Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
En jordglob som står mot en bädd av mossa

Fem tips för en ekonomisk, hållbar och klimatsmart vardag

ekonomiskolan

Allt fler strävar efter att leva mer klimatsmart och ha en hållbar vardag. Tvärtom mot vad många tror behöver ett grönare liv faktiskt inte vara oekonomiskt – många gånger är det faktiskt det valet som blir billigare i längden. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa miljövänliga och ekonomiska tips på hur du får en mer hållbar vardag. 

Varför ska man sträva efter en klimatsmart vardag?

Att sträva efter en mer hållbar vardag är viktigt av flera olika anledningar. Vi behöver alla gå samman för att bevara jordens resurser för framtida generationer. En mer hållbar vardag främjar den biologiska mångfalden och minskar vår påverkan på känsliga ekosystem. Det bidrar till att stoppa växthuseffekten och att hålla nere jordens uppvärmning.

Även om det kan vara svårt att se hur dina personliga klimatsmarta val och strävan efter en hållbar vardag påverkar planetens välmående, skickar det viktiga signaler till samhället du lever i, företagen du handlar av och personerna i din omgivning. Det är dessutom det bästa sättet att mota bort jobbiga känslor av klimatångest.

Fem miljövänliga och ekonomiska tips för en klimatsmart vardag
 

1. Handla hållbart 

Ett av de bästa och tydligaste sätten att spara på jordens resurser och få en mer klimatsmart vardag är att handla second hand när du kan. Idag finns det en stor mängd digitala tjänster som gör det enklare och roligare att handla second hand, bland annat Sellpy, Blocket, Tradera och Facebook Marketplace. Oavsett om du ska köpa kläder, möbler eller elektronik gör du klokt i att först utforska om det finns något begagnat alternativ. Ofta kostar en vara i en second hand-butik hälften av vad den kostade som ny, eller ännu mindre. 

När du inte kan handla second hand finns det ofta många bra och mer hållbara alternativ till de konventionella varorna. Leta efter pålitliga miljömärkningar som Svanen, handla från småföretagare och välj närproducerat. Även om det är lite dyrare är kvaliteten ofta högre, vilket gör att du sparar pengar i längden. 

2. Res klimatsmart

Transportsektorn står för ungefär en fjärdedel av energianvändningen i Sverige idag. Det är därför bra att välja det mest hållbara alternativet när du har möjlighet. Enligt Google släpper tåget ut ungefär 86% mindre koldioxid per passagerare än vad flyg och bil gör på samma sträcka. Att välja tåget är alltså ett enkelt sätt att snabbt minska dina utsläpp. 

Att lämna bilen hemma och ta en promenad eller cykeltur till jobbet är ett enkelt sätt att få en mer klimatsmart vardag samtidigt som det ger dig motion – och är skonsamt för plånboken. Under semestertider är hemester i närområdet ett hållbart alternativ till långväga utlandsresor. Om du ändå vill se dig om i världen går det att ta sig långt med endast tåg som färdmedel. 

3. Var energisnål 

Ett av de bästa miljövänliga och ekonomiska tipsen, särskilt i perioder med höga elpriser, är att vara mer energisnål. Några enkla tips för att sänka sin energiförbrukning är: 

  • Byt ut gamla apparater till nyare – när det är berättigat. Ny teknik drar mindre energi än gammal, men att tillverka elektroniken tar förstås också av jordens resurser. Gör en avvägning kring vad som är mest hållbart. 
  • Byt ut glödlampor till LED. Det drar betydligt mindre energi och håller också mycket längre innan du måste byta lampa.
  • Streama mindre. Stora streamingbolag som Netflix har serverhallar som kräver enorma mängder el. Genom att till exempel läsa en bok istället för att se på serier kan en del av den energin sparas.  
  • Tvätta kläder i kallare vatten och använd torkställ hellre än torktumlare.

4. Ät grönare 

Eftersom mat är en så stor del av livet, ger en grönare och mer hållbar kost automatiskt en mer klimatsmart vardag. Vegansk mat är generellt bättre än icke-vegansk, eftersom djurindustrin kräver så stora resurser. Det är också bra att välja närodlad och ekologisk mat när det är möjligt. Att köpa grönsaker och råvaror när de är i säsong är ett bra sätt att minska matkassens kostnad samtidigt som det är mer hållbart än att välja grönsaker som fraktats över halva jorden. 

När du lagar mat är det alltid bra att sträva efter att skapa så lite matsvinn som möjligt. Ett sätt att göra det på är att laga storkok, för att ta tillvara på alla färskvaror innan de blir dåliga. På internet och i sociala medier finns också mängder av svinnsmarta recept som inspirerar till vad du kan göra med det som annars slängs – som torrt bröd, potatisskal och resterna från julbordet.

5. Placera dina pengar medvetet

Om du har pengar som du vill investera kan ett bra hållbarhetstips vara att överväga en fond eller aktie med grön profil. På det sättet får dina pengar göra nytta för företag som jobbar för ett bättre klimat, samtidigt som de kan växa och så småningom förhoppningsvis ge mer pengar tillbaka. 

Ett annat sätt att få en mer hållbar vardag är att varje månad skänka bort en del av din inkomst till välgörande ändamål. Tack vare donationer från privatpersoner kan organisationer som Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden investera i nya projekt som tar hand om planeten vi bor på.  

Vi på Lån & Spar Bank har ett stort fokus på att göra vår verksamhet mer klimatvänlig. Vårt mål är att bli en CO2-neutral bank från år 2030 och det är ett arbete som genomsyrar hela organisationen. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn