När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Fira en magisk jul på liten budget – bästa tipsen för en billigare högtid
Julen är en högtid som ofta förknippas med stress och press över för många dyra julklappar, inköpslistor som aldrig tar slut och ett perfekt pyntat hem. Är det ens möjligt att fira jul på en liten budget? Ja – självklart behöver julen inte vara dyr för att vara härlig. Med lite kreativitet och smart planering kan du skapa en minnesvärd högtid utan att behöva tömma plånboken. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för en billig jul.
Planera för att klara en jul på liten budget
En av de viktigaste sakerna för att lyckas fira jul på en liten budget är att börja planera i god tid. Genom att ha en tydlig plan för julfirandet kan du undvika många av de impulsköp och sista minuten-lösningar som ofta leder till att kostnaderna drar iväg. En bra planering hjälper dig att hålla koll på utgifterna och säkerställer att du får ut det mesta av julen, utan ekonomisk stress.
Det första steget är att sätta en budget. Gå igenom dina inkomster och utgifter och sätt ett realistiskt belopp för vad du har råd att spendera på julens olika delar, som mat, julklappar, pynt och eventuella aktiviteter. En tydligt definierad budget ger dig en överblick över dina tillgångar och gör det enklare att hålla dig inom ramarna. Var inte rädd för att vara strikt – om du i förväg bestämmer hur mycket du är villig att spendera på varje kategori minskar du risken för att köpa saker du egentligen inte behöver.
Genom att sätta upp en tydlig budget, göra noggranna listor och hålla dig till dem, samt planera inköpen i god tid kan du njuta av en jul som känns både harmonisk och prisvärd.
Julpynta med en liten budget
Julpynt har en tendens att kosta mer än vad som kanske känns rimligt – att köpa nytt varje år är därför onödigt om du vill fira jul på en liten budget. En stor del av julkänslan kommer trots allt från nostalgin som följer traditionen att plocka fram samma pynt år efter år. Om du trots det vill införskaffa dig lite nytt julpynt inför årets firande finns det prisvärda sätt att göra det på.
- Handla på rean. Det här tipset kräver många månaders framförhållning, men efter jul reas ofta julpynt ut till väldigt förmånliga priser. Det är helt okej att köpa en vacker julduk eller ett nytt paket julkulor redan i januari – det är trots allt något du kommer ha glädje av många kommande jular.
- Pyssla. Vad är egentligen mysigare än att pyssla ihop sitt eget julpynt? Med eller utan barn är det en perfekt aktivitet för decembers långa kvällar. Möjligheterna är oändliga och du behöver absolut inte köpa det dyraste pysslet i hantverksbutiken. Med material från naturen, vanligt kontorspapper och tygrester kommer du långt.
- Köp second hand. Begagnat julpynt finns i mängder på de flesta second hand-butiker. Gå in på din närmaste Stadsmissionen eller Myrorna för att hitta allt ifrån julstjärnor och ljusstakar till gammaldagsa tomtar eller julporslin. Om du är ute efter något särskilt kan du också skapa en bevakning på Tradera eller Facebook Marketplace.
- Återuppliva. Om du har gammalt julpynt hemma som du börjat tröttna på eller som känns slitet kan du ge det nytt liv genom att måla om, laga eller piffa till med lite glitter. På så vis kanske det pynt du redan har känns härligt och inspirerande igen.
Billiga julklappstips
Julklappar är ofta den största kostnaden under julen, men det finns många kreativa sätt att fixa julklappar på en liten budget utan att tumma på omtanken. I en tidigare artikel har vi bland annat tipsat om uppskattade hemgjorda julklappar, hur du kan skapa en fin present av egenbakat julgodis, fina julklappar du kan fynda second hand och billiga upplevelser att se fram emot tillsammans. Här hittar du artikeln.
Julmat på liten budget
Maten kan innebära stora utgifter runt jul, men det finns sätt att njuta av god julmat på en liten budget. Här delar vi med oss av sju snabba tips för en billigare julmat.
- Planera menyn i förväg och skriv en lista på allt som ska köpas för att undvika impulsköp.
- Ha knytkalas och dela upp all julmat mellan er som ska fira tillsammans.
- Håll utkik efter erbjudanden veckorna före jul, särskilt på sådant som kan frysas in.
- Planera kring hur ni kan använda resterna under mellandagarna genom att söka recept på gratänger, soppor och smörgåsar baserade på julbordets ingredienser.
- Prioritera de rätter som ni faktiskt äter av och strunta i sådant som bara finns med för att det är tradition.
- Räkna på vad det kostar att laga rätter från grunden jämfört med att köpa halvfabrikat, för att se vilka rätter som är värda att lägga ner den tiden på.
- Välj vegetariskt när det passar – att undvika kött blir ofta både nyttigare och mer ekonomiskt.
Spara till jul i god tid
För att vara säker på att pengarna ska räcka är det bra att börja spara i god tid. Hos oss kan du öppna ett sparkonto med sparränta, där du kan låta pengarna växa tills det är dags att förbereda nästa års firande. God jul!