Söka lån? Titta på det här när du jämför lånevillkor

I dag är det enkelt att jämföra lån hos olika banker via låneförmedlare men är det viktigt att du vet vad du ska titta på när du jämför lån. De flesta låneförmedlare på nätet, det vill säga sajter som jämför lån, jämför lånevillkor i form av nominell och effektiv ränta för olika bankers lån. Jämförelsen fungerar i stort sett likadant hos alla: Du ansöker om lån genom att fylla i lånebelopp och återbetalningstid i en lånekalkyl och får en ungefärlig uppskattning av månadskostnaden för det ansökta belopp. Du behöver även fylla i ett antal personliga uppgifter som visar dina individuella förutsättningar att betala tillbaka lånet, vilket också påverkar den totala månadskostnaden. Baserat på denna lånekalkyl får du sedan erbjudanden från ett antal banker och kan välja det alternativ som har bäst villkor.

Det är viktigt att titta på några särskilda aspekter för att inte falla i de vanligaste fällorna vad gäller ränta, avgifter och månadskostnad. Här förklarar vi vad du främst bör titta på när du jämför olika lån och lånevillkor.

Jämför lån – fokusera på den effektiva räntan

Det viktigaste när du jämför olika lån är att räkna på vad lånet totalt kommer att kosta dig i slutändan. Vanligtvis är det den nominella räntan som anges i ett lånebesked, vilket är den grundläggande räntan du betalar för ditt lån för ett år. Men för att få en realistisk kostnadsuppskattning bör du även räkna in uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter och andra administrativa kostnader som de facto kommer med lånet. När du jämför olika lånevillkor ska du därför titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan visar, i procent, hur mycket du betalar i ränta och avgifter för lånet. Ett lån med låg nominell räntan kan därför ha en hög effektiv ränta, om lånet har många/höga avgifter för till exempel uppläggning och avier. Som medlem i ett fackförbund eller en förening som samarbetar med en särskild bank kan du få extra bra lånevillkor om du ansöker om ett så kallat medlemslån. Ett medlemslån är ett privatlån där villkoren förhandlats fram mellan förbundet och banken.

Hos oss får du 0,50%- enheter i ränterabatt – läs mer om vårt Medlemslån.

Annuitetslån eller rak amortering – vad kostar det?

Precis som med effektiv ränta bör du även fundera på om du ska ta ett lån med rak amortering eller ett annuitetslån. Annuitetslån eller rak amortering ger på sikt olika totalkostnad. Med ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad och det är lätt att budgetera. Med rak amortering har du i stället en högre månadskostnad i början. Räntekostnaderna sjunker ju mer du avbetalar och därmed sjunker också månadskostnaden efter hand. Enligt Sijana Dzanic, marknadsansvarig på Lån & Spar Bank, ska du alltid titta på vad lånet kommer att ha kostat dig efter löptiden snarare än vad det kommer att kosta dig det här året eller per månad. 

– Vi människor har en tendens att tänka kortsiktigt, och det gäller även banklån. Om du får ett låneerbjudande som innebär en låg kostnad i dag kanske det är lockande att välja det, även om det blir dyrare för dig i längden, säger hon.

Väg in mjuka värden och trygghet

Något som kan vara svårt att utläsa hos låneförmedlarna men som är minst lika viktigt att titta på, är vad banken i övrigt kan erbjuda dig som kund. Hur bra och trygg upplevs banken där du ansöker om lån hos? Vad tycker kunderna? Är det enkelt att få hjälp? För att du ska bli nöjd med valet av lån och bank som helhet, se till att även ta reda på detta innan du ansöker om lån. 

Mer från Ekonomiskolan

Ring oss

Välkommen att ringa oss! Vår kundservice har öppet varje vardag mellan kl 8.00-17.00.

Ska vi hjälpa dig?

Vi finns här för dig om du har frågor eller funderingar. Du är välkommen att ringa oss på telefon 040-205 600 mån–fre kl. 09:00–17:00 eller mejla info@lsb.se

Spärra ditt kort

Har du förlorat, eller misstänker att du förlorat, ditt kort? Ring oss så spärrar vi ditt kort. Öppet dygnet runt.

  • Telefon: 040-205 698
  • Från utlandet: +46 (0)40 205 698

Kundservice

Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna nedan – men du kan också höra av dig till oss.

Ring oss

Välkommen att ringa oss! Vår kundservice har öppet varje dag kl 08.00-17.00.

  • Telefon: 040-205 600
  • Mån - fre: 08.00 - 17.00
  • Lör - sön: Stängt
  • Från utlandet: +46 (0)40 205 600