Inga resultat hittades.

Ekonomiskolan

Därför bör du buffertspara

Buffertsparande – att ha en ekonomisk buffert om något oförutsett inträffar i vardagen – ger en viktig trygghet i privatekonomin. Vi tipsar om hur du kommer igång med ditt sparande och bygger en buffert mot oväntade utgifter.

Buffertsparande innebär att du ser till att du har en ekonomisk buffert om något oväntat skulle hända som påverkar din privatekonomi. Alla har vi olika livsstil som innebär olika ekonomiska situationer, och en sparbuffert kommer därför att se olika ut beroende på om du till exempel har familj eller är ensamstående, om du bor i hyresrätt eller om du bor i hus. Du kan aldrig veta om din frys eller bil går sönder, eller om du av någon anledning skulle bli arbetslös. Skulle det sistnämnda inträffa kommer du kanske behöva klara dig utan lön under den tid du letar nytt jobb eller får besked om a-kassa, vilket kan vara en tid.

Därför är buffertsparande en viktig trygghet och försäkring för att slippa hamna i ekonomisk knipa när olyckan är framme. Dessutom är det ett enkelt sätt att långtidsspara utan att du behöver lägga undan en förmögenhet varje månad. Så här kommer du igång med ett buffertsparande som passar dig.

Bygg upp en buffert – så mycket ska du spara

Hur stor buffert bör man ha? Hur mycket sparpengar du behöver ha tillgång till beror på hur din livssituation ser ut. Ju större ekonomiska åtaganden du har i form av till exempel boende, bil och familj, desto större behöver din buffert vara. En rekommendation är att du har en buffert som motsvarar minst två månadslöner.

En tumregel är att avsätta cirka 10 procent av månadsinkomsten före skatt till ditt sparkonto varje månad. Har du en månadslön på 30 000 före skatt är alltså rekommendationen att spara 3 000 kr i månaden. Allt sparande är dock bra – har du inte möjlighet att lägga undan så mycket kommer du långt även med några hundralappar i månaden. Och med en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt sparande vid varje löneutbetalning känner du förmodligen knappt av det i vardagsekonomin.

Räkna med underhålls- och reparationskostnader

Faktorer som motiverar en större ekonomisk buffert på sparkontot kan vara om du utöver din bostad har ett fritidshus som ska underhållas, om du har många dyra ägodelar i hemmet som kan gå sönder eller äger bil. Sådant kommer alltid med reparationskostnader och oväntade utgifter – det är mest en fråga om när.

Har du barn kan det också uppstå oväntade utgifter för sjukvård i form av läkarbesök, tandläkarbesök eller kanske sönderlekta glasögon – då är det skönt att veta att du har buffert för det.

Ett bra sätt att göra en uppskattning för ditt sparande är att lista saker och ting i din vardag och i ditt hem som du känner att du inte klarar dig utan. Värdet av kostnaden för att betala självrisken för dem bör finnas tillgängligt i form av en buffert på ditt sparkonto, då din lön kanske inte räcker till för att täcka de utgifterna ovanpå dina vanliga vardagsutgifter. Tänk också på att ditt buffertsparande ska räcka om du blir utan inkomst under en period.

Kom igång med buffertsparande

För att komma igång med ditt buffertsparande öppnar du ett Sparkonto. Det är bra att göra en enklare uppskattning av vilka oväntade utgifter som skulle kunna uppstå, och utifrån det räkna på vad du behöver spara i månaden för att veta att du alltid har tillgång till den summan. Ta gärna lite extra höjd i dina beräkningar – det skadar aldrig att vara på den säkra sidan!

Hos Lån & Spar Bank får du en ränta på 0,25 procent när du öppnar sparkonto. Är du medlem i Hyresgästföreningen eller M Sverige kan du på samma sätt öppna ett Sparkonto Medlem – och få 1 procents ränta på upp till 25 000 kronor. Därefter får du en ränta på 0,25 procent. Samma sparränta gäller för Sparkonto Plus. Om du har ett lån eller kreditkort sedan tidigare så är du berättigad ett Sparkonto Plus. Alla våra sparkonton omfattas av insättningsgaranti.

Kontakta oss för guidning kring hur du lägger upp ditt sparande. Här kan du ansöka om att öppna Sparkonto.

Mer från Ekonomiskolan

Kontakta oss

Vi har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se