Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
En svart bil kör på vägen i solen

Guide: Allt du behöver veta när du ska teckna bilförsäkring

ekonomiskolan

Att teckna bilförsäkring är en viktig del av att äga en bil. Det finns flera olika typer av bilförsäkringar att välja mellan och det är viktigt att förstå hur de fungerar och vilka villkor som gäller. I denna artikel går vi igenom olika typer av bilförsäkringar, vad du bör tänka på när du väljer försäkring och hur du kan få den bästa täckningen för just dina behov.

Innehåll 

  1. Olika typer av bilförsäkring 
  2. Vad du bör tänka på när du ska teckna bilförsäkring
  3. Viktiga villkor att förstå
  4. Tips för att teckna den bästa bilförsäkringen
  5. Sammanfattning

Del 1: Olika typer av bilförsäkring


Trafikförsäkring

Enligt trafikskadelagen ska alla motordrivna fordon som används i trafik ha en trafikförsäkring. Det är viktigt eftersom det är den försäkringen som ger ersättning till alla som skadas i en eventuell olycka. Om du inte tecknar en trafikförsäkring måste du istället betala en avgift som är betydligt högre än försäkringspremien. Trafikförsäkringen täcker inte skador på det egna fordonet om det är du som har vållat olyckan, men utöver trafikförsäkringen kan du välja att även teckna en bilförsäkring. 

Halv eller hel bilförsäkring?

En halvförsäkring ger vanligtvis ersättning för allrisk (drulle), brand, sprucken glasruta, maskinskada, stöld, räddning och rättegång. En helförsäkring ger utöver det dessutom ersättning för vagnskador på din egen bil vid en olycka eller vid skadegörelse. Eftersom de flesta nya bilar har tre års vagnskadegaranti kan en hel bilförsäkring vara onödig. Då kan en halvförsäkring vara lämpligare. 

Del 2: Vad du bör tänka på när du ska teckna bilförsäkring


Din bil och dess värde

Hur mycket din bil är värd påverkar hur mycket du behöver betala för din försäkring varje månad. Vissa bilmärken innebär en dyrare försäkring – och hur gammal bilen är påverkar också priset. Eftersom äldre bilar ofta är billigare att reparera brukar de även vara billigare att försäkra. 

Din körhistorik

När försäkringsbolaget bestämmer hur mycket du ska betala för bilförsäkringen varje månad kan de också titta på din körhistorik. Om du haft körkort en längre tid utan att råka ut för en olycka ger det en lägre premie. Den kan också påverkas av hur mycket du förväntas köra bilen och var den kommer att stå parkerad. 

Självrisk och budget

Ett sätt att få ner priset du betalar per månad för din bilförsäkring är att höja självrisken. Då behöver du dock istället betala en större summa själv om olyckan är framme. Fundera på vad som är mest värt för dig när du ska teckna en bilförsäkring. 

Del 3: Viktiga villkor att förstå


Självrisk

För att få ut pengar vid ett försäkringsärende måste man betala självrisk. Du kan oftast välja mellan att ha hög självrisk och lägre månadskostnad, eller tvärtom. Om du väljer att betala en lägre månadskostnad är det viktigt att du verkligen ser till att du kan betala självrisken när något oförutsett händer.

Försäkringsvillkor

Försäkringsvillkoret beskriver vilket skydd du har när olyckan är framme. Det beskriver också under vilka förutsättningar försäkringen gäller och inte. Vilka villkor som gäller för just den bilförsäkring du väljer är viktiga att ha koll på och de bör förvaras på en säker plats.

Del 4: Tips för att teckna den bästa bilförsäkringen


Jämför försäkringsbolag

För att lyckas teckna den bästa bilförsäkringen för just dig är det viktigt att du tar dig tiden att jämföra olika försäkringsbolag. Be om offerter från olika alternativ och titta både på försäkringspriset, vilka villkor som gäller och vad som ersätts av försäkringen. 

Anpassa din försäkring

Det smartaste sättet att teckna den bilförsäkring som passar bäst för dig är att skräddarsy försäkringen efter dina behov. Vad är viktigt för dig att försäkringen ska täcka och vad kan du klara dig utan? Många bilförsäkringar har också flera tilläggstjänster som du med fördel kan välja bort. 

Förhandla om premien 

Något många inte tänker på är att man alltid har möjlighet att förhandla med sitt försäkringsbolag om att sänka premien. I vissa fall får du också rabatt genom att ha flera försäkringar i samma bolag, eller om du är medlem i vissa förbund eller organisationer.

Sammanfattning

Genom att förstå de olika typerna av bilförsäkringar, vad du bör tänka på när du väljer och vilka villkor som gäller kan du säkerställa att du får den bästa täckningen för dina behov – till ett rimligt pris. Teckna rätt bilförsäkring för dig och njut av trygghet ute på vägarna!

Vi på Lån & Spar Bank erbjuder trafikförsäkring, samt halv och hel bilförsäkring. Jämför vilket skydd som passar dig bäst och se ditt pris direkt här.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn