Inga resultat hittades.

Nyhet

Högkonjunkturen är över - tänk på det här

Dator_tabeller

I förra veckan presenterade KI (Konjunkturinstitutet) en uppdaterad prognos för konjunkturläget i svensk ekonomi. Det var en något dyster bild som målades upp. I den nya prognosen konstaterades bland annat att den svenska ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och att högkonjunkturen är över.

Det centrala i uppdateringen som KI offentliggjorde förra veckan var att tillväxten beräknas avta mer än vad som förutsågs av institutet tidigare i år. I prognosen framhölls också att arbetslösheten väntas stiga under resterande del av 2019, för att sedan öka ytterligare under 2020. I siffror handlar det om en arbetslöshet på 6,7 % för 2019 respektive 7,1 % för 2020.

Trots att viktiga nyckeltal för tillväxten skrivs ner samt att arbetslösheten väntas stiga poängterade KI att Sverige, i nuläget, inte är på väg in i en lågkonjunktur. Det handlar snarare om att högkonjunkturen mattas av och gradvis ebbar ut.

Varför sänks tillväxtprognoserna?
De främsta anledningarna till de något mindre positiva prognoserna för 2019 och 2020 är enligt KI både internationella handelskonflikter och de många oklarheter som för närvarande präglar brexitfrågan. Internationella angelägenheter av denna karaktär tynger den globala ekonomin som i sin tur påverkar en öppen och till stora delar exportberoende ekonomi som Sverige.

Bra att tänka på
I tider när tillväxten bromsar in och sysselsättningsgraden väntas minska kan det vara särskilt bra att tänka på följande:

 

Fler nyheter

LSB_MasterCard
Nu gör vi Lån & Spar Bank MasterCard ännu bättre
Skattekalender
Viktiga skattedatum under 2020
Nu_skickas_ditt_orange_kuvert
Då får du ditt orange kuvert
Årsbesked_2020
Då kommer årsbeskedet

Kontakta oss

Vår kundservice har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se