Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Tjej deklarerar på datorn

Tips och råd kring din deklaration

ekonomiskolan

Nu är det återigen dags att deklarera. Här går vi igenom vad som är nytt för i år, vilka smarta avdrag du kan göra och annat som kan vara bra att känna till om deklarationen.

Senast 2 maj ska du lämna in din deklaration, och det finns många sätt att deklarera på. Skatteverket förespråkar alla att deklarera digitalt, och ifall du får hem en pappersdeklaration med posten så har du fortfarande möjlighet att deklarera digitalt. 

Är du en av de 5 miljoner som har en digital brevlåda, så får du en notis om att det är dags att deklarera. Då kan du få din skatteåterbäring redan i april, om du deklarerat digitalt senast den 30 mars, utan några ändringar eller tillägg. Exempel på digitala brevlådor är Kivra eller Min myndighetspost. Om du inte har en digital brevlåda så får du deklarationen hemskickad till din folkbokföringsadress från mitten av mars fram till och med 15 april.

Andra viktiga deklarationsdatum

  • 5 – 8 april: Utbetalning av digitalt godkända deklarationer som gjordes senast 30 mars.
  • 8 – 10 juni: Skatteåterbäring till dig som deklarerade senast 2 maj.
  • 7 – 8 augusti: Slutskattebesked till digital brevlåda för dig som ska betala skatt.
  • 8 augusti och framåt: Slutskattebesked kommer med posten till dig som är återbetalningsskyldig och inte har digital brevlåda.
  • 9 – 12 augusti: Skatteåterbäring till dig som har haft anstånd och deklarerat senare än 2 maj.
  • 14 november: Kvarskatten ska vara betald.

Nyheter inför deklarationen 2022

Taket för RUT-avdraget uppgår numera till 75 000 kronor per person och år. Om du har nyttjat RUT-avdrag under 2021 så finns det redan förifyllt på din deklarationsblankett. När du skickar in och godkänner den, begär du samtidigt också själva skattereduktionen. Det är därför väldigt viktigt att du kontrollerar att alla uppgifter stämmer.

I år kan du även få möjlig skattereduktion för installation av grön teknik, såsom solceller och laddstation för elbil. En annan nyhet som gläder många är att den årliga skatten på bostadsuppskov har tagits bort.

Deklarera lån

När du deklarerar lån som du är personligt ansvarig för, får du avdrag för räntor som har betalats under inkomståret. Det gäller inte bara bolån, utan även privatlån och billån.

Avdragen ligger för närvarande på 30 procent för betalda belopp upp till 100 000 kronor och för betalda belopp över 100 000 kr är procentsatsen i stället 21%. Hur stort just ditt avdrag blir beror på lånets eller lånens storlek och den bolåneränta som du har.

Kontrolluppgifter för dina lån finns förifyllda i din inkomstdeklaration. 

Deklarera pendling

Har du längre än fem kilometer till ditt arbete och gör en tidsvinst på minst två timmar per dag om du tar bilen till jobbet? Då kan du ha rätt till reseavdrag, vilket betyder att du får göra avdrag på kostnader som överstiger 11 000 kronor.

Använd Skatteverkets beräkningshjälp för att se hur mycket du eventuellt kan få tillbaka.

Deklarera dödsbo

Om du har förlorat en make, maka, sambo eller liknande under föregående år så kan du behöva deklarera dödsboet. Det är nämligen efterlevande som ansvarar för detta – om inte en testamentsexekutor eller boutredningsman är anlitad.

Dödsboet lämnar vanlig inkomstdeklaration för personen som har avlidit, i vilken tillgångar och skulder ska anges. Eventuell inkomst som dödsboet har haft ska också uppges. Läs mer om att deklarera dödsbo hos Skatteverket.

Deklarera försäljning av bostad och aktier

Försäljning av bostad, aktier eller andra värdepapper under fjolåret måste också deklareras. Detta gör du i speciella bilagor som följer med din inkomstdeklaration. 

När du deklarerar husförsäljning eller försäljning av bostadsrätt kan du göra avdrag för bland annat mäklararvode, annonser, styling och fotografering. Spara därför alltid alla kvitton. 

Här finns mer information om hur du deklarerar aktier, husförsäljning och försäljning av bostadsrätt.

Deklarera renovering

Om du har renoverat din bostad kan du göra vissa avdrag vid försäljning av denna. Har du gjort grundförbättringar – större jobb såsom nybyggnationer och liknande, så kan du få ersättning olika långt tillbaka i tiden, beroende på vilken typ av bostad det gäller. Mindre reparationer och underhåll kan du göra avdrag för det år du säljer och för de fem föregående åren. 

Andra avdrag och råd

Nyfiken på andra deklarationsavdrag? Ett tips från oss är att du kollar igenom Skatteverkets avdragslexikon, där du kan hitta alla avdrag och välja de som är applicerbara på din situation. 

Uppgifter från oss finns förtryckta på dina deklarationsblanketter, men du är varmt välkommen att höra av dig om du undrar om något. Vi finns alltid här för dig.

Tänk också på att ta det lugnt när du deklarerar. Läs igenom allt ordentligt och ta hjälp om du behöver. Enklast är att deklarera digitalt och du får skatteåterbäring tidigare än de som deklarerar på pappersdeklaration.

Har du inte möjlighet att deklarera innan 2 maj? Då kan du ansöka om anstånd och därmed få lov att deklarera senast 16 maj. Det gör du via dina sidor på Skatteverkets hemsida och då slipper du förseningsavgift.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn