Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Mamma och dotter bakar

Sportlovsaktiviteter för liten plånbok

ekonomiskolan

För alla som har barn i skolålder är sportlovsveckan ett minst sagt bekant inslag. Med start från vecka 7 fram till och med vecka 10 har olika delar av landet sin lediga vecka. 

När det årliga sportlovet är igång kommer ofta tankar kring vilka aktiviteter dessa lediga dagar ska fyllas med. Somliga passar då på att åka på skidsemester i Sverige eller utomlands, medan andra väljer att flyga till varmare breddgrader. Men alla har inte möjlighet att ta med familjen på en resa under sportlovet. Såväl pengar som tid kan vara faktorer som begränsar dessa möjligheter.

Om tiden är knapp och budgeten begränsad kan det ibland vara lite knepigt och svårt att få ihop aktiviteter för en hel vecka. Men du kan vara lugn, det finns mycket att hitta på även med liten, eller ingen, budget. På hemmaplan finns ofta betydligt mer att göra än vad man först kan tro.

Vi har samlat förslag på 17 olika aktiviteter som kan fylla sportlovet med spännande äventyr, och som är snälla mot plånboken.

Njut av naturen

Naturen är en härlig miljö att vistas i oavsett årstid. Det är dessutom en plats som erbjuder oändliga möjligheter när det kommer till aktiviteter. Promenader, korvgrillning, lekar och fågelskådning är exempel på några. Med kläder efter väder, lämplig matsäck och lite fantasi kan en heldag i naturen bli ett riktigt spännande äventyr för stora och små

Sportlovsläger

På en hel del platser runt om i landet arrangeras olika sorters läger under sportlovsveckan. Såväl kommuner som privata aktörer kan stå bakom dessa läger och många gånger behöver det inte kosta en förmögenhet att delta. Kanske finns det något läger som ditt/dina barn skulle kunna uppskatta. Utforska vad som erbjuds i din närmiljö.

Filmkväll

När skolan inte tvingar upp barnen i ottan går det bra att tumma lite på sovtiderna. Samla familjen till en gemensam filmkväll. På många bibliotek kan man idag låna film med sitt vanliga lånekort. Det kostar inget. Har ni tillgång till någon streamingtjänst är det bara att välja och vraka bland alla filmer och serier som finns tillgängliga där.

Med lite popcorn, chips eller lösgodis kan en filmkväll mitt i veckan sätta guldkant på vardagen.

Besök ett lekland

Lekland har blivit väldigt populärt de senaste åren. Förutom aktiviteter för barn i alla åldrar finns det många gånger också möjlighet för vuxna att aktivera sig. Lekland kan helt enkelt vara en rolig mötesplats för hela familjen. Några timmar på lekland ger dessutom en härligt trött kropp och en god natts sömn.

Prova på en sport

Många idrottsföreningar passar på att arrangera olika prova-på-dagar i samband med loven. Då sportlovet bland annat ska uppmuntra till aktivitet och rörelse är det ett utmärkt tillfälle att prova på några nya sporter. Kanske upptäcker ditt/dina barn ett ny rolig sport. Om inte annat är det alltid kul att testa på något man vanligtvis inte gör.

Baka tillsammans

Det är alltid roligt att baka. Och det blir ofta ännu roligare om och när ni gör det tillsammans. Leta upp bakböckerna eller googla fram ett smarrigt recept. När ni har siktet inställt på en lämplig kaka är det bara till att börja baka. Ni får dessutom en bra ursäkt för att unna er en riktigt god fika. Få saker smakar ju så gott som hembakat.

Skridskoåkning

Skridskoåkning hör sportlovet till. Det är också en aktivitet som kan göras både inomhus i ishall och utomhus på utomhusrinkar eller frusna dammar och sjöar. Om ni inte har tillgång till egna skridskor går det ofta bra att, till liten eller ingen kostnad, låna ett par på plats i ishallen. Under sportlovsveckan erbjuder dessutom en hel del ishallar gratis skridskoåkning.

