Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar

Familjeekonomi

En familj, en ekonomi. För många en given sanning, för andra är det mer komplicerat än så. Oavsett hur du och din familj väljer att organisera ekonomin innebär familjelivet både fler inkomster och större utgifter. Inte sällan finns även en del funderingar kring hur man ska göra med sparande till barn. På den här sidan samlar vi innehåll som kan vara till stöd när det kommer till frågor som ryms inom familjeekonomi.

Ekonomi för ditt barns framtid

Pojke cyklar med cykelhjälm, någon cyklar bakom honom med hjälm

Att barn ska ha bra ekonomiska förutsättningar längre fram i livet är det nog många föräldrar som önskar. Samtidigt är det också viktigt att lära barn hur man hanterar pengar och tar ansvar för sin ekonomi innan det är dags att ta klivet in i vuxenlivet. Att prata om pengar är en viktig del av en ekonomisk uppfostran. För att ge dig inspiration delar vi med oss av vår kunskap nedan.

 

Spara till barn

Att spara till barn är en viktig del av att ge dem en trygg start i livet. Genom att sätta undan pengar regelbundet kan du hjälpa ditt barn att finansiera framtida utbildning, boende eller andra viktiga behov. Vi skriver om hur du börjar spara, olika sparformer som passar barn, och hur du kan göra sparandet rättvist för flera barn. Upptäck hur du kan planera för ditt barns ekonomiska framtid och skapa en stabil grund för dem. 

Läs mer om att spara till barn

Kontanter i en plånbok

 

Hur du lär barn hantera sin ekonomi 

Att lära barn att hantera sin ekonomi är en grundläggande färdighet för deras framtida självständighet. Det är viktigt att börja med att prata om pengar på ett enkelt och begripligt sätt så att barnen förstår värdet av pengar och hur de tjänas. Diskutera regelbundet olika kostnader och hur de påverkar hushållets ekonomi. Förklara skillnaden mellan behov och önskemål för att lära barnen att prioritera sina utgifter. Dessa lärdomar kan hjälpa barnen att utveckla goda ekonomiska vanor och bli ansvarstagande vuxna.

Läs 5 tips för hur du lär barn hantera sin ekonomi

Ekonomiskt skyddsnät

En hund har vält en kruka

Det är alltid bra att ha en ekonomisk buffert, och kanske är det ännu viktigare när hushållet består av flera personer. Att ha en viss summa pengar tillgängliga när olyckan är framme är en trygghet. På samma vis är det en trygghet att ha försäkringar när det oförutsedda händer. Nedan kan du läsa mer om ekonomisk buffert och försäkringar.

 

Ekonomisk buffert = ekonomisk trygghet

Att ha en ekonomisk buffert är viktigt för att kunna hantera oväntade händelser som sjukdom, arbetslöshet, eller trasiga vitvaror. En buffert fungerar som en ekonomisk stötdämpare och bör vara lättillgänglig, exempelvis på ett sparkonto med insättningsgaranti. Genom att spara regelbundet och sikta på att ha minst två-tre månadslöner i buffert kan du minska ekonomisk stress och vara bättre förberedd på oväntade utgifter. Buffertsparande ger en trygghet som gör att du kan fokusera på långsiktig ekonomisk planering utan att behöva oroa dig för kortsiktiga finansiella kriser.

Läs mer om buffertsparande

 

En kvinna vårdar sin anhöriga och hjälper till med datorn

 

Låneskyddsförsäkring täcker lånekostnader under ekonomiskt svåra tider

En låneskyddsförsäkring skyddar dig genom att täcka lånekostnader om din inkomst oväntat uteblir på grund av arbetslöshet, sjukdom eller vård av närstående. Den fungerar som en ekonomisk säkerhet, vilket minskar risken för betalningsproblem och ekonomisk stress vid sådana händelser. Att ha låneskydd ger trygghet och säkerställer att du kan fortsätta betala av på ditt lån även under ekonomiskt svåra tider.

Låneskyddsförsäkring – vad är det och när är det bra att ha?