Inga resultat hittades.

Nyhet

Resa under coronapandemin- att tänka på

Nu i semestertider längtar många efter att få resa utomlands igen. Eftersom coronapandemin fortfarande pågår finns det en del råd och riktlinjer som kan vara bra att känna till innan du reser. Vi har gjort en lista som kan vara bra att tänka på när du reser i coronapandemin.

Bra att känna till inför din eventuella resa

För dig som resenär har du ett stort ansvar och bör hålla dig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller för det specifika resmålet. Inför din resa bör du även ta reda på vilka lokala restriktioner och råd som gäller på den plats du ska resa till. Behöver du information om utrikesresor så hittar du det på  Utrikesdepartementet (UD) (länk). Appen UD Resklar gör det enklare för dig att hålla koll på såväl UD:s som ambassadernas reseinformation.

Ska du resa inom EU kan det vara bra att skaffa Försäkringskassans EU-kort. Det ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/ESS-land. Du betalar lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet.

Vill du veta mer om vilka bestämmelser olika länder har så hittar du information om det på Sweden Abroad.

Bestämmelser i olika länder

Reseintyg

Vissa länder kan kräva ett intyg på att du inte har covid-19 för att du ska kunna resa in i landet. Andra länder kräver ett intyg för att deras medborgare ska kunna återvända hem utan att behöva sitta i karantän. Olika länder kräver olika typer av intyg, därför bör du hålla dig informerad om vad som gäller i det land du ska resa till.

Läs mer om reseintyg

Bra att tänka på när du är utomlands

Ska du resa till andra länder bör du vara extra försiktig och hålla dig informerad om vilka regler och rekommendationer som gäller när du ska resa hem till Sverige igen. Även när du är utomlands bör du följa svenska myndigheters rekommendationer för att motverka smittspridningen; träffa inte andra om du är sjuk, var noga med handhygien och håll avstånd. 

Det är bra att veta att restriktioner kan införas med kort varsel vilket kan påverka din resa hem. Behöver du stanna längre än planerat kan du själv behöva lösa nytt boende och ny transport hem.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Vad händer om du blir sjuk på resan?

Blir du sjuk när du är utomlands måste du följa de lokala myndigheternas riktlinjer. Beroende på vilka regler som gäller i landet där du blir sjuk, kan det finnas en risk att du blir nekad hemresa om du visar positivt på ett Covid19-test. Inom EU har vi rätt till samma sjukvård som hemma, men befinner du dig utanför EU så gäller andra regler. 

Befinner du dig inom EU kan det vara bra att skaffa Försäkringskassans EU-kort. Det ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/ESS-land. Du betalar lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet.

Om du blir sjuk på resan

Se till att vara försäkrad

Det är viktigt att ha en bra försäkring som täcker kostnad för nödvändig vård och eventuell hemresa till Sverige. Många försäkringsbolag har just nu särskild information kopplad till coronaviruset på sina hemsidor, kontakta därför ditt försäkringsbolag för att kontrollera villkoren för din försäkring.

Mer information om försäkringar

När du kommit hem från resan

Har du befunnit dig utanför EU/ESS/Storbritannien/Schengen och kommer hem från din resa   behöver du testa dig så snart du kan efter ankomsten till Sverige. Har du däremot testat dig senast 48 timmar före inresan till Sverige så behöver du inte testa dig igen. Därefter ska du stanna hemma i sju dagar och undvika nära kontakter.

Rekommendationer efter du kommit hem

Fler nyheter

Dina synpunkter är viktiga för oss
Villkorsuppdatering kortförsäkring
Riksbanken varnar för falsk försäljning av e-kronor
Glad midsommar!

Kontakta oss

Vi har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se