Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Mynt och en glödlampa i bakgrunden som lyser

Tips för att sänka dina elkostnader i hemmet

ekonomiskolan

På senare tid har vi alla blivit uppmärksammade på hur elen har dragit iväg i pris med höga elräkningar som följd. Vad kan man göra själv för att spara el? En handling som inte bara är bra för plånboken utan även för miljön. 

Vad drar mest el i hemmet?

Apparater som står på jämnt och som producerar kyla eller värme är det som drar mest el i hemmet. Här ger vi energitips på hur du kan sänka din elkostnad och spara el.

Kyl och frys

Kyl och frys måste ju såklart stå på jämnt, men det man kan påverka själv är att ha rätt temperatur inställt. För kylskåpet är den rekommenderade temperaturen +4-5 grader och för frysen -18 grader. Varje extra grad kallare kommer öka energianvändningen med ca fem procent. Så om man har rätt inställd temperatur har man mycket att vinna och var noga med att maten ska vara kall innan man ställer in i kyl och frys. Har du balkong eller terrass kan man ställa ut maten där under höst och vinter för att kyla ner fortare. 

Se till att välja vitvaror som är energisnåla. En energisnål kyl drar cirka 80 procent mindre el än en kyl eller frys som är 15 år gammal. Översatt till kronor kan du spara upp till 1 000 kronor per år bara genom att byta ut kylen.

Värme och vatten

Att sänka sin inomhustemperatur med bara en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se även över tätningen runt fönster, och att inga möbler står framför elementen så du utnyttjar värmen på bästa sätt. 

Golvvärme är skönt på vintern i badrummet, men se till att hålla dörren till badrummet stängd, eller sänk temperaturen eller stäng av den helt om du vill spara el. 

Vilken typ av uppvärmning du har ger stor skillnad i elpris. Om du exempelvis bara har element eller väljer att komplettera med en modern luftvärmepump, då en luftvärmepump är energieffektiv bidrar den till att sänka energiförbrukningen. Elementen kan vara inställda på lägre temperatur och hjälper till under de extremt kalla dagarna. 

Duscha kortare och när du diskar eller tvättar, se till att ha fulla maskiner. Kan du tvätta i kallare temperatur sänker du också kostnaden för elen då det går åt mycket energi att värma upp vatten. Du kan också minska din varmvattenanvändning om du byter till mer effektiva, snålspolande kranar och duschmunstycken. 

Apparater och lampor

Se till att byta ut halogenlampor till LED-lampor. LED-lampor drar fyra till fem gånger mindre el och se till att släcka alla lampor när du går ut ur rummet. Om du skaffar grenuttag med strömbrytare kan du bryta strömmen till apparaten och laddare som drar el i standby-läge. Så mycket som 30 procent av ett hushålls totala el förbrukas av apparater och funktioner som står på trots att de inte används eller behövs. Använd timer för dekorationslampor så de inte står på i onödan.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn