Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Sparande

Det framhålls ofta hur viktigt det är att ha koll på sitt sparande och spara för framtiden. Men att veta hur just ditt sparande ska se ut kan vara en utmaning värd namnet. För att göra ditt sparliv enklare och framtiden roligare har vi samlat artiklar, tips och annan matnyttig information som kan hjälpa dig hitta din sparglädje.

Kom igång med ditt sparande

Det finns lika många olika anledningar att spara pengar som det finns personer som sparar. Därför ska du alltid utgå från dig själv. Vad har du för sparmål, vad motiverar dig att spara och hur kommer just du igång?

 

Börja spara

Att komma igång med sitt sparande är en avgörande del av en sund ekonomisk planering. Genom att regelbundet avsätta en del av ens inkomst för sparande kan man skapa en ekonomisk buffert för oväntade utgifter och långsiktiga mål. Sparande ger också möjligheter till ekonomisk frihet och trygghet genom att minska risken för skulder och ge möjlighet att förverkliga drömmar som resor, köp av bostad eller pensionering. Genom att skapa en välgenomtänkt sparplan och ha disciplin att följa den, kan man bygga en stabil ekonomisk grund för framtiden.

Hur du börjar spara

 

Hitta din sparform 

Att välja rätt sparform är en viktig del av att bygga en sund ekonomisk framtid. Det finns många olika sparalternativ att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och risker. Från traditionella alternativ som sparkonton till mer avancerade alternativ som fonder och aktier, är det viktigt att förstå de olika sparformernas egenskaper och hur de passar ens individuella mål och risktolerans.

Vilken sparform passar dig? 

 

Sparmål

Att sätta sparmål kan vara en god idé för att hålla motivationen uppe för att bibehålla sitt sparande. Genom att definiera konkreta och realistiska mål skapar man en tydlig riktning för sitt sparande och motiverar sig själv att hålla sig till en budget.

Hur man formulerar och följer sina sparmål

 

Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

Att spara pengar på lång sikt är en kritiskt viktig vana för att uppnå ekonomisk trygghet och möjliggöra förverkligandet av framtida mål och drömmar. Genom att bygga upp en sparbuffert kan man skydda sig mot oväntade utgifter och livshändelser, samtidigt som man skapar möjligheter till ekonomiskt oberoende och frihet. 

Skapa en långsiktigt sparplan

RÄKNA PÅ DITT SPARMÅL

Vad drömmer du om?

Mynt läggs i en spargris

Att buffertspara

Hur skulle du klara dig om du råkade ut för en oförutsedd händelse som påverkade din privatekonomi? För att säkra din ekonomi mot det oförutsägbara är det bra att buffertspara. Även om målet är tydligt kan vägen dit se olika ut beroende på ekonomiska förutsättningar och livssituation.

En buffert är på många sätt en nödvändighet, men samtidigt ska det vara både motiverande och kul att spara. Låt oss hjälpa dig!

Därför bör du buffertspara

Så undviker du nästa elräkningschock med en buffert 

Mamma och dotter bakar

Spara till barn

Funderar du på att börja spara till barn, barnbarn, syskonbarn eller något annat barn som står dig nära? Med relativt små medel kan du bidra till framtidstro och ge barnet goda förutsättningar till en bra och trygg start på vuxenlivet.

I nedan artikel kan du lära dig mer om vilka olika sparformer som finns samt vad som är viktigt att tänka på när det kommer till sparande till barn.

Spara till barn

Två pensionärer flyger drake

Spara till pension

Att tänka på pensionen, och det kommande livet som pensionär, kan vara svårt när det ligger många år in i framtiden. När det kommer till den ekonomiska delen är det dock viktigt att ha en plan för kommande pensionärsliv. Glädjande nog är det enklare att påverkar sin framtida ekonomi än vad du kanske tror. 

Vi har samlat tre smarta tips på hur du får kontroll över ditt pensionssparande och vad du kan göra för att påverka din framtida pension redan idag.

Tre tips för att få kontroll över pensionssparandet