Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Sol och moln

Att tänka på vid investering av solceller

ekonomiskolan

Det blir allt vanligare att använda solceller som en kompletterande energikälla. Att installera solpaneler är en investering som både du och miljön vinner på. Med solpaneler kan du sänka driftkostnaderna och får på samma gång en miljövänlig el under många år, vilket gör det till en hållbar investering. Solcellspanelerna har utvecklats och blivit mer effektiva, samtidigt som de har blivit billigare att installera.

Hur fungerar solceller?

Solceller omvandlar energin i solstrålningen till elektrisk ström. När solstrålningen träffar solcellens framsida skapas en låg elektrisk spänning mellan solcellens fram- och baksida. De flesta solceller kopplas ihop i en serie och parallellt så att solcellsmodulen kan uppnå önskad spännings- och strömnivå. De vanligaste typerna av solceller är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. Till privatbostäder används oftast monokristallina solceller. Denna solcellstyp passar dessutom bra för vårt skandinaviska klimat, eftersom solcellerna klarar av att tillverka solenergi vid låg mängd solljus.

Moderna solceller producerar även elektricitet under molniga dagar, då solpanelerna använder energin från solen och inte värmen. En växelriktare omvandlar energin till växelström. Växelriktaren kopplas in i husets vanliga elcentral och på så vis kan strömmen användas till hushållet.

Därför är solceller bra för miljön

De flesta är överens om att vi måste göra något åt den globala uppvärmningen och minska våra utsläpp. En stor del i detta är att byta ut fossila bränslen som till exempel kol och gas mot fossilfria och förnybara energislag som sol och vind. Solenergin avger inte koldioxid eller andra utsläpp som påverkar miljön negativt under värme- och elproduktionen. Vid användning av solenergi så avges inte några andra miljögifter heller. Solens energi anses vara förnybar och kommer inte ta slut inom överskådlig tid.

Bra att veta om solceller

Kostnaden för ett komplett solcellssystem varierar och det finns både dyrare och billigare system på marknaden. Faktorer som påverkar investeringen är bland annat val av solcellstyp, husets placering och hur många soltimmar man får. Är det en skuggig tomt så krävs det mer effektiva solpaneler, och dessa system är generellt dyrare. Är du intresserad av solceller och vill veta ditt hustaks potential för solceller? Räkna ut ditt taks potential för solceller här.

Fördelar med solceller

Producerar du mer el än du använder, exporteras den till nätet och kan då istället användas under natten eller andra tillfällen då du använder mer energi än du genererar.

Sammanfattningsvis kan man säga att solceller är miljövänligt och bidrar med en minskad miljöpåverkan. Solenergi är en förnybar energikälla, som när den utvinns inte avger några utsläpp. Med en egen utvinning av solenergi påverkas man mindre av stigande elpriser och du kan även få en passiv inkomst genom att sälja din överskottsproduktion.

Behöver du hjälp med finansiering av solceller? Lån & Spar Bank erbjuder dig finansieringshjälp till förmånlig ränta.

Läs mer och ansök här

Effektiv ränta per 2023-06-15: 5,70 %

 

Notering: Artikeln är framtagen i samarbete med Hemsol AB. Vi tar inte ansvar för Hemsols tjänster och innehållet i dessa.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn