Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Julbelysning på stan

Vad kan jag göra för att sänka mina elkostnader i jul?

ekonomiskolan

Julen närmar sig med stormsteg. Men hur kan man tänka smart för det kommer till sin elförbrukning? Hur man kan laga all julmat på ett energieffektivt sätt och vilken julbelysning ska man egentligen välja? I denna artikel ger vi våra bästa energitips på hur du kan sänka dina elkostnader i jul.

Välj rätt julbelysning

Många har redan bytt ut sina glödlampor till LED i hela hemmet, och det gör de rätt i då en LED-lampa eller LED-ljusslinga drar en tiondel så mycket energi som en vanlig glödlampa. Dessutom har LED-lampor väldigt lång livslängd. Så se över din julbelysning i år och kom ihåg att sätta julstjärnor och övrig julbelysning på timer, så sänker du din elkostnad. 

Sänk värmen inomhus 

Under julen är det ofta många som samlas och med tanke på att en människa avger värme som en 100 watts glödlampa, så kan du sänka din inomhustemperatur. Med all matlagning som pågår och alla ljus som tänds, är det inte konstigt att temperaturen stiger. När du sänker värmen så sänker du även din elkostnad, och ni får bättre komfort för julens alla aktiviteter. 

Uppvärmningen står för ca 60 procent av hemmets energiförbrukning. Så om du sänker innertemperaturen med bara en grad, kan du spara 5 procent i uppvärmningskostnad. Den rekommenderade innertemperaturen är 20 grader. I sovrummet kan du sänka till 16-18 grader.

Spara el i köket

Det som drar mest el i ditt hem är apparater och maskiner som värmer upp eller kyler ner, det vill säga tvättmaskin, diskmaskin, ugn, spis, kyl och frys. Under julen går diskmaskinen varm, och dörren till kyl och frys öppnas oftare än vanligt. Tänk på att fylla upp diskmaskinen så den inte går halvtom. Diskmaskinen är effektiv, om man jämför med handdiskning så förbrukar diskmaskinen mindre energi, det går upp till fyra gånger mer energi att diska för hand. Moderna diskmaskiner kan ställa in rätt temperatur själva för att spara energi, medan vissa har miljöprogram som minskar energiförbrukningen och vattenförbrukningen med 25-30 procent.

Tips för att spara el vid matlagning

Du kan spara el när du lagar julmaten genom att sätta lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av. Ett annat tips är att om du ska koka upp vatten, använd en vattenkokare istället, och värm rätt mängd vatten. När du lagar mat på spisen är det viktigt att kastrullen eller stekpannan är i rätt storlek på spisplattan. Om spisplattan bara är en centimeter större så ökar energiförbrukningen med 20 procent. 

Om du har en varmluftsugn har du möjlighet att laga fler maträtter samtidigt, vilket sparar energi. Du kan även sänka värmen i en varmluftsugn med 15-20 grader lägre än i en vanlig ugn. Se även till att inte öppna ugnsluckan i onödan då temperaturen sänks, håll ugnsluckan ren så ser du när maten är klar. 

Ett alternativ till ugnen är att laga mat i en airfryer, tester har visat att man kan spara 60 procent energi när du lagar mat med en airfryer istället för ugnen.

Innan du stoppar in julmaten i kylen ska den vara helt kall, för att undvika att slösa energi till att kyla ner maten. Ett tips är att ställa ut maten utomhus om du har möjlighet för att snabbt kyla ner maten innan den åker in i kyl eller frys.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn