kan du ta del av och läsa mer om alla de lagar och lagändringar som trädde i kraft 1 januari 2020.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn