Inga resultat hittades.

Nyhet

Nytt år, nya lagar

nya lagar 2020

I vanlig ordning är det en rad nya lagar och lagändringar som träder i kraft i samband med det nya årets intåg. I år görs en del förändringar som kan påverka din ekonomi på olika sätt. Om du inte redan har full koll på dessa förändringar kommer här en kort summering.

  • Om du är pensionär med garantipension kan din pension nu bli högre. I samband med årsskiftet höjs grundnivån för denna pensionsform med 200 kr per månad. Här kan du läsa mer om höjd grundnivå för garantipension.
  • Föredrar du att betala med kontanter? Då är det säkert en glad nyhet att banker nu är skyldiga att tillhandahålla bankomater. Den nya lagen innebär att de största bankerna i Sverige blir skyldiga att säkra tillgången till platser på vilka det är möjligt att göra kontantuttag. Här kan du läsa mer om bankernas skyldighet att tillhandahålla bankomater.
  • Tjänar du mer än 59 000 kr i månaden? Då kommer du, från och med i år, inte längre betala så kallad värnskatt på inkomster som överstiger detta belopp. Värnskatten är en femprocentig tilläggsskatt som nu tas bort. Du som tjänar mer än 59 000 kr kommer därmed få mer pengar kvar i plånboken varje månad. Läs mer om avskaffad värnskatt här.
  • Föredrar du jobbet framför att gå i pension? Då är förlängningen av anställningsskyddet en förändring till din fördel. Från och med 1 januari 2020 förlängs anställningsskyddet till den dag då du som anställd fyller 68. Om du trivs på din arbetsplats och gör ett bra jobb har du nu lagstadgad rätt att vara kvar längre. Här kan du läsa mer om förlängt anställningsskydd.

Utöver ovan nämnda lagar och lagändringar kan det också vara bra att känna till att prisbasbeloppet för 2020 är 47 300 kr. Prisbasbeloppet är en summa som bland annat ligger till grund för beräkningar av den ersättning som sjuk- och föräldrapenning kan ge. Prisbasbeloppet används även inom skattesystemet. Läs mer om prisbasbelopp här.

Regeringskansliets hemsida kan du ta del av och läsa mer om alla de lagar och lagändringar som trädde i kraft 1 januari 2020.

Fler nyheter

Trevlig midsommar
Trevlig midsommar!
Nu_kommer_skatteåterbäringen
Nu kommer Skatteåterbäringen
Bild till artikeln Försäkringsskydd i Coronatider
Försäkringsskydd i Coronatider
Reviderade villkor
Information om reviderade villkor

Kontakta oss

Vår kundservice har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se