Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Brudpar som gifter sig och bruden håller i en blombukett

Sätt en bröllopsbudget och en sparplan för den stora dagen

ekonomiskolan

Att planera ett bröllop är en spännande och känslofylld tid i livet, men det kan också bli en kostsam affär. För att undvika onödig stress och ekonomiska bekymmer är det viktigt att skapa en bröllopsbudget och en smart sparplan för att finansiera den stora dagen. Här kommer vi att titta närmare på vad ett bröllop kan kosta, ge värdefulla tips för att spara pengar och presentera en sparplan för att hjälpa dig och din blivande att nå era ekonomiska mål.

Vad kostar ett bröllop?

Ett bröllop kan ha olika kostnader beroende på olika faktorer, såsom lokal, gästlista, mat och dryck, kläder, dekorationer och underhållning. Enligt experter varierar de genomsnittliga kostnaderna för ett bröllop i Sverige mellan 50 000 kr och 100 000 kr för ett bröllop med 100 gäster. Det är dock viktigt att komma ihåg att kostnaderna kan skilja sig åt rejält beroende på personliga önskemål och prioriteringar.

En generell uppskattning av hur bröllopsbudgeten fördelar sig är: 

  • Bröllopsfest 45 %
  • Ringar 15 %
  • Fotograf 15 %
  • Kläder 10 %
  • Blommor 7 %
  • Trycksaker & dekoration 4 %
  • Övrigt 4 %

Skapa en realistisk bröllopsbudget

För att undvika ekonomisk stress och eventuella skulder är det avgörande att skapa en detaljerad budget för ert bröllop. Här är några steg som kan hjälpa er att komma igång:

  1. Diskutera och fastställ era prioriteringar - Vilka delar av bröllopet är viktigast för dig och din partner? Är det platsen, maten, kläderna eller något annat? Genom att identifiera era prioriteringar kan ni fokusera de ekonomiska resurserna på det som betyder mest för er.
  2. Ställ kostnader mot varandra - Gör grundlig research för att få en uppfattning om priserna för olika bröllopstjänster och produkter. Jämför priser och kvalitet för att hitta de bästa erbjudandena inom ert budgetintervall.
  3. Skapa en detaljerad budget för bröllopet - Gör en lista över alla bröllopsrelaterade utgifter, inklusive kläder, dekorationer, mat och dryck, porslin, blommor, fotograf, underhållning och eventuell bröllopsresa. Fördela budgeten på varje post och se till att ni har tillräckligt med pengar för varje kategori.

Tips för att spara till bröllop

Det finns relativt enkla saker man kan tänka på för att undvika att spendera onödiga pengar på bröllopet, pengar som du och din blivande make/maka kanske hellre föredrar att lägga på bröllopsresan eller ert första hus tillsammans.

Reducera gästlistan

Begränsa antalet gäster till närmaste familj och vänner för att minska kostnaderna för mat, dryck och plats.

Fundera över bröllopsdatum

Att välja rätt bröllopsdatum kan spela en stor roll för kostnaderna. Populära bröllopssäsonger och helgdagar som pingst och vinterbröllop kan vara dyrare eftersom efterfrågan är större. Överväg att hålla bröllopet under lågsäsongen eller på en vardag för att potentiellt spara pengar på lokalhyra, catering och andra tjänster.

DIY och begagnade alternativ

Genom att använda er kreativitet kan du och din partner spara mycket pengar genom att göra vissa saker själva. Till exempel kan ni designa och skapa era egna inbjudningar, dekorera bröllopslokalen med blommor från trädgården eller leta efter begagnade bröllopskläder och accessoarer. 

Be om hjälp av vänner och familj 

Var inte rädda för att be era vänner och familjemedlemmar om hjälp gällande dekorationer, mat och underhållning. Kanske känner ni en bra fotograf som kan göra jobbet billigare? Eller någon som är extra duktig på att skapa vackra dekorationer?

Förhandla och jämför priser

Våga förhandla och jämföra priser när ni ska boka olika leverantörer och tjänster. Många bröllopsleverantörer kan vara villiga att ge rabatt eller specialerbjudanden om ni förhandlar. Samla in offerter från olika leverantörer och bröllopskoordinatorer och välj det mest kostnadseffektiva alternativet som passar er gemensamma budget och stil.

Lägg upp en sparplan för att nå era mål

Att spara till ett bröllop kräver en välplanerad sparplan. Öppna ett separat sparkonto för ert bröllop och överför regelbundet pengar till det. Detta hjälper till att hålla koll på era sparanden och separera dem från era vanliga utgifter.

Gå också igenom er nuvarande privatekonomi och identifiera områden där ni kan minska era utgifter. Det kan innebära att ni kanske skär ned på restaurangbesök, nöjen, månatliga abonnemang eller impulsköp. Varje sparad krona kan bidra till er bröllopsfond.

Spara till bröllop

Bröllopsbudget

Här kan du ladda ner en bröllopsbudget med schablonvärden. Du kan radera eller ändra befintliga värden, men även lägga till andra kostnader om du behöver det.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn