Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Tjej öppnar ett brev med en betalningsanmärkning

Vad händer om jag får en betalningsanmärkning?

ekonomiskolan

Att hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt är viktigt för att bevara en god kreditvärdighet och sitt ekonomiska rykte. Dock kan olika situationer ibland göra det svårt att betala sina lån i tid, och därför frågar sig många vad som händer om man får en betalningsanmärkning.

I den här artikeln kommer vi titta på vad som generellt kan ske om man inte betalar sitt lån i tid och särskilt fokusera på vad som händer om man får en betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

“Vad händer om jag får en betalningsanmärkning?” är en vanlig fråga många funderar över. Men innan vi går in närmare på det måste vi först förstå vad en betalningsanmärkning är. 

En betalningsanmärkning är en notering som sparas hos kreditupplysningsföretag och visar att en person har haft svårigheter att betala sina skulder i tid. Detta kan hända om man missar betalningar på lån eller räkningar enligt avtalet. Betalningsanmärkningar har en negativ inverkan på kreditvärdigheten vilket försvårar möjligheten att få lån och krediter i framtiden. För privatpersoner kvarstår anmärkningen i 3 år från den dag då anmärkningen inkom.

Varför får man en betalningsanmärkning?

Oavsett vad som händer när man får en betalningsanmärkning kan det finnas flera orsaker till att man har det svårt att betala lån eller andra räkningar. 

Ibland kan det vara på grund av glömska eller tillfälliga ekonomiska utmaningar, vilket leder till försenade betalningar. I andra fall kan det bero på dålig ekonomisk planering eller för hög skuldsättning.

Vad händer vid en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan få allvarliga konsekvenser för ens ekonomi och kreditvärdighet. Här nedan har vi samlat svaret på frågan “vad händer om jag får en betalningsanmärkning?”, men kom ihåg att varje ärende är unikt och att det är viktigt att tänka på just sin egen unika situation.

Vad som händer om man får en betalningsanmärkning är att det registreras hos kreditupplysningsföretag och därmed gör det svårare att få lån och krediter i framtiden. Många långivare ser betalningsanmärkningar som en riskfaktor och kan därför vara tveksamma att bevilja lån eller krediter till personer med betalningsanmärkningar i bagaget.

Förutom ekonomiska konsekvenser kan betalningsanmärkningar påverka andra delar av ens liv. Det kan bli svårt att få hyresavtal godkända eller att bli anställd av vissa arbetsgivare som genomför kreditkontroller. Dessutom kan betalningsanmärkningar påverka möjligheten att skaffa telefonabonnemang eller abonnemang för andra tjänster.

Hamna i Kronofogdens register

“Vad händer om jag får en betalningsanmärkning?” är alltså inte en helt enkel fråga att svara på, men en vanlig konsekvens av vad som händer om man får en betalningsanmärkning är att man kan hamna i Kronofogdens register. Kronofogden är en myndighet som tar hand om skulder och genomför betalningsförelägganden. När en betalning inte kommer in kan fordringsägaren ansöka om att ärendet ska överlämnas till Kronofogden för vidare åtgärder.

Om du hamnar i Kronofogdens register kan de vidta åtgärder för att få in skulden, som att ta tillgångar eller utmäta lönen. Det kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser och göra det svårt att få ordning på sin ekonomi igen.

Hur undviker man betalningsanmärkningar?

Förutom frågan “vad händer om jag får en betalningsanmärkning?” är det många som funderar över hur man undviker betalningsanmärkningar.

För att undvika betalningsanmärkningar är det viktigt att vara ansvarsfull och betala dina lån i tid. Om du av någon anledning inte kan betala i tid är det bäst att kontakta långivaren och försöka komma överens om en alternativ betalningsplan. Många långivare är villiga att samarbeta med sina kunder för att lösa betalningsproblem och betalningsanmärkningar.

Tips för att undvika betalningsanmärkningar:

  • Skapa en budget: Ha en tydlig översikt över dina inkomster och utgifter för att undvika att hamna i ekonomisk obalans.
  • Spara en nödfond: Bygg upp en buffert för oväntade utgifter som kan uppstå och påverka din förmåga att betala räkningarna.
  • Använd automatiska betalningar: Sätt upp automatiska betalningar eller påminnelser så att dina räkningar alltid betalas i tid.
  • Kommunicera med långivaren: Om du har svårt att betala i tid, kontakta långivaren i förväg och försök komma överens om en alternativ betalningsplan.
  • Håll koll på din kredit: Var medveten om din kreditvärdighet genom att regelbundet granska din kreditupplysning.

Vad kan man göra om man har fått en betalningsanmärkning?

Om vi går vidare från frågan “vad händer om jag får en betalningsanmärkning?” och istället fokuserar på om du redan har fått en betalningsanmärkning är det viktigt att komma ihåg att inte ge upp. Det finns flera olika steg du kan ta för att förbättra din kreditvärdighet och hantera din skuldsituation. 

Se till att betala av eventuella obetalda skulder så snart som möjligt. Genom att förbättra din betalningshistorik kan du med tiden stärka din kreditvärdighet och minska effekterna av betalningsanmärkningen.

Du kan också kontakta Kronofogden för att få information om din skuldsituation och möjliga lösningar, men en betalningsanmärkning kvarstår hos kreditupplysningsföretag i 3 år för privatpersoner. Det gäller även om du har löst dina betalningssvårigheter och betalat av skulderna.

Vill du veta mer om betalningsanmärkningar och hur du kan hantera din ekonomi på ett ansvarsfullt sätt? Tveka inte att kontakta oss på Lån & Spar Bank. Vi finns här för dig!

Kontakta oss

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn