Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Jouko berättar om hur han sänkte sin månadskostnad.

”Jag sänkte min månadskostnad med 2284 kr”

ekonomiskolan

Många bäckar små. Så resonerade Jouko, 54, när han skulle söka nytt banklån och jämförde olika banker. Genom att välja smart och samla lånen på samma bank lyckades han sänka sin månadskostnad med 2284 kronor – på en dag.

Går det att spara tusentals kronor i månaden på banklånet med bara några klick? Ja. Det kan Jouko Säärelä i Årsunda intyga. När han nyligen skulle söka lån jämförde han först olika bankers låneerbjudanden på nätet via en låneförmedlare, och insåg snabbt att det var stor skillnad i räntenivå och lånevillkor. Efter lite överläggning föll valet på ett låneerbjudande från en för Jouko okänd bank – Lån & Spar Bank. 

– Jag hade inte hört talas om Lån & Spar Bank tidigare, utan har mest haft kontakt med de största bankerna. Problemet är att de stora bankernas handläggning av olika ärenden brukar gå så otroligt segt. Det kan ta 14 dagar bara att få ett beslut. Så när jag såg att Lån & Spar Bank hade det bästa låneerbjudandet bestämde jag mig för att prova dem. De kändes lite hungrigare, säger Jouko. Samma fredagseftermiddag som låneansökan gick i väg godkändes den, och på måndagen trillade pengarna in på kontot. Det gav Jouko blodad tand.

Bytte bank: ”Smidigaste jag varit med om”

Samma dag tog han kontakt med de kreditbolag han hade befintliga lån hos, för att se vad det skulle kosta att lösa dem och samla allt på samma ställe. Det förmånliga låneerbjudandet hade varit ett exklusivt annuitetslån för medlemmar i Villaägarna, så i och med lånet valde Jouko också att bli medlem i riksförbundet.

– Jag fick ett OCR-nummer och betalade in vad jag skulle. Den här månaden kommer de första sänkningarna. Räntan är lägre nu än vad det var tidigare. Totalt sparar jag 2 284 kronor i månaden, vilket känns jättebra. Det fanns andra banker som erbjöd en ränta på sju, åtta procent vilket hade blivit väldigt dyrt, säger han. Är det då inte krångligt att byta bank och samla lån? Nej, tvärtom, menar Jouko. Att Lån & Spar Bank dessutom är en helt digital bank visade sig också vara en fördel.

Hela förfarandet var det smidigaste jag har varit med om. Allt gjordes via e-post och med e-legitimation. För mig som jobbar skift sedan 28 år tillbaka är det bra att inte behöva vara utlämnad till de fysiska bankernas kontorstider om dagarna. Nu slipper jag vänta flera dagar på den långsamma postgången och kan göra mina ärenden halv tolv på kvällen om jag vill.

Sparad månadskostnad blir nya utlandsresor

Att byta bank och samla sina lån är bara en av många saker som gjort att Jouko sparat pengar. Bland vänner och kollegor är han känd som den som ständigt söker den bästa och mest ekonomiska lösningen, och som alltid har god översikt över privatekonomin. Medan andra mest låter autogiron, försäkringar och elavtal ticka på sätter han sig ner minst en gång om året för att göra en gedigen genomgång av alla fasta kostnader, för att undersöka att han inte betalar för något han inte använder eller behöver.

Man är sin egen plånbok närmast, och jag kan lova att det finns många tusenlappar att spara om du bara ser över alternativen. Livet förändras ju genom åren. Jag tror till exempel inte att vi kommer att ha lånet speciellt länge. Vi har fyra barn, men snart är det bara jag och frun kvar i en för stor kåk. Inom de närmaste fem åren säljer vi troligtvis huset och skaffar något mindre och då får vi loss pengar.

– Sedan går jag i pension snart också. Då vill jag nog resa för pengarna vi sparat ihop i stället för att konsumera. Vi har redan bokat en resa till Sydafrika. Kanske att det blir en tur upp till Victoriafallen också …

Nyfiken på vårt Medlemslån? Med Medlemslån hos Lån & Spar Bank får du 0,50 procentenheter i ränterabatt.

Läs om Medlemslånet

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn