Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Bild med ballonger, procenttecken och presenter

Våra bästa Black Friday-tips

ekonomiskolan

Black Friday är en av våra största högtider för shopping, då de flesta butiker och e-handlare pressar sina priser. Under veckorna innan Black Friday är upptrappningen enorm och det är lätt att känna att man dras med i prishetsen och köper saker man egentligen inte behöver eller har råd med. Här har vi samlat våra bästa Black Friday-tips för att kunna hålla huvudet kallt och lyckas med att göra det bästa köpet.

Black Friday tips 1: Jämför priset 

Under Black Friday är det lätt att bli förblindad av röda prislappar. Plötsligt har man köpt något för ett “kanonpris” bara för att upptäcka att prissänkningen bara var på ett fåtal procent. Innan man slår till är det bra att ha som vana att jämföra priset – både med konkurrenterna och hur priset har varit tidigare. På sidor som Prisjakt och Pricerunner kan du söka på en produkt för att se var den säljs till bäst pris. Där kan du dessutom se hur priset har utvecklats över tid. Då kan du vara säker på att ditt kap verkligen är ett kap!

Black Friday tips 2: Planera dina inköp 

Under veckorna inför Black Friday är det lätt att känna sig överöst med reklam och plötsligt känner man ett starkt behov av att slå till på de mest onödiga prylar bara för att fantastiska priser utlovas. För att stå emot är vårt tips att skriva en lista i god tid innan, med saker som du verkligen behöver. Vad har du länge önskat men inte velat lägga pengar på? Det är saker som passar in där som bör utgöra din varukorg under Black Friday. Med en bra lista är det enklare att prioritera och stå emot impulsiva köp. 

Black Friday tips 3: Gör en budget 

Även om det är rea är det inte gratis att handla på Black Friday. Tvärtom kan det bli riktigt kostsamt för ekonomin att göra många stora inköp på samma dag. Då kan det vara bra att först göra en budget för hur mycket pengar du egentligen kan och vill göra av med under rean. Med en förbestämd budget kan du också undvika att handla på kredit. När man väljer att dela upp sitt köp eller att betala senare blir det svårt att få en överblick över hur ekonomin faktiskt påverkas och det är lätt att hamna i onödiga skulder. Rådet är att alltid betala direkt och att inte använda pengar som du inte har på kontot.

Black Friday tips 4: Handla kvalitet

Att handla på Black Friday måste inte vara det sämsta för miljön. Inköp av varor med högre kvalitet är ofta lite dyrare och just därför är det bra kap att göra under rean. Då får du hem produkter som du kan använda under en längre tid och får därmed mer valuta för pengarna. Försök att inte bara handla sådant som är absolut billigast, utan ha med hållbarheten i ekvationen – det kan mycket väl leda till att du gör det bästa köpet under Black Friday!

Black Friday tips 5: Tänk efter! 

Även om man inte har tänkt att handla så mycket är det lätt hänt att en annons pockar på och att man plötsligt sitter där med 25 varor i kassan. Då är det bra att backa ett steg, stänga ner fliken och ägna sig åt något annan en stund innan man genomför köpet. Att bara låta sig själv tänka efter i några minuter kan vara det bästa Black Friday-tipset för att onödiga köp ska kunna undvikas.

Black Friday tips 6: Se över din ekonomi

Att se över sin ekonomi och se till att där finns rätt förutsättningar för att kunna göra större inköp när det behövs är också viktigt. Hos oss på Lån & Spar Bank kan du öppna ett sparkonto med insättningsgaranti, så att du under året kan lägga undan pengar till kommande Black Friday. Om du har behov av att göra ett större inköp just under rean men inte har tillräckligt på kontot erbjuder vi också trygga och förmånliga lån som kan hjälpa till med finansieringen. 

Är du intresserad av att lära dig mer om privatekonomi och få fler smarta tips i vardagen? Kolla in de andra inläggen i vår Ekonomiskola. 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn