Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Barn som lägger mynt i en spargris

Spara till barn

ekonomiskolan

Det är inga konstigheter att man sparar till bröllop, resor eller bostadsköp – men ett sparande som verkligen kan göra skillnad är det som går direkt till barnen. Med små medel kan du ge ditt barn en bättre förutsättning till en bra och trygg start på vuxenlivet. Har du funderat på att börja spara till ditt (eller någon annans) barn eller barnbarn? Här svarar vi på de vanligaste frågorna och ger våra bästa tips.

Hur mycket bör man spara till barn? 

Hur mycket man kan och vill spara till sina barn eller barnbarn skiljer sig väldigt mycket åt från person till person. Att ens kunna öppna ett sparkonto till sitt barn och spara undan en summa varje månad är absolut ingen självklarhet. Vi rekommenderar att du skapar ett bra sparande till din egen buffert först innan du börjar spara till barnet.

Planera för framtiden

Om du har möjlighet att lägga undan en del av inkomsten till ett barns sparande varje månad är det viktigt att fundera på hur stor summa det ska vara. Det är dyrt att bli vuxen och många vårdnadshavare önskar förstås att deras barn ska ha möjlighet att skaffa sig ett eget boende när det är dags att flytta hemifrån. Då kan ett sparande som vuxit långsamt under barnets uppväxt vara ett väldigt hjälpsamt steg på vägen.

Balansera sparandet

Samtidigt kan det vara en björntjänst att spara för mycket pengar till barnet. Att på sin 18-årsdag få en stor summa pengar kan göra att barnet inte får samma motivation till att lära sig om bra ekonomi och att många insikter och lärdomar på vägen mot ett sparande aldrig kommer.

Se över din egen ekonomi och bestäm därefter hur mycket du har möjlighet att lägga undan till barnet utan att det påverkar din egen ekonomi för mycket. Har ni något särskilt mål med sparandet? Räkna på hur mycket du bör lägga undan för att nå det, och räkna också med förväntad inflation, prisökningar och eventuell avkastning för de år som pengarna kommer växa.

Glöm inte att det absolut bästa sparandet är det som blir av varje månad!

Sparande till olika ändamål

Hur länge bör man spara till barn? 

Ju tidigare du börjar spara, desto mer hinner pengarna växa. Om du väljer att spara i barnets namn räknas pengarna på kontot som en gåva och barnet kommer att få tillgång till pengarna den dagen barnet blir myndig. 18 år är lång tid för att hinna spara ihop en bra summa, även om du bara sätter över en mindre peng varje månad. 

Om du istället väljer att spara i ditt eget namn kan du själv välja när pengarna ska tillfalla barnet och kanske låta sparandet fortsätta växa till den dag det blir aktuellt med lägenhetsköp eller något annat som du vill bidra till. 

Hur ska jag spara till mitt barn? 

Vilken sparform du väljer är kanske den viktigaste frågan för att se till att summan kan bli så stor som möjligt utan att du behöver ge en för stor del av din egen inkomst. Samtidigt innebär en sparform med större möjlighet till avkastning också större risk för förlust. 

Tryggt sparande med vanligt sparkonto

Ett vanligt sparkonto har den lägsta risken och pengarna du sätter in på kontot skyddas i många fall även av insättningsgarantin. Däremot är avkastningen ofta ganska låg och för ett sparande som pågår under så lång tid som 18 år kan man nästan räkna med att det blir en förlust eftersom pengarnas värde alltid minskar med tanke på inflationen. Däremot är det ett tryggt sparande för en lite kortare tid. 

Risk och avkastning med sparande i fonder

Sparande i fonder eller aktier innebär en högre risk än sparkontot, men kan också innebära en mycket högre avkastning. Beroende på hur lång tid sparandet ska pågå finns olika fonder och värdepapper att välja mellan. En ytterligare aspekt att ta i beräkning är att olika förvaringsplatser beskattas på olika sätt. Ta hjälp av oss så guidar vi dig gärna till den sparform som passar er bäst!

Lillasyster smakar på storebrors glass

Hur sparar jag rättvist till syskon? 

Att spara till syskon på ett rättvist sätt kan vara svårare än man tror. Om det skiljer några år i ålder mellan syskonen kommer pengarna växa olika mycket i fonder beroende på hur läget är på börsen under de år pengarna är i fonden. För att få sparandet att bli mer rättvist och kunna ge ut samma summa till alla barn är ett alternativ att spara pengarna i ett gemensamt sparande och plocka ut en förbestämd summa den dag barnet blir vuxet. 

Vad händer med pengarna om jag avlider? 

Vad som händer med barnets sparpengar om du som förälder avlider innan pengarna har delats ut beror på om du har sparat i ditt eget namn eller i barnets. Om du sparar i ditt eget namn fördelas pengarna enligt arvsordningen precis som resten av din egendom – då är det alltså inte säkert att hela summan tillfaller barnet. Om du sparar i barnets namn kommer pengarna att tillhöra barnet även fortsättningsvis. Däremot räknas den summan då som en gåva, vilket kan påverka hur mycket av dina övriga pengar barnet har rätt att ärva (då en gåva anses vara ett förskott på arvet). 
 

Har du fler frågor och funderingar kring hur du på bästa sätt, enligt dina förutsättningar, kan sätta upp ett sparande till barn? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna vidare! 

Kontakta oss

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn