Vad letar du efter?

Inga resultat hittades.

Var tredje person saknar buffertsparande på banken

I vissa perioder av livet kanske sparande inte är en självklar prioritering – men det borde det vara. I en ny undersökning som Lån & Spar Bank har gjort* saknar var tredje tillfrågad privatperson ett konto för buffertsparande. Men lite räcker för att skapa en trygg buffert – så här kommer du igång.

Sparande på konto är ett tryggt sätt att bygga upp sin egen ekonomiska buffert för oförutsedda utgifter i vardagen. Trots att det inte finns några krav på eller regler för hur mycket man som privatperson måste spara för att starta ett buffertsparande saknar drygt var tredje tillfrågad person (36 procent) ett konto för regelbundet sparande.

Det visar en ny enkätundersökning som Lån & Spar Bank har gjort.

Av de drygt 800 privatkunder som har besvarat enkäten och frågan om varför de saknar ett bankkonto för buffertsparande uppger majoriteten att de i stället väljer att spara pengar i fonder. 28 procent uppger dock att de inte har möjlighet att spara alls just nu. Hur kommer det sig att mer än var fjärde tillfrågad upplever att det inte finns utrymme att lägga undan ens ett litet belopp i månaden för framtida utgifter?

Analytikern: Riskfyllt att sakna sparande om räntorna går upp

Enligt Lån & Spar Banks analytiker Pontus von Sydow kan det vara svårt att hitta en balans mellan sin ekonomiska situation i dag och den förväntade ekonomiska situationen i framtiden. Sparande är egentligen ett sätt att skjuta upp en viss del av sin konsumtion till ett senare tillfälle. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan vad man konsumerar nu och vad man vill kunna konsumera senare.

– Utöver möjligheten att konsumera i framtiden ger sparandet också trygghet. Du behöver inte oroa dig för att klara stigande kostnader på samma sätt, förklarar han. För kostnaderna kan stiga, däribland räntorna på lån och krediter.

– Med stor sannolikhet är det bara är en tidsfråga innan dagens låga räntor kommer att börja gå upp, och då finns det en risk för dem som har lån men som saknar buffertsparande. Hur ska de som i dag upplever att de inte har möjlighet att spara kunna hantera stigande kostnader för exempelvis lån i framtiden? Den som vill starta ett konto för buffertsparande eller redan har ett sparande bör se till att få en så förmånlig ränta som möjligt på sparkontot. Av Lån & Spar Banks enkätundersökning framgår att majoriteten (60 procent) av de som i dag buffertsparar har en ränta på mellan 0 och 0,25 procent. För dem är det aktuellt att se över sina alternativ för att få bättre ränta.

Gynnsamt läge för att börja spara – så kommer du igång

Att börja spara regelbundet kräver att man ändrar sina ekonomiska vanor lite och många kan därför tycka att det är svårt att komma igång. Just nu är det dock ett gyllene tillfälle att komma igång. Räntorna på lån är historiskt låga, vilket gör att du som har lån inte har så höga räntekostnader.De pengar du sparar in på de lägre räntekostnaderna har du istället möjlighet att använda för att börja eller fortsätta bygga upp ditt buffertsparande. Det behöver inte handla om att låta flera tusenlappar avvaras från lönen varje månad – ett mindre belopp räcker. Det viktigaste är att över huvud taget ha någon form av regelbundet sparande.

Här är analytiker Pontus von Sydows tre bästa tips för att komma igång med buffertsparande:

  1. Spara i samband med att du betalar dina räkningar, så ser du det som en betalning. Har du möjlighet så lägg upp en stående överföring till ditt sparkonto som sker i samband med att din inkomst kommer in.
  2. Vänta inte till ”slutet av din lön” för att se vad som blir kvar att spara. Man tenderar då att göra av med pengarna på kontot och kommer därför inte igång med sparandet.
  3. Börja med sparande på bank- eller sparkonto. Det är en bra första form att spara i eftersom du inte tar någon ekonomisk risk.

Läs mer om buffertsparande och hur du kommer igång med det.

Du kan också kontakta oss, så hjälper vi dig att öppna ett sparkonto, eller fylla i formuläret för sparkonto här samt se våra räntor och villkor. Sparkonton i Lån & Spar Bank omfattas av insättningsgaranti. 

*Enkätundersökning skickades ut via e-post till 10 000 av bankens privatkunder under perioden september månad 2017.

Mer från Ekonomiskolan

Ska vi hjälpa dig?

Vi finns här för dig om du har frågor eller funderingar. Du är välkommen att ringa oss på telefon 040-205 600 mån–fre kl. 09:00–17:00 eller mejla info@lsb.se

Ring oss

Välkommen att ringa oss! Vår kundservice har öppet varje vardag mellan kl 8.00-17.00.

Spärra ditt kort

Har du förlorat, eller misstänker att du förlorat, ditt kort? Ring oss så spärrar vi ditt kort. Öppet dygnet runt.

  • Telefon: 040-205 698
  • Från utlandet: +46 (0)40 205 698

Kundservice

Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna nedan – men du kan också höra av dig till oss.

Ring oss

Välkommen att ringa oss! Vår kundservice har öppet varje dag kl 08.00-17.00.

  • Telefon: 040-205 600
  • Mån - fre: 08.00 - 17.00
  • Lör - sön: Stängt
  • Från utlandet: +46 (0)40 205 600