Spela spel

Att spela spel är aldrig fel. Oavsett om ni gillar klassiska brädspel eller föredrar tv-spel så är det en aktivitet som får tiden att flyga. Tävla mot varandra i Fia med knuff, testa era kunskaper med ett quiz eller arrangera en FIFA-turnering. Alternativen är många och det finns definitivt något som passar alla i familjen.

Pyssla

Pyssla kan man alltid göra. Det behövs inte heller något avancerat och dyrt pysselkit, det räcker gott och väl med några pennor, lite papper, tejp och möjligen en sax. Med lite fantasi kommer ni långt.

Vinterpicknick

Picknick på vintern? Ja, med rätt kläder spelar det ingen roll om det är sommar eller vinter. Vidga dina vyer och testa en uppfriskande vinterpicknick. Det enda som krävs är en termos med god och värmande dryck, något varmt att sitta på och något gott att äta. Bli inte förvånad om ni vill göra om det nästa sportlov.

Gå på museum

Det finns en hel uppsjö spännande och intressanta museer. Allt från tekniska museer med experimentavdelningar till konst- och historiefokuserade. Det finns bokstavligt talat något för alla. Dessutom är det ett bra sätt att förena nytta med nöje – det är både roligt och lärorikt på samma gång.

Många statliga museer har fritt inträde oavsett om du är vuxen eller barn. Betydligt fler låter i alla fall barnen gå in gratis.

Om och när ni väljer att kliva in i museernas värld är ni inte heller beroende av vädrets makter. Med andra ord är det en aktivitet som passar oavsett väderlek.

Bad – en kul vinteraktivitet

För många är nog bad främst förknippat med sommar och sol. Men tack vare ett stort utbud av badhus och simhallar går det alldeles utmärkt att bada även på vintern. Om man är på jakt efter lite extra spänning kan en heldagsutflykt till ett äventyrsbad vara ett bra alternativ. Både du och barnen kommer garanterat att ha riktigt kul.

Gratisaktiviteter i din hemkommun

I de flesta av landets kommuner anordnar kultur- och fritidsförvaltningen olika gratisaktiviteter i samband med loven. Utbudet kan variera från kommun till kommun, men det erbjuds nästan alltid någon form av aktiviteter för skollediga barn. Gå in på din hemkommuns hemsida och se vilka aktiviteter som erbjuds och vad som står på schemat.I de flesta av landets kommuner anordnar kultur- och fritidsförvaltningen olika gratisaktiviteter i samband med loven. Utbudet kan variera från kommun till kommun, men det erbjuds nästan alltid någon form av aktiviteter för skollediga barn. Gå in på din hemkommuns hemsida och se vilka aktiviteter som erbjuds och vad som står på schemat.

Pulkaåkning

Pulkaåkning är en aktivitet som verkligen hör vintern och sportlovet till. Men som bekant krävs snö på backen för att det ska vara möjligt att åka pulka. Om snön inte redan ligger vit på marken hinner det förhoppningsvis falla tillräckligt mycket innan lovet är slut.

Skippa planerna – njut av att vara ledig

Det är faktiskt helt okej att lägga planeringen åt sidan och bara ta dagen som den kommer. Med största sannolikhet kommer ni hitta roliga saker att göra ändå. Det kan också vara skönt att bara vara hemma en dag och ladda batterierna. Kroppen behöver trots allt lite återhämtning och vila.

Gå till biblioteket

Biblioteken erbjuder en hel värld av spännande och intressanta böcker. Där är litteraturen och sagornas universum tillgängligt för såväl vuxna som barn. Men på biblioteken arrangeras ofta många andra roliga aktiviteter under årets alla lovdagar. Vad händer på biblioteket nära dig?

Visste du att det också är möjligt att låna film och musik på många bibliotek? Ett bra och kostnadsfritt alternativ till hyrfilm och streamingtjänster.

Besök en 4H-gård

En utflykt till en 4H-gård kan vara ett uppskattat inslag under sportlovet. Där finns bland annat möjlighet att träffa djuren på gården och lära sig mer om naturen. Undersök om det finns en 4H-gård i närheten. Besöket är alltid gratis – det är en viktig princip för 4H-gårdarnas verksamhet.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn