Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Familj kollar på en fågel

Så mycket kostar ditt bankkort

ekonomiskolan

Vilket bankkort är smartast att använda på utlandsresan? Är det lönt att samla bonuspoäng med bankkortet – och vad kostar kortet egentligen? Det här bör du titta på när du väljer bankkort.

Vissa bankkort har ingen årsavgift, medan andra kostar 300 kronor om året. En del har ett par procents valutapåslag medan andra inte har någon alls. Faktum är att våra vanligaste bankkort skiljer sig stort åt i pris och villkor, vilket kan göra en markant skillnad i plånboken över tid. Det har du kanske märkt inte minst när du är på utlandssemester och får betala en uttagsavgift när du tar ut pengar, eller ett valutapåslag när du betalar restaurangnotan. Även den effektiva årsräntan och eventuella bonusar för olika bankkort varierar stort. I semestertider är det därför en god idé att sätta sig in i villkoren för ditt bankkort, och kanske överväga att byta för att få så förmånliga villkor som möjligt.

Bankkort med bonuspoäng – dubbelkolla villkoren

Många bankkort utlovar attraktiva bonuspoäng på dina inköp enligt ett bonusprogram, eller en viss procent i bonus när du handlar i utvalda butiker. Bonuspoäng kan vara just en fin bonus om ditt bankkort i övrigt har bra villkor, men i många fall ska det till mycket för att du ska tjäna på att samla poäng. Du kan behöva handla för stora summor för att det ska löna sig eller för att bonusen ska gälla. Dessutom kan ett fint bonusprogram komma med villkor som i övrigt är ganska dåliga, och då gör du i slutändan en dålig affär med ditt bankkort. Se därför till att ta reda på hur en eventuell bonus fungerar för ditt bankkort. I det finstilta kan det till exempel stå att du bara får bonus om du har flera banktjänster, försäkringar eller sparkonton hos banken. Det kan också visa sig att du får extra bra bonus eller dubbla bonuspoäng om du har lån, spar- eller fondkonton tillsammans med en sambo eller annan person.

Välj rätt bankkort på semestern och spara pengar

Bankkortet kan komma väl till pass när du ska resa utomlands. Kanske betalar du en högre årsavgift för ditt bankkort, men får i utbyte viktiga förmåner som reseskydd om du betalar resan med kortet. Det gör att du sparar pengar om något oförutsett skulle hända. Flera banker erbjuder kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd när du betalar minst hälften eller mer av kostnaden för resan med bankkortet. Har resan betalats med ett kreditkort kan du även få tillbaka dina pengar vid en flygbolagskonkurs, och förseningsersättning vid in- och utresa till eller från Sverige. Och vad kostar det egentligen att använda bankkortet på semestern? En del bankkort har fria kontantuttag inom EU, medan andra har kostnadsfria uttag i automater i hela världen. Det är värt att kolla upp – med höga valutapåslag och uttagsavgifter kan semesternotan snabbt bli dyrare.

Jämför bankkort – det här bör du titta på

Funderar du på att byta bankkort, eller är du osäker på vad du egentligen får för din årsavgift? På Kortio.se kan du jämföra olika bankkorts villkor, priser och avgifter samt förmåner vid utlandsresor. Intressant att titta på utöver årsavgiften är den effektiva årsräntan. Oftast varierar den mellan 9 och 13 procent beroende på kort, men flera kreditkort har en effektiv ränta på mellan 16 och 20 procent per år – en del upp emot 30 procent.

Lån & Spar Banks Mastercard har en jämförelsevis låg årsränta på 10,40 procent. Har du ett kort där du utnyttjar krediten genom att du delbetalar dina köp, är det mest förmånligt för dig att välja ett kort med såg låg ränta och så låga avgifter per år som möjligt, än att välja ett kort utifrån bonus. Andra förmåner som är intressanta att titta på är om kortet kommer med särskilda rabatter och erbjudanden, eller om du kan få extrakort kostnadsfritt. 

Läs om vårt kreditkort

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn