Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Lån & Spar Bank Mastercard

Kreditkort – varför är det bra att ha?

ekonomiskolan

Ett kreditkort fungerar som ett vanligt bankkort, men istället för att pengarna dras direkt från ditt konto samlas alla dina köp på en månadsfaktura. Många kreditkort kommer dessutom med en rad förmåner, från förmånliga bonussystem till kompletterande försäkringar.

I denna artikel ska vi titta närmare på hur kreditkort fungerar och när denna betallösning kan vara ett bra alternativ. Vi berättar även mer om vad som krävs för att faktiskt få ett kreditkort.

Varför ska jag använda ett kreditkort?

Det finns flera goda skäl att använda ett kreditkort som ett komplement till ditt vanliga bankkort. Bortsett från att du kan samla alla köp på en faktura kommer många av dagens kreditkort med förmånliga lojalitets- och bonussystem som i längden kan spara dig pengar.  

Nedan listar vi några av de främsta fördelarna med att använda ett kreditkort.

 • Samla köp och betala en faktura: med ett kreditkort samlar du alla dina köp som du gjort under en månad på en faktura.
 • Möjlighet till delbetalning: du kan välja att delbetala dina köp om du inte vill betala allt på en gång. Tänk på att det då tillkommer en ränta på utnyttjad kredit.
 • Räntefri period: många kreditkort har en räntefri period på mellan 45 till 60 dagar. Detta innebär att du inte behöver betala ränta om du återbetalar det utnyttjade kreditbeloppet inom denna period.
 • Försäkringar: nästan alla kreditkort har en kompletterande reseförsäkring som bland annat ersätter förlorat eller försenat bagage. Andra vanliga försäkringar är avbeställningsskydd, köpskydd och leveransförsäkring.
 • Bonus och pengar tillbaka: kreditkort är ofta kopplade till bonussystem som ger dig poäng för dina köp. Dina poäng kan du sedan byta ut mot exklusiva rabatter och erbjudanden. Vissa kreditkort har även förmånliga cashback-system som ger dig pengar tillbaka.

När passar det att använda ett kreditkort?

I samband med din ansökan om kreditkort anger du även en önskad kreditgräns, det vill säga det maximala köputrymmet på kreditkortet. Kreditgivaren genomför därefter en sedvanlig kreditbedömning där de bland annat tittar på dina inkomster och skulder för att avgöra om önskat kreditutrymme kan beviljas.

De vanligaste kreditkorten i Sverige idag är Mastercard och VISA, men American Express förekommer också. Dessa kreditkort kan användas för att betala det mesta och i vissa fall vara extra förmånliga och fördelaktiga att använda. Nedan ger vi dig några exempel.

När du bokar resa

När du bokar en flygresa är det oftast en bättre idé att betala med ett kreditkort än med ditt vanliga betalkort. Detta eftersom du då kommer att omfattas av kortets kompletterande reseförsäkring, under förutsättning att en sådan finns.

I princip alla kreditkort har en reseförsäkring som skyddar dig vid olyckor, bagageförsening, inställt flyg och liknande. I regel brukar kortet dessutom ha ett avbokningsskydd som kan ge dig pengar tillbaka om du behöver ställa in resan, till exempel på grund av sjukdom.  

När du vill delbetala

När du behöver dela upp ett köp kan du använda kort som är särskilt anpassade för delbetalning, så kallade delbetalningskort. Ska du till exempel köpa en ny TV för 15 000 kronor kan du dela upp kostnaden över tid. Viktigt att tänka på då är att det tillkommer ränta och i vissa fall även andra avgifter – kostnader som gör ditt köp dyrare i slutändan.

Ett alternativ till lån

Ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till ett traditionellt lån om du behöver betala en oväntad utgift. Detta eftersom i princip alla kreditkort har en räntefri period på upp till 60 dagar. 

Om du till exempel behöver ersätta ett trasigt kylskåp kan du betala köpet med kreditkortet och sedan lösa skulden när du fått din lön, helt räntefritt. Hade du istället tagit ett lån hade du behövt betala ränta från det att du fått ditt lån utbetalt. Dessutom tar det vanligen några dagar innan du får tillgång till pengarna. Utöver det är beloppen för denna typ av inköp relativt små, vilket gör dem svåra att finansiera med blancolån där den nedre gränsen ofta ligger omkring 50 000 kronor.

När du tankar, handlar mat eller reser

Många kreditkort är nischade för specifika ändamål, till exempel resor, drivmedel och mat, och ger dig särskilda förmåner inom respektive område.

 • Bensinkort: med ett bensinkort kan du till exempel få billigare drivmedel när du tankar och andra rabatter när du handlar på bensinmackar.
 • Matkort: även matbutiker brukar ha egna kreditkort, så kallade matkort, som ger rabatter och bonusar när du handlar i specifika butiker.
 • Resekort: om du ofta flyger med samma bolag kan det löna sig att använda deras kreditkort. På så sätt kan du nämligen utnyttja rabatter på flygresor och andra reserelaterade förmåner.

Utöver dessa kategorier finns det flera andra nischade kort, till exempel för dig som ofta handlar i specifika klädbutiker, åker tåg med ett visst bolag eller spelar golf.

Hur fungerar det att använda kreditkort utomlands?

Du kan använda i princip vilket kreditkort som helst för att ta ut pengar eller betala utomlands. Så länge butiken, bankomaten eller restaurangen accepterar kortutgivaren som ditt kort tillhör spelar det ingen roll om du betalar med ett bensinkort eller matkort.

Med det sagt finns det kreditkort som passar bättre än andra för dig som ofta är på resande fot. Om du planerar att använda ett kreditkort utomlands bör det ha följande egenskaper:

 • Reserelaterade förmåner: välj ett kort som ger dig erbjudanden och rabatter på flygresor, hotell och hyrbil. På så sätt kan du spara pengar och resa extra billigt.  
 • Lågt valutapåslag: vid kortbetalningar utomlands – både med vanliga betalkort och kreditkort - sker ett valutapåslag när svenska kronor ska växlas över till den lokala valutan. Du bör därför välja ett kort med så lågt valutapåslag som möjligt.
 • Fria uttag: vissa kreditkort har en uttagsavgift, både i Sverige och utomlands, medan andra helt saknar denna avgift. Undvik kort med höga uttagsavgifter.
 • Utökad reseförsäkring: de flesta kort har en reseförsäkring, men vissa erbjuder fler fördelar och högre ersättningsbelopp. Tänk på detta när du jämför villkoren för de olika kreditkortens reseförsäkringar.

Vad krävs för att bli beviljad ett kreditkort?

Att ansöka om ett kreditkort fungerar på samma sätt som när du ansöker om lån. Krediten som är kopplad till kortet är trots allt ett slags lån som du får disponera efter behov. Därför vill kreditgivaren vara säker på att du kan sköta dina betalningar innan de beviljar ett kreditkort med ett visst kreditutrymme.

När du ansöker om ett kreditkort gör kreditgivaren vanligtvis en kreditupplysning på dig. I upplysningen finns bland annat information om:

 • Inkomster: din deklarerade inkomst de senaste två åren.
 • Skulder: information om lån och andra skulder.
 • Civilstånd: om du är gift eller inte.
 • Tidigare förfrågningar: information om dina tidigare kreditupplysningar, bland annat vem som begärt dem och när.
 • Betalningsanmärkningar: om du har betalningsanmärkningar eller eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden framgår det.

Den generella principen är att ju bättre ekonomi du har, desto större kreditutrymme kan du bli beviljad. Värt att nämna är att du vid ett senare tillfälle kan ansöka om ett utökat kreditutrymme, men då måste du genomgå en ny kreditbedömning.

Om du vill veta mer om kreditupplysning, klicka här.

Summering

Det behöver inte kosta dig någonting extra att skaffa och använda ett kreditkort, då vissa kort saknar årsavgift. Detta i kombination med räntefria perioder och särskilt anpassade bonusar och rabatter kan i många fall göra det mer fördelaktigt att använda ett kreditkort än ett bankkort.

Samtidigt krävs det en annan typ av självkontroll när du handlar på kredit. Du bör dessutom vara medveten om att kreditkortsräkningen snabbt kan bli hög om du börjar dela upp dina betalningar istället för att betala fakturan inom den räntefria perioden.

Läs om vårt kreditkort

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn