Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Tjej lägger ner sitt bankkort i plånboken

Hur får man pengarna att räcka till i januari?

ekonomiskolan

Januari är en utmaning för plånboken. Julmaten, julklapparna och alla festligheter har gjort sitt för att januari kan kännas extra fattig. Här ger vi dig våra allra bästa tips för att få pengarna i januari att räcka längre. 

Skippa utelunchen

Det är lätt att ta genvägen till lunchen genom att handla något ute på stan. Laga lunchlådor på helgen för hela veckan, storkok och vegetariskt är prisvärt och du kommer spara tusenlappar. Även fika på stan eller en take-away-kaffe kan kännas som en liten kostnad i stunden, så välj dina tillfällen eller skippa helt. 

Gör en budget

Januari är en bra tid att få in nya vanor, speciellt när det kommer till ens privatekonomi. Gör en budget baserat på de senaste månaderna, då kommer du tydligt se vilka poster som drar iväg och om du kan minska dem på något sätt. Kanske upptäcker du att du har ett gymkort på autogiro som du aldrig använder? Eller fem streamingtjänster? Få koll på vart pengarna tar vägen och ta beslut om det är värt det eller inte. Säg upp vissa tjänster, abonnemang eller välj bort vissa inköp. Sätt tydliga mål för hur mycket du kan lägga på mat, sparande, nöjen och kläder exempelvis, och håll dig till budgeten.

Inför köpstopp

Om du kommer på något du vill ha i januari, skriv upp det på en lista och ta fram den när din ekonomi är stabil igen, kanske har behovet ändrats? Eller så har det inte det och du fick tid att längta efter det du ville ha. Se efter om det du saknar går att köpa begagnat, oftast kan du köpa till ett mycket lägre pris.

Börja spara

Det kanske är ett tips för nästa års januari, men har du ett buffertsparande ger det en trygghet för tuffa månader. Det bästa sättet att spara är att så fort lönen kommer in på kontot. Ställ in ett autogiro till ett sparkonto så dras pengarna automatiskt och du vet hur mycket du har att röra dig med den månaden. 

Rensa förrådet

Ta dig tid att gå ner i källaren eller förrådet och se vad du kan sälja för att få loss pengar. Andrahandsmarknaden är stor och det finns många olika tjänster som kan hjälpa till med försäljningen om du inte ordnar med det själv förstås. 

Gör en budget

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn