Inga resultat hittades.

Ekonomiskolan

3 anledningar till att samla lån

Svenskarna lånar alltmer. Traditionella lån till bil och bostad får sällskap av kreditköp och avbetalningar av mindre inköp. Det kan röra sig om varor som hushållsapparater, kläder och skor. Avbetalning som alternativ har blivit mer tillgängligt och då är det fler som nappar på det, trots höga räntor. Resultatet är att fler har flera lån ställda på flera olika kreditinstitut. Vi är säkra på att många betalar alldeles för hög ränta och får en väldigt hög månadskostnad.

Ett långsiktigt mål måste vara att betala av alla krediter men innan det har skett ger vi tre anledningar till varför lånen ska samlas på en bank.

1. Sänk räntan och månadskostnaden
Med flera lån från olika kreditgivare är ofta räntan på ett eller flera lån onödigt hög och skulle kunna sänkas. Om alla lån och krediter samlas ihop blir ofta den nya räntan lägre än snitträntan är hos olika kreditgivare och därmed blir också månadskostnaden lägre.

2. Förbättra kreditvärdigheten
För varje nytt lån eller kreditansökan skickas en förfrågan om kreditupplysning till UC. Bankerna har koll och många kreditupplysningar kan påverka kreditvärdigheten negativt. Undvik många förfrågningar, samla lån på ett ställe.

3. Ta kontroll – öka valfriheten
Sänks månadskostnaden så ökar friheten och självständigheten. Då finns plötsligt utrymme för valfrihet. Välj att amortera och bli skuldfri tidigare, eller bygg en buffert för att slippa ta lån för nästa investering.

Läs om Jouko som sänkte sin månadskostnad med 2 284 kr.

Läs även om vad du ska titta på när du jämför olika lånerbjudande.

Mer från Ekonomiskolan

Kontakta oss

Vår kundservice har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se