Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Tjej planterar i trädgården

Kom igång med ditt sparande

ekonomiskolan

Vad ska du tänka på när det kommer till sparande och finns det olika sätt att spara på? Susanne Surla, rådgivare på Lån & Spar Bank, ger dig handfasta tips och berättar mer om hur du kan göra för att hitta den rätta motivationen.

Att spara pengar, både på kort och lång sikt, är alltid bra och något de flesta behöver göra. För många är det förknippat med att man lägger undan en viss summa varje månad eller då och då när man har ekonomiska förutsättningar att göra det. Men det finns olika sätt att se på sparande och ofta är det faktiskt möjligt att skapa utrymme för att spara genom att se över sina vardagsutgifter.

Gå igenom dina utgifter

Susanne Surla, rådgivare på Lån & Spar Bank, berättar att sparande inte bara behöver handla om hur mycket pengar man lägger undan varje månad. Det är också viktigt att gå igenom sina vardagsutgifter för att få en bild av hur man använder sina pengar.

- Ett annat sätt att se på sparande är att ta reda på hur man konsumerar. Ibland köper vi saker utan att egentligen reflektera över varför vi gör det eller om vi verkligen behöver det, säger Susanne Surla.

Främst handlar det om mindre utgifter som i stunden inte upplevs göra någon större skillnad. Men som ordspråket ”många bäckar små gör stor å” sätter fingret på blir den totala summan av dessa utgifter ofta av betydlig storlek. Därför är det viktigt att, till en början, förstå vad man lägger sina pengar på, berättar Susanne Surla.

Aktiva val ger kontroll

För att få kontroll över vardagsutgifterna och bli medveten om hur ditt konsumtionsbeteende ser ut är det en bra idé att, i lugn och ro, skriva ner allt du använder dina pengar till varje månad. Om det känns som en svår uppgift finns det idag flera smarta och enkla appar som hjälper dig att sammanställa detta. När du sedan skapat dig en god överblick över din konsumtion kan du gå igenom vilka utgifter som är motiverade och vilka du faktiskt kan vara utan. Passa samtidigt på att bestämma hur mycket pengar du kan sätta in på ditt långsiktiga sparande varje månad.

Allt handlar om aktiva val. Välj bort lunchen som du brukar köpa ute och ta med dig matlåda några dagar i veckan. Låt bilen stå kvar hemma och ta cykeln till jobbet om det är möjligt. Pengarna som du kan spara genom att aktivt välja bort eller minska vissa utgifter kan du då istället avsätta till ditt buffertsparande. Det kommer att göra skillnad, menar Susanne Surla.

Något annat som är bra att tänka på när du går igenom dina utgifter är eventuella abonnemangstjänster. Ägna gärna dessa kostnader lite extra uppmärksamhet. Eftersom abonnemang ofta är enkla att teckna och dras automatiskt från ditt konto är det lätt att de glöms bort. Har du till exempel flera streamingtjänster för film, sport och musik kan det vara läge att prioritera bland dessa.

Börja buffertspara – allt gör skillnad

Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja spara och att det är bättre att lägga undan en mindre summa än inget alls. De ekonomiska förutsättningarna för sparande är givetvis individuella men det viktiga är inte beloppets storlek utan att du faktiskt sparar. Ofta blir det också enklare att avsätta pengar till ditt sparande om du gör det i samband med att du får din lön, berättar Susanne Surla.

- Även med små medel är det möjligt att bygga upp en bra ekonomisk buffert över tid. Skapa en stående överföring till ett sparkonto med bra ränta där du kan komma åt pengarna när det behövs. Det ger dig en välbehövlig trygghet eftersom att du då har förutsättningar att klara av stora och oplanerade utgifter. Du får helt enkelt mer lugn i din vardag och kan minska den ekonomiska stressen, menar Susanne Surla.

Vi rekommenderar att du har ett belopp motsvarande ca två månadslöner före skatt tillgängligt på ditt sparkonto. Då finns det ekonomiskt utrymme om du plötsligt skulle behöver köpa en ny tvättmaskin, reparera bilen, betala restskatt eller blir sjuk under en kortare tid. Det skapar en ekonomisk trygghet som i sin tur kan öka ditt välbefinnande och få dig att må bättre.

Mål ger motivation

Att spara är roligt, inte ett nödvändigt ont. Genom att sätta upp mål för ditt sparande blir det både lättare och roligare att lägga undan pengar. Dina individuella mål ger dig också en bra motivation och vilja att fortsätta spara.

Ett bra tips är att bryta ner dina övergripande sparmål i mindre delmål. Det kan vara allt från att du ska klara av att lägga undan 500 kr under ett halvår till att du gjort din första insättning på sparkontot. För varje delmål du lyckas nå ska du också tillåta dig själv att vara stolt över det du åstadkommit. Delmål ger dig en härlig tillfredsställelse och anledning att känna stolthet, menar Susanne Surla.


Visste du att?

  • Det kostar dig 28 800 kr/år om du köper en lunch för 120 kr varje vardag.
  • Det kostar dig 9 600 kr/år om du köper en kaffe för 40 kr varje vardag.
  • Det blir sammanlagt 38 400 kr/år som endast används för att betala lunch och kaffe.

Men det är inte nödvändigt att avstå allt. Om man lyckas halvera kostnaderna och istället sparar dessa pengar så kommer det också att göra skillnad. På ett sätt är det lite som att äta kakan och samtidigt ha den kvar.


Om du vill ha fler tips eller guidning kring hur du lägger upp ett bra sparande är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Läs mer om sparande!


Därför bör du buffertspara 


5 tips för att förbättra din privatekonomi


Var tredje person saknar buffertsparande på banken 

Öppna ett sparkonto

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn